Kent içi ulaşımda motorlu taşıt kullanımını azaltmak, yaşanabilir çevrenini sürdürülebilirliğini oluşturmak, kişilerin daha aktif bir yaşama sahip olmasını sağlamak amacıyla önem verilen bisiklet kullanımı için belediyelerin kent içi yollarda ciddi yatırımlarla düzenlemeler yaptığı Türkiye’de,bazı belediyeler ise bu çalışmaları sadece ‘Türkiye Bisiklet Yolu Ağı Master Planı’nın yüklediği sorumluluktan kaçınmak için yapıyor. Bisiklet yollarını sadece göstermelik olarakyaparak, ‘Türkiye Bisiklet Yolu Ağı Master Planı’nın hazırlayıcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınınyüklediği yükümlülüklerden kurtulmaya çalışan belediyelerden birisi olan Afyonkarahisar Belediyesi’nin şehringözde semtlerindenUydukent’teyaptığı bisiklet yolundaki eksiklikler can ve mal güvenliği açısından büyük risk barındırıyor.
ARAÇ SÜRÜCÜLERİ VE BİSİKLETÇİLER KIRMIZI RENKLİ PLASTİK DUBA İSTİYOR
Hamm Bulvarı’ndan başlayarak Cahar Dudayev Bulvarı boyunca yolun bir tarafı bölünerek yapılan bisiklet yolundaki taş dubaların çoğu kırılmış durumda. Sürücülerin dikkatli araç kullanmaları, bisiklet sürücülerinin de güvenli sürüş yapmalarını sağlamak için reflektörlü kırmızı renkli plastik dubalar yerine konulan taş dubaların büyük çoğunluğu, araçlarını park etmeyen isteyen mahalleleriler tarafından ya sökülmüş ya da kırılmış durumda. Sürücüler ve bisiklet kullananlar ise taş dubaların reaktörlü olmadığı için görülmesinin zor olduğundan yakınarak, eskiden olduğu gibi plastik duba konulmasını istediler. Bu nasıl bisiklet yolu” diye soran araç ve bisiklet sürücüleri, taş dubalar yerine eskiden olduğu gibireflektörlü kırmızı renkli plastik dubaların konulmasını istediler. Afyonşehir(Özel)
Bisikletin çevreci bir araç olduğunu bilen ve fosil yakıtlı araçların çevreye verdiği zararların bilincinde olan belediyeler ise yaptıkları bisiklet yollarında asgari güvenlik şartını sağlayarak, hem araç hem de bisiklet sürücülerinin uğrayabileceği kaza risklerini en aza indirmeye yönelik bisiklet yollarına imza atıyor.