Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘109 bin 451 düzensiz göçmen sınır dışı edildi’

Bakan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu 2025 yılı bütçe sunumda konuştu: “Düzensiz göçle mücadele kapsamında; 97 bin 168 düzensiz göçmenin sınırlarımızdan girişi engellendi. 109 bin 451 düzensiz göçmen hudutlarımızdan sınır dışı edildi.”

Bakan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı'nın

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bakanlığın Plan ve Bütçe Komisyonu 2025 yılı bütçe sunumunda göç, terör ve uyuşturucu ile ilgili 2024 yılının ilk 10 ayına ilişkin bilgiler paylaştı, değerlendirmelerde bulundu. “Ülkemizin huzur ve güvenliği için düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadelemizi azim ve  karalılıkla aralıksız sürdürüyoruz” diyen Bakan Yerlikaya, bu kapsamda  göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin 3 bin 924’ünün tutuklandığını, 4 bin 427 araca el konulduğunu kaydetti. Düzensiz göçle mücadele kapsamında ise 97 bin 168 düzensiz göçmenin sınırlardan girişinin engellediğini,  109 bin 451 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini belirtti. Yerlikaya ayrıca, sıkı denetimler sonucu yakalanacağını anlayan; vize, vize muafiyeti veya ikamet ihlalinde olan 302 bin 826 yabancı uyruklu şahsın kendiliğinden sınırları terk ettiğini söyledi.

‘731 BİN 146 SURİYELİ’NİN ADRESLERİNİ GÜNCELLEMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ’

Ülke genelinde 2023 Eylül ayı itibariyle yasal kalış hakkı bulunan yabancı uyruklu şahıslara yönelik adres tahkikatlarına başladıklarını, bu sürecinin 2024 yılı mayıs ayına kadar devam ettiğini dile getiren Bakan Yerlikaya, geçici koruma altına bulunan Suriyelilerden; 731 bin 146’sının adreslerini güncellemediği tespit edildiğini ve şahıslara 90 gün süre tanındığını söyledi. Yerlikaya, “81 ilimizde Valiliklerimiz koordinesinde; STK’larla bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bu çalışmalar neticesinde 580 bin 819 Suriyeli, adreslerini güncelledi veya adres güncellemek için randevu aldı. Bu süreçte, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına yazı yazdık. Adreslerini güncellemeyen Suriyelilerin en son aldıkları kamu hizmetlerini, yani en son bıraktıkları izi istedik.  Adreslerini güncellemeyen Suriyelilerin yabancı kimlik numaralarını pasife aldık. Bunun anlamı şu: “‘Kimlik numarası pasife alınanlar, Türkiye’de acil sağlık hizmetleri hariç hiçbir kamu hizmetine erişemezler'”şeklinde konuştu.

‘AVRUPA’YA GEÇTİĞİ DÜŞÜNÜLEN SURİYELİLER KAYITTAN DÜŞÜRÜLDÜ’

Avrupa’ya geçtiği değerlendirilen Suriyeliler hakkında gerekli güncellemeler yapılarak kayıtlardan düşüldüğünü söyleyen Yerlikaya, “Tüm bu çalışmalardan sonra 2024 yılı 1 Ekim tarihinde yeni bir aşamaya geçtik ve elde ettiğimiz verileri analiz ettik. Kamu kurumlarımızdan hizmet almayan yani herhangi bir iz bırakmayan, verilen süreler zarfında adreslerini güncellemeyen bir kesim kaldı. Örneğin bir ailenin, çocukları okula gitmemiş, hastaneye gitmemiş ve sosyal uyum yardımları almamış. 13 yılın sonunda, örnekte olduğu gibi, Avrupa’ya geçtiğini değerlendirdiğimiz, Suriyeliler hakkında gerekli güncellemeleri yaparak kayıtlarımızdan düştük. Ülkemizde yaşayan Geçici Koruma Altında Bulunan Suriyelilerin toplam sayısı 2 milyon 935 bin 742’dir” ifadelerini kullandı.

‘TERÖRLE MÜCADELE, BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’

Yerlikaya, teröre ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Kırsalda ve şehirde amansız bir mücadeleyle; teröristlerin inlerini bir bir başlarına yıkıyoruz, yıkmaya devam edeceğiz. Zira; ‘terörle mücadele’, bizim kırmızı çizgimizdir. 2024 yılının ilk 10 ayında, PKK/KCK’ya yönelik 40.521 operasyon yapıldı. 722 terörist etkisiz hale getirildi. FETÖ’ye yönelik 4 bin 177 operasyon yapıldı. 6 bin 727 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 935’i tutuklandı. Bin 317’si hakkında adli kontrol kararı verildi. DEAŞ’a yönelik bin 205 operasyon yapıldı. 2 bin 897 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 655’i tutuklandı. 566’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Sol terör örgütlerine yönelik 545 operasyon yapıldı. 744 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 129’u tutuklandı. 273’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Ülkemizi  bölmeye çalışan hainlere aldıkları nefes kadar yakınız. Terörün ne kökü ne de gövdesi kalacak. Teröre geçit vermiyoruz, vermeyeceğiz.”

‘HEM UYUŞTURUCUNUN ARZIYLA HEM DE UYUŞTURUCUYA OLAN TALEPLE MÜCADELE EDİYORUZ’

Bakan Yerlikaya, uyuşturucu ile ilgili olarak da şu ifadelere yer verdi: “Uyuşturucu ile mücadele yalnızca bir güvenlik meselesi değildir, yarınlarımızın da meselesidir. Türkiye Yüzyılı da hem uyuşturucunun arzıyla hem de uyuşturucuya olan taleple mücadele ediyoruz. Bu kapsamda, 2024 yılının ilk 10 ayında, 41 bin 296 operasyon yapıldı. Uyuşturucu imal ve ticaretinden 66 bin 39 şüpheli gözaltına alındı. Bunların 29 bin 199’u tutuklandı. 12 bin 729 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildi. 31 tonu esrar, 25 tonu metamfetamin olmak üzere toplam 81 ton uyuşturucu madde yakalandı. 60 milyon adet uyuşturucu ve uyarıcı maddeyle, 112 milyon kenevir kökü ele geçirildi. Zehir tacirlerine göz açtırmıyoruz. Evlatlarımızın yarınlarını karartmalarına müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz.”