Şanlı Spor Kulübü sahibi, Muaythai Federasyonu’nda Milli Takımın antrenörü olarak görev yapan aynı zamanda kick boks il temsilciliği görevini sürdüren Serdar Şanlı, Afyonşehir Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. İlk olarak 2008 yılında faaliyete başlayan kulübü hakkında bilgiler paylaşan Şanlı, asıl odaklandıkları branşın muaythai olduğunu söyleyerek kulübü açtıktan bir sene sonra maçlara katılmaya başladıklarını aktardı. Daha önce kendisinin de aktif olarak spor yaptığını söyleyen Şanlı, hoca olduktan sonraki ilk yılında Türkiye ve Dünya şampiyonları çıkarttıklarını dile getirdi. Şanlı, “Kulübümüz ilk olarak 2008 yılında faaliyete başladı. Kendim aktif sporcuydum. Hoca olduktan sonra 2008 yılında kulüp açtım. Kulübü açtıktan sonra 2009 yılında maçlara katılmaya başladık. İlk senemizde Türkiye Şampiyonu, Dünya ikincisi şampiyon çıkardık. Şimdiye kadar da sürekli yetiştiriyoruz. Şuanda kulübümüzde 50’nin üzerinde milli sporcumuz var. Bende Muaythai Federasyonu’nda Milli Takımı’nın hem antrenörlüğünü yapıyorum hemde teknik direktörlüğünü yapıyorum” şeklinde konuştu.
‘EGE BÖLGESİNDE İLLER ARASINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ’
Aktif olarak 150 civarında sporcusunun olduğunu belirten Şanlı, 35 sporcunun 16-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Türkiye Şampiyonasında mücadele ettiğini söyleyerek, “Daha öncesinde bölge maçına gittik. Ege bölgesinde iller arasında birinci sıradayız. Türkiye’de muaythai olarak ilk beşin içerisindeyiz. Afyonkarahisar’a Türkiye’nin lokomotiflerinden bir tanesi diyebiliriz” dedi.
‘2010’DAN BU YANA MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLÜĞÜ YAPIYORUM’
Kendisinin de kariyerinde üç tane Türkiye şampiyonluğunun bulunduğunu kaydeden Şanlı, “Bizim zamanımızda federasyonlar ve dünya şampiyonaları bu kadar faal değildi. Benim üç tane Türkiye Şampiyonluğum var. Sporcu olarak milli olamadım çünkü Milli Takım’a götürmediler, dünya şampiyonalarına gidemedik. Ama antrenör olarak başarılarımı soracak olursanız, 2008’de kulübü açtıktan sonra 2009 yılında dünya şampiyonasına sporcu yolladım. 2010’dan bu yana Milli Takım antrenörlüğü yapıyorum. Milli Takım’ın teknik direktörlüğünü yapıyorum. 50’ye yakın milli sporcumuz var. Bunların içerisinde Dünya ve Avrupa şampiyonları var. Derece elde eden birçok sporcumuz var. Aktif olarak salonumda devam eden 10 civarında da milli sporcum var” ifadelerini kullandı.
Şanlı Spor Kulübü sahibi Serdar Şanlı’nın yaptığı özel açıklamalarından öne çıkan satırbaşları ise şu şekilde:
‘AFYON’DA 200 ANTRENÖR YETİŞTİRDİM’
“Afyonkarahisar içerisinde 200 civarında antrenör yetiştirdim. Burada 5 tane antrenör kursu açtım. Afyonkarahisar’da 8 tane daha muaythai kulübü var. Emirdağ, Bolvadin, Şuhut gibi ilçelerde benim eski öğrencilerim artık salon çalıştırıyor. Türkiye Şampiyonası’na gidecek 35 sporcunun 20 tanesi Şanlı Spor Kulübü’nün öğrencisi, 15 tane de diğer kulüplerden var. Gideceğimiz Türkiye Şampiyonası’nda salonumuzdan da şampiyon olan sporcularımız var. Afyonkarahisar adına Dünya Şampiyonu olan sporcumuz var. Bu sene Yunanistan’da olacak Dünya Şampiyonası’na da olabildiğince Milli Takım’a sporcu vermek istiyoruz. Hedefimiz ilk önce Şanlı Spor Kulübü, sonra Afyon, sonra Türkiye. Dünyaya bu şekilde ismimizi duyuracağız. İnşallah bu sene hedefte Afyonkarahisar’dan 3 tane Dünya Şampiyonu çıkarmak istiyorum.
‘SPOR YAPMANIN YAŞI YOK’
Bu spora başlamak isteyenler anasınıfına gittikten sonra başlayabilir. 5 yaşından itibaren biz salona alıyoruz. Bitiş yaşımız yok. 6 yaşından 70 yaşına kadar benim sporcularım var. Bire bir çalıştığımız, grup seansı olarak çalıştığımız öğrenciler var. Sporun yaşı yok.
‘HERKES MUAYTHAİ VE KİCK BOKS SPORUNU YAPABİLİR’
Biz özellik aramıyoruz. Spor yapanın özelliğe ihtiyacı yok. Burada bir ayrım yapmamız lazım. Herkes sporcu olabilir. Herkes muatyahi ve kick boks sporunu yapabilir. Ama performans sporcusu dediğimiz kişilerin orada ayrılması gerekir. Her branş için bu böyle. Örneğin herkes saz çalabilir ama Neşet Ertaş bir tane çıkar. Herkes boks yapabilir ama Muhammed Ali bir tane çıkar. Antrenörlerin görevleri bu. Bizim amacımız o birer taneleri bizim salona gelenlerden seçip, çıkarıp Milli Takımımıza vermek.
‘MİLLİ TAKIM KADROSUNUN AFYON’DAN ÇIKMASINI İSTERİM’
Ben doyumsuz bir antrenörüm. Bu sene 5 tane verdim. Seneye 10 isterim. Milli Takım kadrosunun hepsinin Afyon’dan çıkmasını isterim. Sınırımız yok. Benim yaptığım muaythai branşını herkesin bilmesini istiyorum. Herkesin öğrenmesini istiyorum. Performans olarak olmasa bile mutlaka bu sporla bir yerde tanışmış olsun hem özgüveni artsın, hem fiziki kalitesi düzgün olsun. Nihayetinde biz Türk’üz. Türklerinde dövüşkenlik içinde var. Ata sporumuz da güreş, o da bize yakın.
‘DERSLERİNDE BAŞARILI OLMAYAN SPORCU BURADA BAŞARILI OLAMAZ’
Kulübümüzün koyduğu en önemli şey sporcu ahlakını kazanması lazım. Sporcu ahlakı çok geniş esasında. Saygı, sevgi, spor disiplini gibi. Buraya gelen öğrencilerime en çok söylediğim; derslerinde başarılı olmayan sporcu burada başarılı olamaz. Büyüğüne saygısı olmayan kişi burada sporcu olamaz. Bunların hepsi bizim için kıstas.
‘SON ŞAMPİYONADA SPORCULARIMIZ HEM MİLLİ TAKIMI HEMDE AFYON’U TEMSİL ETTİ’
En son Akdeniz Şampiyonası’nda Onur Turan 60 kilogramda ikinci oldu. Beytullah Koçak üçüncü oldu. İki tane oğlum var. Onlarda ikinci oldu. Onlarda bu maçlara gidecek. En son şampiyonada sporcularımız hem Milli Takımımızı savundu hemde Afyon’un adını temsil etti.
‘KALİTELİ YAŞLILIK İÇİN HERKES SPOR YAPSIN’
İnsanlarımız bu sporlara çok sıcak baksınlar. Kötü bir algı var. Salona gidince deniyor ki ‘Ağzın, burnun kılır.’ Hayır, biz salonlarda spor yaptırıyoruz. Spor yapan insanlarda sağlık sıkıntısı olmaz, ileride çok faydasını görürler. Kaliteli yaşlılık için herkes spor yapsın.
‘BELEDİYE BİZE BİR YER GÖSTERSİN, BİZ ORADA ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ DERS VERELİM’
Afyonkarahisar’da en başarılı branş muaythai. Faal sporcu sayımız çok fazla. Aktif maçlara giden performans sporcumuz çok fazla. Ama sadece bu bizim kulüpler bazında kalıyor. Yani kulüpler antrenörlerin hizmetiyle bir yere gelebiliyor. Bizim istirhamımız şu. Bu sporcuları meydanda insanlara daha da tanıtabilmek. Profesyonel ve amatör bazda. İl Müdürü ile bunları istişare yapıyoruz ama bir türlü faaliyete dökemedik. Örneğin Zafer Meydanı’nın önünde bununla ilgili bir maç yaptırsak iyi olur. 5 senedir bir şey yapamıyoruz. Geçen sene seçmeler yaptık stat içerisinde ama burada insanlara ulaşamıyoruz. Sporcuların illaki bir desteğe ihtiyacı var. Performans sporcuları 11 ila 20 yaş grubu. Bunlarda genelde öğrenci ve ihtiyaçları oluyor. Bunları İl Müdürlüğü ile çözmeye çalışıyoruz ama o da bir yere kadar. Geçen sene profesyonel şampiyonada benim sporcum 78 kilogramda kemer kaldırdı. Altın kemeri aldık. Biz belediyeye teşekkür edemedik. Biz bunu TV8’de söyledik. Birilerine teşekkür etmek isterdik. Bazı iş adamlarımız, destek veren insanlarımız var ama bu yeterli değil. Belediye bize destek sağlayabilir. Biz özveriyle çalışıyoruz. Belediye bize bir yer göstersin, biz orada çocuklara ücretsiz ders verelim.
‘BENİM HAYATIMIN PROJESİ GENÇLERE DOKUNABİLMEK’
Dünyanın en büyük gündemi olan çocuklarımızı ve gençlerimizi kötü alışkanlıklardan koruyabilmek için spora yönlendirmeliyiz. Sporcu arkadaş çevresi yaparsanız o çocuklar zaten kötü alışkanlığa bulaşmaz. Konuşacakları şey spordur ve gelecektir. Boş durursa kafelerde ilk önce sigara sonra nargile sonra alkol sonra da uyuşturucu. Biz bunların önüne geçmek için fahri olarak çok çalışıyoruz. Benim hayatımın projesi gençlere dokunabilmek. Otomotiv öğretmeniyim, mobilya ustasıyım ama spor hocalığı yapıyorum. Arkadaşlarım, ‘Daha fazla para kazanamaz mısın?’ diye bana soruyor. Ben gençlere dokunmak istiyorum. Mülki amirlerimiz, valiliğimiz ve belediyemiz ‘Gel Serdar Hoca şöyle bir proje yapalım’ deseler ben canla başla koştururum. Bunları onlardan bekliyoruz.”