Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sınava girecek öğrencilere altın değerinde tavsiyeler

Dr. Emrah Şenbabaoğlu, Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) alanındaki tecrübeleri eşliğinde Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere pedagojik tavsiyelerde bulundu.

Dr. Emrah Şenbabaoğlu, Psikolojik

Afyonkarahisar’da hizmet veren Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) alanı uzmanı Dr. Emrah Şenbabaoğlu, birçok aileyi etkileyen ve gençlerin kaderini belirleyecek olan sınavlara son 3 ay kaldığını belirterek, sınavlara nasıl çalışılması gerektiği konusunda bir dizi önerilerde bulundu. Şenbabaoğlu, “Hem aileler gergin hem de çocuklarımız. Peki bu dönemi nasıl iyi geçirebiliriz” sorusu eşliğinde ailelere ve Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere pedagojik tavsiyelerde bulundu.

HEDEFİNİ GÖZDEN GEÇİR

Neden ders çalışmaya başladın? Ailenin zorlaması mı? eylülde kendine ne söz verdin? evet zorlu ve uzun maraton. Ama maratonu pes etmeyenler kazanır. Bazen kendini yalnız, yorgun, yolunu kaybetmiş ve ne yapacağını bilmez halde hissedebilirsin. Emin ol tek sen değilsin bunları hisseden. Ama başa dön ve yeniden düşün bu sınava neden hazırlandığını. Rutin oluştur ve artık bazı alışkanlıkları kazanmalısın.

1- Telefona veda!

2- Bilgisayara elveda!

3- Televizyon mu? o artık çoktan bize uzak.

4- Etkinlikler, arkadaş buluşmaları. Onları baharda değil bu yazda yapacağız sınav sonrası.

NOTLAR OLUŞTUR

Özellikle zorlandığın; deneme sınavlarında en çok yanlış çıkardığın yanlış-boşun olan konularda kendine notlar çıkar. Tüm sözel dersler için kelime kartları, notlar, kelime kumbarası hazırla. Bu önemli notları haftada bir tekrar et. Paragraf: her gün mutlaka paragraf sorusu çöz.

ÇALIŞMALARINI TEST ET

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan örnek soruları önemse ve çöz! Bu sorularda kendini test et ve çalışma performansını değerlendir. Sadece örnek sorularla yetinme, her hafta deneme sınavı çöz. Mümkünse haftada iki-üç deneme sınavı çözmeni tavsiye ederim. Örnek sorular ve deneme sınavlarını; sınav ortamı oluşturarak ve sınav kurallarıyla çözmeye çalış.

Bu sınavlardan en az bir tanesini pazar sabahı 9:30’da çözerek sınav alışkanlığını kendine kazandır.

EKSİKLERİNİ TESPİT ET

Hangi konuda hangi eksiğin var ve çalışman gereken konular ne bunlarla alakalı kendine geri bildirimlerde bulun.

Çalıştıklarım; hangi konulara çalıştım?

Kaynaklarım; kimlerden destek alabilirim?

Eksiklerim; hangi konulardan soru kaçırıyorsun?

Zayıf olduğun konuları tamamlamak ve güçlendirmek için neler yapmalısın?

Evet, hep genç arkadaşımıza yönelik bir çalışma çıkardım. Peki ebeveynler ne yapmalı? Sadece çocuklarına destek olmalı onları ihtiyaçlarını anlamalılar ve sorgulamadan, yargılamadan çocuğun yanında olmadır. Pedagogdan destek almayı da ihmal etmeyiniz.  Maratonda başarılar diliyorum tüm arkadaşlarımıza.”

 

Haber Merkezi