Geçtiğimiz yıl şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından mart ayında TBMM’de grubu bulunan partilerin ortak kararıyla kurulan ve başkanlığını Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun üstlendiği Deprem Araştırma Komisyonu’nun detaylı raporu yayımlandı. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Eroğlu, komisyonun özellikle kamu kurumları özelinde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaptıkları çalışmaları hemde bundan sonrası için depremler konusunda kendi alanları ile alakalı yapılması gerekenlerin etraflıca dinlediğini belirterek, “TBMM Deprem Araştırma Komisyonumuz, bütün bu konular doğrultusunda ülkemizde bu alanda mesul olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve akademisyenleri davet ederek alanları ile alakalı bilgi almıştır. Komisyonumuz, özellikle kamu kurumlarımız özelinde hem 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinde yaptıkları çalışmaları hem de bundan sonrası için depremler konusunda kendi alanları ile alakalı yapılması gerekenleri etraflıca dinlemiştir. Üniversitelerimizin alanında uzman değerli akademisyenlerinden bazıları komisyonumuza gelerek bizzat bilgi sunmuş, bazı akademisyenlerimiz ise tespit, teklif ve tavsiyelerini yazılı olarak sunmuşlardır. Komisyonumuz; 13 toplantı tertip etmiş, 49 kamu kurum ve kuruluşu, 23 akademisyen ve 11 STK’yı dinlemiştir” diye konuştu.
‘DEPREMLER BÜTÜN BOYUTLARIYLA İNCELENEREK, YAPILMASI GEREKENLERİN ORTAYA KONULMASI GEREKİYORDU’
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyün boyutlarıyla incelenerek, yapılması gerekenlerin bütün ayrıntılarıyla ortaya konulmasının gerekli olduğunun altını çizen Eroğlu, “Asrın felaketi 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri başta can kayıpları olmak üzere mal kayıplarına, sosyal, psikolojik, ekonomik ve çevre tahribatlarına yol açmıştır. Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yüce Rabbimiz, Aziz milletimizi her türlü afetten muhafaza etsin. Kahramanmaraş depremlerinin bütün boyutlarıyla incelenerek, yapılması gerekenler bütün ayrıntılarıyla ortaya konulması gerekiyordu. Bu sebeple yüce meclisimizde, Kahramanmaraş depremlerinin bütün boyutlarıyla araştırılması, afet öncesinde, afet sırasında ve afetten sonra yapılması gerekenleri ortaya koymak için TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partilerin ortak kararıyla 14 Mart 2023 tarihinde bir ‘Araştırma Komisyonu’ teşkil edilmiştir” ifadelerini kullandı.
MEYDANA GELEN DEPREMLER 6 BÖLÜMDE ELE ALINDI
Eroğlu, yayımlanan rapor doğrultusunda 6 bölümden oluşan incelemeleri şu şekilde paylaştı: “Bütün bu çalışmaların neticesinde komisyonumuz çok detaylı bir raporu ortaya çıkartmıştır. Raporun birinci bölümünde Kahramanmaraş Depremleri bütün yönleriyle ele alınmıştır. Bölgenin zemin yapısından bina stokunun durumuna kadar, deprem sırasında yapılan arama kurtarma çalışmalarından deprem sonrası yürütülen faaliyetlere kadar, çadır ve konteyner kentlerden kalıcı konutların inşasına kadar bütün detaylara raporda yer verilmiştir. İkinci bölümde ise ülkemizin depremler konusundaki hukuki ve kurumsal yapısı ele alınmıştır. Raporun üçüncü bölümünde Türkiye’nin mevcut yapı stoku etraflıca ele alınarak depreme dirençli şehirlerin kurulması için gerekenler sıralanmıştır. Dördüncü bölümde kentsel dönüşüm uygulamaları, beşinci bölümde ise afet yönetim sistemi ele alınmıştır. Araştırma Komisyonumuzun en önemli kısmını ise altıncı ve son bölümü oluşturmaktadır.”
‘DEPREMLERİN AFETE DÖNÜŞMEMESİ İÇİN GEREKLİ TESPİTLER YAPILDI’
Altıncı bölümde Kahramanmaraş Depremleri başta olmak üzere genel olarak depremlerin afete dönüşmemesi için gerekli tespitler yapılmış, bu tespitlere göre teklif ve tavsiyeler geliştirilmiştir. Her bir teklif ve tavsiyeden doğrudan mesul, kurum ve kuruluş ile koordinasyon gerektiren kurum ve kuruluşlar belirlenmiştir. Ortaya konulan tespitlerin her birinin çözümüne dair teklif ve tavsiyelere de raporda yer verilmiştir. Toplam 165 tespitte bulunularak bu tespitlerin çözümüne dair 295 teklif geliştirilmiştir. Tespitler iki ana başlık altında toplanmıştır. Birincisi ‘Hukuki ve Mevzuat Düzenlemesi Gerektiren Hususlar’, ikincisi ise ‘Kurum ve Kuruluşlarca Yapılması Gereken Düzenlemeler.’ Mevzuat düzenlemesi gerektiren hususlarla alakalı 52 tespit yapılmış ve 94 ayrı teklif sunulmuştur. Kurumların yapması gereken hususlar için 113 tespit ve 201 teklifte bulunulmuştur.” Haber Merkezi