Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclisi’nin ağustos ayı olağan toplantısı, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten’in başkanlığında gerçekleştirildi. Çoğunluğun sağlanmasının ardından toplantıyı açan ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, 11-13 Ekim tarihleri arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde meclis üyelerinin katılımıyla eğitim düzenleneceğini, sektörel sunumlar ve bilgilendirilmeler yapılacağını söyledi. 5-6 Ağustos tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanlığında tarım politikaları oluşturulmasına yönelik bir toplantı yapıldığını söyleyen Çelikten, Türkiye’de 11 binin üzerinde bulunan birlik ve kooperatiflerden sadece 103 tanesinin aktif halde çalıştığını dile getirdi. Çelikten, 103 birlik ve kooperatif içerisinde Afyon’dan ise 2 kuruluşun bulunduğunu aktardı.
‘AFYON’UMUZDAN İKİ KURULUŞ OLMASI SEVİNDİRİCİ’
Çelikten,” 5-6 Ağustos 2024 tarihlerinde Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığında ortak tarım politikaları oluşturulması ile alakalı bir toplantı oldu. Türkiye’deki tarım hayvancılık ve gıda politikaları ile ilgili bir çalıştaydı. Afyonkarahisar’da Vali Yardımcılarımızı, Tarım İl Müdürlüğümüzü ziyaret ettik. 2004 yılından itibaren devam eden çalışmalar var. Ama bu çalışmalar neticesinde Türkiye’de 11 binin üzerinde birlik ve kooperatif var, bunların sadece 103 tanesi aktif halde çalışıyor. Diğerleri tamamen tabela şeklinde. Bu 103 birlik ve kooperatif içerisinde Afyonumuzdan sadece 2 kuruluş var. Birisi 28. sırada olan Afyonkarahisar İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, diğeri 75. sırada yer alan Afyonkarahisar Pancar Ekicileri Kooperatifi. İlimizdeki sayının artmasını talep ederiz. Türkiye genelinde en fazla başarılı birlik ve kooperatifler Konya, Balıkesir ve İzmir yörelerinde yer almaktadır. 2 tane bizim Afyonumuzdan olması sevindirici” şeklinde konuştu.
SERTESER, GÜNDEMDEKİ GELİŞMELER HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
Toplantının ikinci ve üçüncü gündem maddelerinde ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, meclis üyelerini bilgilendirdi. Toplantının dördüncü gündem maddesinde ATSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Sömer, yönetim kurulunun Temmuz-Ağustos faaliyetleri hakkında sunum yaptı. Toplantının son gündem maddesi olan Dilek ve Temenniler kısmında; ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, gündemdeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.
İGM BAŞKANI SİPER, MECLİS TOPLANTISINA KATILDI
Meclis toplantısının devamında İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Mehmet Siper, meclis toplantısına katıldı. İGM Başkanı Siper’in sunumun ardından soru cevap kısmı ile toplantı devam etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelikten, İGM Başkanı Mehmet Siper ve meclis üyelerine katılımları dolayısıyla teşekkür etti.
‘ATSO KOBİ Akademisi olarak dolu dolu bir ayı geride bıraktık’
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2024 yılı ağustos ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. ATSO KOBİ Akademisi olarak yine dolu dolu bir ayı geride bıraktıklarını söyleyen Serteser, “5 adet eğitim ve seminer gerçekleştirerek üyelerimizin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyetlerimizi sürdürdük” dedi. Organize Sanayi Bölgeleri Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ile birlikte OSBÜK Temmuz Ayı Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere Erzurum’da temaslarda bulunduklarını da dile getiren Serteser, “Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgeleri ziyaretlerini yaptık. Ertesi gün OSBÜK Doğu Anadolu Toplantısı’nı gerçekleştirdik ve hem bölgenin hem de ülkemizin OSB’lerinin durumu hakkında istişarelerde bulunduk” şeklinde konuştu.
‘ENFLASYON, TEMMUZ AYINDA GEÇİCİ ETKİLER KAYNAKLI OLARAK ARTIŞ GÖSTERDİ’
ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, yaptığı değerlendirmelerin devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere Ağustos ayı itibari ile KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesapları ile uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandı. Böylece 50 haftadır kesintisiz gerileyen KKM hesabı, bir yıl önce 3,4 Trilyon TL iken, 1,6 Trilyon TL daha azaldı. Bu azalmanın kesintiye uğramadan devam etmesinde büyük fayda var. İş gücü istatistiklerini incelediğimiz zaman, TÜİK verilerine göre, II. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre işsiz sayısı 23 bin kişi artarak 3 milyon 156 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,3, kadınlarda yüzde 11,7 olarak tahmin edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre enflasyon Temmuz ayında geçici etkiler kaynaklı olarak artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise 61,8 olarak gerçekleşti.
‘PARA POLİTİKALARI KURULU, POLİTİKA FAİZİNİ YİNE 50’DE SABİT TUTTU’
Temmuz ayında aylık enflasyon önceki aya göre sınırlı bir şekilde yükselirken ikinci çeyrek ise ortalamanın altında kaldı. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkinin azaldığına işaret etmekte. Mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki düşüşün gecikmeli olacağı değerlendirilmekte. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve jeopolitik gelişmeler enflasyonist riskleri ne yazık ki canlı tutmakta. Bu bakış açısı doğrultusunda Para Politikaları Kurulu politika faizini geçtiğimiz ay olduğu gibi yine 50’de sabit tuttu.
‘VERGİ PAKETİ2025 YILI İTİBARİ İLE ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLAYACAK’
‘Birinci vergi paketi’ olarak adlandırılan vergi düzenlemesi ile ilgili bazı rakamları, beklentileri ve yorumları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bilindiği üzere vergi paketi 9 temel kanunda değişiklik yapmakta ve esasen 2025 yılı itibari ile etkisini göstermeye başlayacak. Paketin 2025 yılı için ilave vergi tahsilatı 157,5 milyar TL olarak planlanmakta ve bu rakam Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yüzde 0,29’una tekabül etmekte. Paketin yansımasının yüzde 92’si gelir ve kurumlar vergisinden, yüzde 8’i ise KDV, ÖTV ve diğer vergilerden gelmekte. Paket, vergilemede adalet, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışılıkla mücadele gibi hedeflere yönelik önemli bir adım olarak görülmekte. Paket önemli bir adım olarak görülse de otoriteler GSYH’nin yüzde 0,29’u yerine yüzde 1,4 seviyelerinde olması gerektiğini söylüyorlar.
Paket bazı sektörlerde hasılat takibi ve elektronik ticaret gibi alanlarda düzenlemeler getirerek kayıt dışılıkla mücadelelerde adımlar atmakta. Ancak daha fazla alan ve düzenlemeye ihtiyaç olduğu görülmekte.
‘YENİ DÜZENLEMENİN BAZI ŞİRKETLER İÇİN EK VERGİ YÜKÜ OLUŞTURABİLECEĞİ İFADE EDİLİYOR’
Yine birçok görüşte de yer aldığı üzere KDV istisnaları, borsa kazançlarının vergilendirilmesi, asgari gelir vergisi gibi önemli konuların pakete dahil edilmemesi, bu reformların ertelendiğini gösteriyor. Bu durum ise kapsamlı bir vergi reformunun hala beklendiğini göstermekte. Bunun yanında asgari kurumlar vergisinin pakete dahil olması ile 1 Ocak 2025 itibari ile indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan az olmaması şeklinde vergi hesaplamasını tanımlayabiliriz. Ayrıca, istisna ve indirimlerin bazılarının bu vergi hesaplamasında düşülebileceği, ancak geçmiş yıl zararlarının mahsubunun mümkün olmadığı için yeni düzenlemenin bazı şirketler için ek vergi yükü oluşturabileceği ifade ediliyor. Düzenlemenin çoğunun 2025’ten itibaren etkili olacak olması, kısa vadeli mali hedeflere ulaşmakta zorluk yaratabilir. Sonuç olarak bu vergi paketi önemli bir başlangıç olarak görülse de ülkemizin vergi sistemini modernize etmek ve mali hedeflere ulaşmak kolay olmayacak gibi gözüküyor. Bunun için daha kapsamlı reformlara ihtiyaç olduğu ise çok konuşulan konular arsında yer almakta.
‘İSRAİL’İN İŞLEDİĞİ SUÇLARA DUR DENİLMESİ GEREKMEKTEDİR’
Bildiğiniz üzere İsrail uzun süredir Gazze başta olmak üzere, Lübnan ve Yemen’in de dahil olduğu bir alanda soykırım yaparak insanlık suçu işlemektedir. Kadın, çocuk ayırmadan insanlık vicdanına sığmayacak faaliyetler yapmaktadır. Bölgemizin huzuru ve geleceği için İsrail’in işlediği suçlara dur denilmesi gerekmektedir. Filistinlilerin kendi topraklarında, kendi devletlerinin çatısı altında özgürce yaşayacakları gün elbette gelecektir.”