Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karikatürist İhsan Canıtez, Akşam Haberleri’ne konuk oldu

Karikatürist İhsan Canıtez, Afyonşehir’de yayınlanan “Havva Satılmış ile Akşam Haberleri” programına konuk oldu. Canıtez, karikatür sanatına başlama sürecini, mizahın toplumsal eleştirideki yerini ve sanatçının bu alandaki rolünü izleyicilerle paylaştı.

Karikatürist İhsan Canıtez, Afyonşehir’de yayınlanan "Havva Satılmış ile Akşam Haberleri"

MİZAH DERGİLERİYLE BAŞLAYAN SANAT YOLCULUĞU

Canıtez, karikatüre olan ilgisinin çocuk yaşlarda başladığını belirterek, “İlk hatırladığım, 6-7 yaşlarındayken babamın mizah dergileri almasıydı. O da gençliğinde mizah dergilerine ilgi duymuş, hatta bir koleksiyonu varmış. Bir akşam bana da almıştı ve o dergilerle tanışmam böyle oldu.” dedi. Türkiye’de insanların mizaha yatkın olduğunu söyleyen Canıtez, “Arkadaş ortamında bile herkesin mutlaka espri yeteneği olan bir arkadaşı vardır. Ben de böyle bir çevrede büyüdüm ve mizaha ilgim arttı.” ifadelerini kullandı.

KAFKA OKUR DERGİSİNDE ÇİZİYOR

Şu an Kafka Okur dergisinde çizer olarak yer aldığını belirten Canıtez, “Bir edebiyat dergisi olan Kafka Okur’un arka sayfasında karikatürlerim yayımlanıyor. Bir dergide yer almak benim için çok değerli çünkü dergi kültürüyle büyümüş biri olarak basılı yayınların devam etmesi beni mutlu ediyor.” dedi. Lise yıllarında gazete kupürleri biriktirdiğini anlatan Canıtez, “Her gün iki gazete alırdım, bakkal benim için ayırırdı. Hem kuponları biriktirirdim hem de gündem karikatürlerini kesip saklardım. Annem hâlâ koleksiyonumu saklıyor.” ifadelerini kullandı. Sanatını profesyonel olarak sürdürmenin kendisi için büyük bir şans olduğunu söyleyen Canıtez, “Sevdiğiniz bir işin geçiminizi sağlaması çok güzel bir nokta. Maddi kaygıları ön plana alırsanız üretkenliğiniz sekteye uğrayabilir. Benim için sanatın sevgisi ön planda, böylece burada tutunabiliyorum.” dedi.

ÇİZİMDE SÜREKLİ PRATİK ŞART

Karikatür sanatında pratiğin önemine vurgu yapan Canıtez, “Çizmek ve kalem gerçekten nankör. Eğer bir hafta ara verirseniz, tekrar başına oturduğunuzda eskisi gibi olmadığınızı fark ediyorsunuz. Bu yüzden her gün pratik yapıyorum.” dedi. Karikatür çiziminde iki farklı format geliştirdiğini belirten Canıtez, “Birincisi sessiz, durağan karikatürlerden oluşuyor. İkincisi ise sesli, animatik içerikler. Bir dakikalık veya bir buçuk dakikalık hikayeler hazırlıyorum. Önceden radyoculuk geçmişim olduğu için seslendirmeyi seviyorum. Çizim ve seslendirmeyi birleştirerek farklı bir anlatım tarzı geliştirdim.” dedi. Sanatın zorluklarına rağmen üretmeye devam ettiğini belirten Canıtez, “Bir çocuğun çocukluk hayali bazen gerçek olabiliyor. Ne kadar zor olsa da üretmeye devam etmek benim için büyük bir mutluluk.” diye ekledi.