Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve AK Parti’den 5 Dönem Afyonkarahisar Milletvekilliği ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapan Sait Açba’nın girişimleriyle Uşak-Kütahya ve Afyonluların kullanacağı iddiasıyla Kütahya’nın Altıntaş ilçesine yapılan Zafer Uluslararası Havalimanı Uluslararası Havalimanının para yutmaya devam ettiği ileri sürüldü. IC İçtaş Holding tarafından yap-işlet-devret modeliyle 2012’de hizmete sokulan 2044’e kadar işletme hakkını elinde tutuğu Zafer Havalimanı’na yılık yaklaşık 1 milyon yolcu garantisi verildiği ancak yolcu sayısının 60-70 bin arasında kaldığı belirtiliyor.
ÖDENECEK BEDEL 208 MİLYON EUROYU BULACAK
Zafer Uluslararası Havalimanı Uluslararası Havalimanından günde bir kez karşılıklı İstanbul seferi yapılırken, 50 milyon euro maliyetle kullanıma açılan Zafer Havalimanı’nın işletmecisine 10 yılda devlet bütçesinden garantili para olarak 59 milyon 676 bin euro ödendiği vurgulanıyor. 2044 yılına kadar Zafer Havalimanı’nın işletme hakkını elinde bulunduran İc İçtaş Holding’e uçmayan yolcu ve kalkmayan uçak için ödenmesi gereken bedel 208 milyon euroyu bulacak.
EMEKLİYE YOK HAVALİMANINA VAR
Zafer Havalimanı’nın para yutması özellikle muhalefet milletvekilleri tarafından sık sık gündeme getiriliyor. Son olarak, CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Zafer Havalimanı’nda garanti edilen yolcu sayılarındaki zararı gündeme getirdi. Polat, Zafer Havalimanı yıllardır garanti yolcu sayısı ve ödemeleri ile ilgili konuşan Polat, 2022 yılında TL bazında 138 Milyon TL ödemenin yapıldığı Zafer Havalimanında sadece 2 yıl sonunda ödenecek olan tutarın ikiye katlandığını söyledi. 2023 yılında 220 Milyon TL’nin işletmeci firmaya ödendiği Zafer Havalimanına 2024 yılı faturasının 300 Milyonu bulacağını belirten Polat, emeklilerin maliyetini hesaplayıp bütçe yok diyen iktidarın garanti hesabında yüzde 95 yanıldığı havalimanına milyonların ödediğini söyledi.
BU KADAR GÜZEL YOL YAPINCA…
Afyonkarahisar’a 60, Uşak’a 92, Kütahya’ya 48 kilometre uzaklıktaki Zafer Havalimanı’nın konumu, yapım aşamasından itibaren tartışmalara neden olmuştu. İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ortasında bulunan havalimanın neden oraya yapıldığını Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Partinin kuruluşunu ilan etmek için Afyonkarahisar’ı seçmiştik. O gün ben İstanbul’dan Afyon’a ancak 8 saatte gelebildim. Bilecik üzerinden rampalarda kamyonların, tırların arkasından yavaş yavaş Afyon’a ancak gelebildim. O günler geride kaldı. Artık Ankara’ya iki saatten az bir sürede gidiliyor. İstanbul’a keza yine en fazla 3 buçuk saatte gidilebiliyor. O yüzden de Zafer Havalimanı da istediğimiz yoğunlukta çalışmıyor. Yolları bu kadar çok güzel yapınca insanlar Kütahya’ya gitmişken havaalanına gideceğine buradan devam edeyim İstanbul’a hemen varırım diye düşünüyor” diye konuşmuştu.
Beytullah Dalgıç