Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Ülkemiz kütüphane sayısında fakir, sadece 1500 kütüphane var’

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi ve Sandıklı Kütüphanesi’nin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve il protokolü tarafından açılmasında yola çıkılarak kütüphaneler, okuma ve donanımlı gençlerin yetişmesi konuları ele alındı.

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Gedik Ahmet Paşa İl

KÜTÜPHANELER GECE AÇIK OLMALI

Kütüphanelerin günümüzde gelişen teknolojiye rağmen önemini koruduğuna değinen Gazeteci İsmail Akar, “Ben üniversiteye hazırlanırken Sandıklı İlçe Kütüphanesi’ne gidip ders çalışırdım. Orada çalışan Emin Amca diye bir Kütüphaneci vardı. Sabah 8’de kütüphane açılışıyla gider oradaki kitaplardan faydalanarak üniversite sınavlarına hazırlanırdım. Çünkü bizim zamanımızda üniversiteye hazırlayan özel kurslar yoktu. Kütüphanede çalışmamın etkisini gördüm ve üniversiteyi kazanarak bir meslek sahibi olmamda kütüphane önemliydi. Benimle içtiği çayını paylaşan Kütüphaneci Emin Amcayı rahmetle anıyorum. Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi ve Sandıklı İlçe Kütüphanesini açan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy yaptığı konuşmada kütüphanelerin gece de açık olması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Hem sınavlara hazırlanan hem de kitap okumak için kütüphanelere giden çocuklara kütüphane sevdirilmeli. Bunun için de öğretmen ve ailelere önemli görevler düşüyor. Daha genişçe bakarsak Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı işbirliği yaparak kurs ve benzeri destekleri kütüphaneler vasıtasıyla verebilir” dedi.

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

Kütüphanelerin herkesin hayatında ayrı bir yeri ve önemi olduğuna dikkat çeken Gazeteci Ahmet Tunca, “Kütüphaneler okul benzeri kurumlardır. İlimizdeki Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesi, Gedik Ahmet Paşa’dan bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Oldukça eski ve köklü bir kütüphaneye sahibiz. Çocukların kitap okumalarını ve kütüphaneye gitmelerini teşvik etmek lazım. Kitapların temini kolay olmalı. Günümüzde maalesef kitap fiyatları çok yüksek. Kütüphanelerde sadece kitap okuma, ders çalışma olmamalı. Öğrencilerin gelişimi için seminer ve konferanslar da düzenlenmeli. Çocuklara küçük ikramlar verilebilir. Küçükken kitap okumaya alışan bir çocuk yaşamı boyunca bundan vazgeçmez. Yani ağaç yaşken eğilir sözü var ya o denli önemli ki, ben ilkokulda başladım kitap okumaya. Şu anda benim bireysel kitaplığımda 2 bin kitap duruyor. Daha önce Karaadilli Beldesindeki kütüphaneye de yüzlerce kitap bağışladım” diye konuştu.

ÖZEL KURSLAR DAHA FAZLA TERCİH EDİLİYOR

Türkiye’de gençlerin üniversiteye hazırlanırken kütüphanede çalışmak yerine özel kursları tercih ettiğine değinen Gazeteci Polat Yılmaz, “Almanya’da 11 bin, İngiltere’de 5 bin, Fransa’da 4 bin, İspanya’da 5 bin kütüphane bulunurken, ülkemizdeki kütüphane sayısı 1500 civarında. Az olmasının nedeni sanırım ihtiyaç duyulmaması. Bu düşündürücü bir konu. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve ilgili bakanlıklar bu konuya kafa yorarak çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılmalı.  Kütüphane çalışanlarının da donanımlı olmaları gerek. Bir çocuk kitap almak için kütüphaneye geldiğinde onun yaşına ve seviyesine uygun kitaplar önerilmeli. Kütüphaneler gece de hizmet versin deniyor. Ama önce kütüphaneye başvuracak öğrenciler okuma konusunda belirli bir seviyeye getirilmeli” dedi. Programda 13 Şubat Dünya Radyo Günü nedeniyle radyoların önemi, OSB’deki fabrika yangını ve sonrasındaki gelişmeler ile ESOB’da yaşanan Başkan Yardımcısı değişimi konuları da değerlendirildi.