• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Fatma Mert
Fatma  Mert
fatmamert@afyonsehir.com
DİJİTAL ÇAĞDA AİLENİN DURUMU  
  • 0
  • 309
  • 30 Temmuz 2022 Cumartesi
  • +
  • -

Beyaz Köşemizin Değerli Dostları, Kıymetli Afyonkarahisar’lı Hemşehrilerim Merhabalar,

Aile huzurlu güvenli bir hayatın esası ve güvencesidir. Anne-baba ve çocuklardan oluşan önemli bir kurumdur. Aile, yaşadığımız sürece karşılaştığımız sıkıntı ve sarsıntılarda sığınılacak güvenli bir limandır. En mühimi de değerlerin öğrenildiği önemli bir okuldur. İlk alınan ve yaşam boyu çok elzem olan eğitimdir.  Ailede verilen bu eğitimle milli ve manevi değerlerimize sahip çıkma öğretilir.  Aile bir tercih değil, fıtri bir ihtiyaçtır.

Günümüzde zorunlu olarak içinde bulunduğumuz dijital dünya hızla gelişiyor. Şüphesiz bu alanın çoğu nimetlerinden faydalanıyoruz. Fakat öte taraftan baktığımızda maalesef dijital yaşamın dünya zevki, hırs ve kişiselleşme üzerine kurgulandığına tanık oluyoruz. Maalesef bu durum Aile kurumunu olumsuz etkiliyor. Çekirdek Aile mefhumu günümüzde yerini Dijital Aile olgusuna bırakıyor. Çocukların ve gençlerin yoğun olarak tüm sosyal medya, internet, çoğu vakitte oyun ve videolarla uğraşları anne babaların da kendi dünyalarında yaşamaya devam etmeleri zamanla çocukların ebeveynlerden uzaklaşmasına sebep oluyor. Dijitalleşme günlük yaşamı derinden etkilemekte ve dünyayı dönüşüme uğratmaktadır. Bu nedenle dijital yaşamı doğru programlamalıyız. Yani çocuklarımızı doğru yönlendirip, Aile hayatını koruyabilmeliyiz. Medeniyetin temeli olan Aile İnsan olmanın beşiğidir.

Dijital dünyanın dezavantajlarından bahsederken aslında şunu bilmeliyiz; sosyal medya ve internet kullanımında bizim koordinemiz önemlidir. Ona yüklediğimiz mana ve kullanım doğru olursa teknolojinin nimetlerinden faydalanırız, tam aksine yaptığımız yanlışlar yani hatalı kullanım bizleri dijital dünyada yok olmaya götürebilir. Bu nedenle kendimizce basit tedbirler almalıyız. Örneğin aile bireyleri ortak dijital alanlarda buluşabilirler. Çocukların eline telefonu verip kendileri rahat etme derdine düşmek yerine çocukları ortak Aile programları izlemeye teşvik etmelidir. Aynı zamanda İnternet saatlerinde onların girdiği siteleri uygun çerçevede kontrol etmelilerdir. İnternet bağımlılığını azaltmak için Çocuklara küçük yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Günümüzde çocuklar neredeyse cep telefonu, bilgisayar veya tablete yapışık yaşıyorlar. Teknoloji bağımlılığı ile ilgili ailelerinde dâhil olacağı çözüm önerileri üretilmelidir. Yasaklamak çözüm değildir, tek koşul bilinçlenerek destek olmaktır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; dijitalleşme meydana getirdiği yeni nizamla iş yaşamında ve günlük hayatta bir yarar sağlarken, aynı süre içinde kültürel hüviyetin yeni kuşaklara aktarılmasında problemler yaşanmasına ve kültürel bozulmalara sebep olabiliyor. Bahsettiğimiz bu sorunların tespiti ve oluşacak olumsuz sonuçları önceden tahmin ederek tedbir alıp uygun çözüm önerileri geliştirmek konusunda hepimize önemli görevler düşmektedir.

Günümüzde teknoloji kullanımının kaçınılmaz ve bilhassa pandemi sürecinde eğitimin devamlılığı açısından mecbur olduğunu göz önünde tutulduğunda, dijital ortamlardan tamamen uzak olmanın imkânsız olduğunu biliyoruz. Teknolojiden kaçmak yerine önce ailelerin sağlıklı teknoloji kullanımıyla ilgili bilgi sahibi olması, daha sonra da çocuklarını bu istikamette yönlendirmesi oldukça mühimdir. Unutmamalıyız ki Aile çocuk için birincil rol modeldir.

Allah izin verirse haftaya başka bir konuda buluşmak üzere hoşçakalın. Hepimiz Sırrın Sahibine emanet olalım İnşaallah

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • YENİ
  • YORUM