Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü: Kentsel dönüşümde yetki Afyonkarahisar Belediyesindedir
Afyonkarahisar Belediyesi: Bakanlık, ikinci bir emre kadar kentsel dönüşüm ile ilgili hiçbir işlem yapılmamasını bildirdi
Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Tugan, geçen hafta hak sahipleriyle düzenlediği basın toplantısında kentsel dönüşüm sürecindeki mağduriyete dikkat çekerek, Valilik, milletvekilleri ve Belediye Başkanlığı öncülüğünde bir heyet oluşturulması gerektiğini, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının da sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklamaların ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Afyon Valiliği sosyal medya hesabı üzerinden önceki bir “Kamuoyu Bilgilendirmesi” paylaşarak, kentsel dönüşümde yetkinin Afyonkarahisar Belediyesi’nde olduğunu ileri sürdü.
AFYON BELEDİYESİ’NİN BAŞVURUSU YOK
“Bazı medya organlarında ilimizdeki kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur” denilen söz konusu duyuruda, Afyonkarahisar Belediyesi’nin kentsel dönüşümle ilgili yapılmış herhangi bir yazılı başvurunun bulunmadığını, kentsel dönüşümde Belediye’nin yetkili olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Söz konusu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik Afyonkarahisar Belediyesince Bakanlığımıza başvuru yapılarak sürecin başlatılması gerekmekte olup, 28 Aralık 2023 tarihi itibari ile yapılmış herhangi bir yazılı başvuru bulunmamaktadır. Afyonkarahisar Belediyesince Bakanlığımıza başvuru yapılarak sürecin başlatılması gerekmektedir” denildi.
AFYON BELEDİYESİ’NE KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ HİÇBİR İŞLEM YAPILMAMASI BİLDİRİLDİ
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün açıklamasına dün yazılı bir yanıt veren Afyonkarahisar Belediyesi ise “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci bir emre kadar Afyonkarahisar Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm ile ilgili hiçbir işlem yapılmaması bildirilmiştir” ifadesine yer verdi.
BAKANLIK TOKİ’YE, TOKİ BAKANLIĞA SORUN YANITI VERDİ
Afyonkarahisar Belediyesi’nin ‘Kentsel Dönüşüm ile İlgili Kamuoyu Bilgilendirmesi’ başlıklı açıklamasında Bakanlığa sorduklarında TOKİ’ye sorun denildiğini, TOKİ’ye sorduklarında da Bakanlığa sorun denildiği belirtilerek, şöyle denildi: “Yerinde Kentsel Dönüşümü gerçekleştirmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sorulmuştur. Yazımıza cevaben 14 Rezerv Alan Stok durumunun TOKİ Başkanlığı’nın bilgisinde olduğu bildirilmiştir. Yazımız ile TOKİ’ye Rezerv Alan Stok Durumunun akıbeti sorulmuştur. Cevaben Rezerv Alan Stok Durumunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sorulması gerektiği tarafımıza bildirilmiştir. Gelen çelişkili cevaplar doğrultusunda, belediyemizin bağlı bulunduğu İzmir Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne tekrar hem rezerv alan hem de yetki durumu sorulmuş olup bugüne kadar herhangi bir cevabi yazıları tarafımıza ulaşmamıştır.
‘Kentsel dönüşümde yetki AfyonBelediyesi’ndedir’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşümde Afyon Belediyesinin önünün tıkadığına ilişkin açıklamalara yanıt verdi. Müdürlük, kentsel dönüşümle ilgili 28 Aralık 2023 tarihinden sonra yapılmış herhangi bir yazılı başvurunun bulunmadığını, Afyonkarahisar Belediyesi’nin kentsel dönüşümde yetkili olduğunu ileri sürdü. Açıklamada, “Söz konusu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik Afyonkarahisar Belediyesince Bakanlığımıza başvuru yapılarak sürecin başlatılması gerekmektedir” denildi
Afyonkarahisar Valiliği, önceki gün akşam saatlerinde, sosyal medya hesabındanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün kentsel dönüşümle ilgili kamuoyu duyurusunu yayımladı. “Bazı medya organlarında ilimizdeki kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur” denilen söz konusu duyuruda, Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneği Başkanı Serhat Tugan’ın mahalle sakinleri ile basın mensuplarına yaptığı açıklamalara atıfta bulunuldu. Tugan, kentsel dönüşümün hayata geçmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belediyenin önünü tıkadığını söylediği açıklamalara yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kentsel dönüşümle ilgili yapılmış herhangi bir yazılı başvurunun bulunmadığını, Afyonkarahisar Belediyesi’nin kentsel dönüşümde yetkili olduğunu ileri sürdü.
YAPILMIŞ HERHANGİ BİR YAZILI BAŞVURU BULUNMAMAKTADIR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle: “Bugün itibariyle söz konusu riskli alanlarda uygulama yapmaya (plan, proje hazırlamaya, imar durumu revizyonu yapmaya, hak sahipleri veya müteahhitler ile anlaşma yapmaya vb.) Afyonkarahisar Belediyesi yetkilidir.Alanların yeniden yürürlükte kaldığı davaya ait kesin Karar tarihinden (28.12.2023) itibaren, söz konusu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik Afyonkarahisar Belediyesince Bakanlığımıza başvuru yapılarak sürecin başlatılması gerekmekte olup, bu tarih itibari ile yapılmış herhangi bir yazılı başvuru bulunmamaktadır.
AFYON’DA 42 HEKTARLIK 2 ADET RİSKLİ ALAN BULUNUYOR
İlimizde; Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı tarafından belirlenen ve Bakanlığımızca incelenip, Bakanlar Kurulu Kararlarınca ilan edilen biri Mısri Camii Civarı (Merkez İlçesi, Hacı Cafer, Hacı Nuh, Hacı Alioğlu, Mecidiye, Dairecep, Gündoğmuş ve Karamanoğlu Mahalleleri) diğeri İmaret Camii arkası (Merkez İlçe, Gökçe, Aksaraylı, Barbaros, Metli, Sümer, Nakilci, Bademli, Fakıpaşa, Hacı Mustafa, Hacı Mustafa, Hacı Abdurrahman ve Hacınasuh Mahalleleri) olmak üzere toplamda 42 hektarlık 2 adet riskli alan bulunmaktadır.
BAKANLIĞIMIZIN YAZISIYLA AFYONKARAHİSAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI YETKİLİ KILINMIŞTIR
“Bakanlar Kurulu Kararına müteakiben, bu alanlarda kentsel dönüşüm uygulamalarını yapmak üzere (plan, proje hazırlamak, imar durumu revizyonu yapmak, hak sahipleri veya müteahhitler ile anlaşma yapmak vb.); Bakanlığımızın 09/05/2013 tarih ve 2255 sayılı yazısıyla Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı yetkili kılınmıştır.
İTİRAZLAR ÜZERİNE BAKANIMIZ ÇOĞUNLUK SAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ
Bakanlığımızın desteğiyle bölgeye ait örnek imar planı 2021 yılında hazırlanmış askı sürecine kadar gelinmiş, ancak halkın katılımı toplantılarında Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği üyelerinin de içinde bulunduğu bazı vatandaşların çeşitli itirazları olmuş, bunun üzerine sayın Bakanımız o gün için halkın çoğunluğunun razı olmadığı bir uygulamayı Bakanlık olarak zorla yapılamayacağını bildirip, bu konuda çoğunluğun sağlanması gerektiğini ifade etmiştir.
AÇILAN DAVALAR SÜRECİ YAVAŞLATIYOR
Ayrıca bundan sonraki süreçte Afyonkarahisar Kentsel Dönüşüm Dayanışma Derneğince söz konusu riskli alanalar için alınanBakanlar Kurulu kararlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyleBakanlığımız aleyhine davalaraçılmıştır. Bu davalarınsonuçlanması için geçen süreler söz konusu alanlarda Belediyece yapılacak uygulamaların hayata geçirilmesini sekteye uğratmış ve zaman kaybına yol açmıştır.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİNCE BAKANLIĞIMIZA BAŞVURU YAPILARAK SÜRECİN BAŞLATILMASI GEREKİYOR
Özetle bugün itibariyle söz konusu risklialanlardauygulama yapmaya (plan projehazırlamaya işmar durumu revizyonu yapmaya, hak sahipleri veya müteahhittiler ile anlaşmaya yapama vb.) Afyonkarahisar Belediyesi yetkilidir. Alanların yeniden yürürlükte kaldığı davaya ait kesin karar tarihinden itibaren söz konusu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik Afyonkarahisar Belediyesince Bakanlığımıza başvuru yapılarak sürecin başlatılması gerekmekte olup, bu tarihten (28.12.2023) itibaren herhangi bir yazılı başvuru bulunmaktadır.”
Afyon Belediyesi’ne kentsel dönüşümle ilgili hiçbir işlem yapılmaması bildirildi
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün açıklamasına yanıt veren Afyonkarahisar Belediyesi: “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 01.12.2021 Tarih ve 2315897 Sayılı yazısı ile ikinci bir emre kadar Afyonkarahisar Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm ile ilgili hiçbir işlem yapılmaması bildirilmiştir”
Afyonkarahisar Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün açıklamasına yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, “Halkımızın sorunları çözme tercihini yerel seçimlerle tarafımızı yetkilendirmesi sonucu yılan hikayesine dönen, vatandaşımızı yaşam tehlikesi ile baş başa bırakan Kentsel Dönüşümü çözme çabasına ivedilikle hız kesmeden araştırmalarımıza belediye olarak başladık” vurgusu yapılarak, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 01.12.2021 Tarih ve 2315897 Sayılı yazısı ile ikinci bir emre kadar Afyonkarahisar Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm ile ilgili hiçbir işlem yapılmaması bildirilmiştir” denildi.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN AÇIKLAMASINI AYDINLATMAK ZORUNLULUĞU DOĞMUŞTUR
Afyonkarahisar Belediyesi’nin ‘Kentsel Dönüşüm ile İlgili Kamuoyu Bilgilendirmesi’ başlıklı açıklaması şöyle: “05.03.2025 Tarihli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün, sosyal medya aracılığı ile yapmış olduğu açıklamayı aydınlatmak zorunluluğu doğmuştur.Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın üst yazısı ile, 09.05.2013 Tarih ve 2255 Sayılı Bakanlık Oluru ile Mısri Camii ve Civarı, 19.06.2013 Tarih ve 3229 Sayılı Bakanlık Oluru ile İmaret Camii Yakın Civarındaki gerçekleştirilecek proje ve çalışmalar ile ilgili olarak, Afyonkarahisar Belediyesi ‘geçici’ olarak yetkilendirilmiştir.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ’NE VERİLEN ‘GEÇİCİ’ YETKİLENDİRME GEDAŞ’A DEVREDİLDİ
08.07.2019 Tarihli Sulhname aracılığıyla Belediyemiz ve Firma arasındaki protokol karşılıklı olarak iptal edilmiş ve akabinde 09.07.2019 Tarih ve 447178 Sayılı yazı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne Rezerv Alan ve Alanlar dahil edilerek yeniden yapılacak iş ve işlemlerin Belediyemizce mi, Bakanlığınız tarafından mı veya TOKİ Başkanlığı’nca mı yapılacağı görüşü sorulmuştur.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 16.10.2019 Tarih ve 239683 Sayılı yazısı ile GEDAŞ Gayrimenkul Değerlendirme A.Ş. ile ‘ortak hizmet protokolü’ imzalamış, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yürütüleceği bildirilmiştir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Afyonkarahisar Belediyesi’ne vermiş olduğu ‘geçici’ yetkilendirmeyi (ÇEVRE, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ iştiraki) Gayrimenkul Değerleme AŞ’ye (GEDAŞ)devrettiği görülmüştür.
İKİNCİ BİR EMRE KADAR AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ’NİN HİÇBİR İŞ VE İŞLEMLER YAPMAMASI TEBLİĞ EDİLMİŞTİR
Afyonkarahisar Belediyesi’nin 05.08.2020 Tarih ve 15011 Sayılı yazısı ile vatandaşlarımızca talep edilen yerinde dönüşüm için 30.11.2020 Tarih ve 256293 Sayılı yazısı ile Gökçe Mahallesi Sınırları içerisindeki 81.59 hektarlık alan Bakanımız Murat Kurum tarafından Rezerv Yapı Alan’ıilan edilmiştir. 6306 Sayılı Kanun’un 6/A maddesi gereğince Afyonkarahisar Belediyesi’ni 24.12.2020 Tarih ve 275145 Sayılı yazı ile tebligat, tahliye, yıkım işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirilmiştir.Yaklaşık bir yıl sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 01.12.2021 Tarih ve 2315897 Sayılı yazısı ile Kentsel Dönüşüm Planları askı sürecinde durdurulmuş olup Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilecek ikinci bir emre kadar Afyonkarahisar Belediyesi’nin hiçbir iş ve işlemler yapmaması tebliğ edilmiştir.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ’NİN YETKİLERİ İKİNCİ BİR EMRE KADAR DURDURULMUŞTUR
Afyonkarahisar Halkımızın sorunları çözme tercihini yerel seçimlerle tarafımızı yetkilendirmesi sonucu yılan hikayesine dönen, vatandaşımızı yaşam tehlikesi ile baş başa bırakan Kentsel Dönüşümü çözme çabasına ivedilikle hız kesmeden araştırmalarımıza belediye olarak başladık. Görüldüğü gibi Afyonkarahisar Belediyesi’nin yetkileri 01.12.2021 tarih ve 2315897 sayılı yazısı ile ikinci bir emre kadar durdurulmuştur. 01.12.2021 Tarihi itibariyle hiçbir işlem yapılmadığı tespit edilmiştir.
BAKANLIĞA SORDUK TOKİ’YE SORUN DENİLDİ, TOKİ’YE SORDUK, BAKANLIĞA SORUN DENİLDİ
Yerinde Kentsel Dönüşümü gerçekleştirmek için belediyemiz, 05.11.2024 Tarih ve 171278 Sayılı yazımız ile Rezerv Alan Stok durumu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sorulmuştur.
Yazımıza cevaben 14.12.2024 Tarih ve 150320 Sayılı yazı ile Rezerv Alan Stok durumunun TOKİ Başkanlığı’nın bilgisinde olduğu bildirilmiştir.
12.11.2024 Tarih ve 172685 Sayılı yazımız ile TOKİ’ye Rezerv Alan Stok Durumunun akıbeti sorulmuştur.
Cevaben 12.12.2024 Tarih ve 732669 Sayılı yazı ile Rezerv Alan Stok Durumunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sorulması gerektiği tarafımıza bildirilmiştir.
ÇELİŞKİLİ CEVAPLAR ÜZERİNE İZMİR KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜNE SORDUK, YANIT VERİLMEDİ
Afyonkarahisar Belediye’mizin 03.02.2025 Tarih ve 188157 Sayılı yazısı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ Başkanlığından gelen çelişkili cevaplar doğrultusunda, belediyemizin bağlı bulunduğu İzmir Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne tekrar hem rezerv alan hem de yetki durumu sorulmuş olup bugüne kadar herhangi bir cevabi yazıları tarafımıza ulaşmamıştır.
BELEDİYEMİZ TEKNİK EKİPLERİ BAKANLIKTAN TALEP ETTİĞİ RANDEVUYU DA ALAMAMIŞTIR
Yapılan yazışmalar sonucunda anlaşılmış olmakta ki, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün 01.12.2021 Tarih ve 2315897 Sayılı yazısı ile ikinci bir emre kadar Afyonkarahisar Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm ile ilgili hiçbir işlem yapılmaması bildirilmiştir.
Aynı zamanda Belediyemiz teknik ekipleri Bakanlıktan talep ettiği randevuyu da alamamıştır. ‘Kurumlarda devamlılık esastır’ düşüncesi ile sorumluluklarımız gereği eklerdeki sayı ve tarihli dilekçelerden de anlaşılacağı üzere bakanlığa yazılı müracaatımız devam etmektedir. Takdir Kamuoyunundur.”