Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çay’da bir araya gelen STK’lar Eber’in kurtarılması için yürüdü

Son yıllarda yaşanan kuraklık sonucu su seviyesinin azalması nedeniyle tehlike sinyalleri vermeye başlayan Eber Gölü’nün kurtarılması için Afyon valiliği proje hazırlıyor, uzmanlar görüşlerini açıklıyor, sivil toplum kuruluşları seslerini duyurmak için eylemlerde bulunuyor ancak göl sos vermeye devam ediyor

Son yıllarda yaşanan kuraklık sonucu su seviyesinin azalması nedeniyle tehlike

Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından Eber Gölü’nün son yıllarda ortaya çıkan kuraklık ve kirlilik tehdidine karşı korunabilmesi için çalışmalar hız kazanırken, sivil toplum kuruluşları da gölün eski durumuna dönmesi için konuya dikkat çekmeye çalışıyor. Uzmanlar çeşitli platformlarda görüşlerini açıklarlarken, başta Afyon Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi olmak üzere kamu kurumları bir biri ardına girişimlerde bulunurken, Çay ilçesinde sivil toplum kuruluşları üyeleri Eber Gölü’nün kurtarılması bir araya geldi. Kuruma tehlikesinin baş gösterdiği göl için Eber Gölü Yaşasın Derneği üyeleri öncülüğünde bir araya gelen STK üyeleri yürüyüş gerçekleştirdi.

GÖLDEKİ SU SEVİYESİ CİDDİ MİKTARDA AZALDI

İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, yürüyüşte grup üyeleri göle gerekli önemin verilmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle gölü besleyen su kaynaklarının çevrede tarım yapanlar tarafından önlerine çekilen setlerle kesildiğini vurguladılar.

Eber Gölü Kılavuz ve Rehberi Kadir Ateş, gölde çok sayıda canlı türü ile bir çok endemik bitki türünün yaşadığına dikkat çekerek, gölün Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip göllerinden birisi olduğunu ve göldeki su seviyesinin son yıllarda ciddi miktarda azaldığını kaydetti. Gerçekleştirilen yürüyüş göl çevresindeki araziye ağaç dikilmesinin ardından sona erdi.

ENDEMİK BİTKİLER VE HAYVANLAR TEHLİKE ALTINDA

Bolvadin ve Çay ilçeleri sınırlarında bulunan ve başta Eber Sarısı gibi endemik bitkilerin yanı sıra göçmen kuşların göç yolları üzerinde olan Eber Gölü, yaz döneminde yumurtlama ve üreme alanı olarak ekolojik dengeye büyük katkı sunuyor. Yapılan sayım ve gözlemlere göre, Eber Gölü’nde 146 kuş türü yuva yapıyor. Gölde yaşayan kaplumbağa, kurbağa ve Anadolu inci balığının endemik tür olarak değerlendirildiğini belirten uzmanlar, son yıllarda yaşanan su çekilmesi sorununun buradaki biyolojik zenginliği tehdit ettiğine vurgu yapıyor.

SU KAYNAKLARI REHABİLİTE EDİLMELİ

Gölde yaşanan su azalmasının önüne geçilmesi için önerilerini açıklayan uzmanlar, bölgedeki 10 bine yakın su kuyusunun kontrol altına alınması ve dip suyunun yükseltilmesi ile gölü besleyen küçük derelerin kontrolünün yapılmasının önemine dikkat çekiyor. Uzmanlar, göldeki kirliliğe de dikkat çekerek, sanayi ve turizm tesislerinin yeterli biyolojik arıtma yapmadığı için çevresel kirleticilerin organik maddelerin çok çabuk bozulmasına ve normal süreçten daha hızlı ölmesine sebebiyet verdiğinin altını çiziyor.

VALİLİK’TEN EBER GÖLÜ VE AKARÇAY HAVZASI İÇİN PROJE

Bilindiği gibi, Afyonkarahisar Valiliği, Interreg NEXT MED Programı’na sunulmak üzere, Eber Gölü ve Akarçay Havzası’nı kapsayan kapsamlı bir çevresel restorasyon ve sürdürülebilir kalkınma projesi hazırlığını sürdürüyor. Afyonkarahisar Valiliği, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve uluslararası ortaklar, Eber Gölü’nün ekolojik dengesini yeniden kurmak için Avrupa Birliği’ne sunulacak olan projeyle, gölde mobil arıtma tesisleri kurulacak, biyogaz ve güneş enerjisi sistemleri devreye alınacak, akıllı izleme teknolojileri kullanılacak ve çevre bilincini artırmaya yönelik eğitim programları düzenlenecek.