Rekabet Kurumu, Türkiye’nin en eski yağ fabrikalarından biri olan ve icradan satışa konulan Afyon’da kurulu Oruçoğlu Yağ’ın Tarım Kredi Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından ihale aracılığıyla satın alınması işlemine izin verildiğini duyurdu. İcradan satışa çıkarılan Türkiye’nin en eski yağ fabrikalarından biri olan Afyonkarahisar’da kurulu Oruçoğlu Yağ fabrikası Tarım Kredi Yağ Sanayi tarafından 603 milyon liraya satın alındı. Satışın icra bedelinin yarısı olan 427 milyon liradan başladığı ve ihalenin 604 milyon lira ile Tarım Kredi Yağ Sanayisinde kaldığı öğrenildi.
REKABET KURUMUNUN AÇIKLAMASI
Rekabet Kurumu, 24-20/451-190 karar sayısıyla 24 Nisan’da aldığı kurul kararını resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurdu. Duyuru şöyle: “Afyonkarahisar İcra Müdürlüğü dosyası uyarınca cebri icra yoluyla satışa çıkarılan Oruçoğlu Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait ilgili gayrimenkul ve bu gayrimenkulün üzerindeki menkul malların (ham yağ ve rafine yağ fabrikasının gayrimenkul, makine ve teçhizatı) Tarım Kredi Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından ihale aracılığıyla satın alınması işlemine izin verildi.”
SATIŞ SÜRECİ NASIL BAŞLADI VE NELER YAŞANDI?
Oruçoğlu Yağ Genel Müdürü Rıfat Tekbaş, fabrikanın satışının mali bir sorundan kaynaklanmadığını açıklasa da bazı sitelerde satışla ilgili çarpıcı detaylara yer verildi.
Oruç Ailesi tarafından 1968’de kurulan Oruçoğlu Yağ, 2016 yılında 2’si Türk biri Ukraynalı olan 3 ortaklı Dubai Transatlantik DMCC şirketi tarafından satın alındı. Transatlantik DMCC’nin yüzde 51 hissesi Dubai’de kurulu Hakan Holding’in 2020’de vefat eden sahibi Hakan Bahçeci’ye aitti. Yüzde 49 hissesinin yarısı Onur Vatan’a (uzun yıllardır Ukrayna’da yaşıyor) diğer yarısı da Ukraynalı bir ortağa ait olduğu kaydediliyor.
NE OLDUYSA SON BİR YIL İÇİNDE OLDU İDDİASI
Öte yandan, tarımhaber.com adlı bir sitede, Oruçoğlu Yağ’la ilgili dikkat çeken bir yazı yayımlandı. Sadettin İnan, Oruçoğlu Yağ’ın satılma işlemine dair kaleme aldığı yazıdan şu satırlar öne çıkıyor: “Hakan Bahçeci’nin sağlığında Oruçoğlu Yağ Fabrikası’nın Yönetim Kurulu Başkanlığına kardeşi Nazım Bahçeci getiriliyor. Nazım Bahçeci’nin görev süresi dolduğu halde yeni bir Yönetim Kurulu Başkanı atanamadığı için görev yapmaya devam ediyor. Nazım Bahçeci aynı zamanda Mersin’deki Hakan Gıda’ın da sahibi.
Aslında son bir yılı saymazsak fabrikada işler yolunda gidiyor. Ancak ne olduysa son bir yıl içinde, yönetim kurulu başkanı Nazım Bahçeci’nin şirketine (7-8 milyon dolar) borçlanıyor. Bunun dışında da fabrikanın hiçbir borcu bulunmuyor.
Nazım Bahçeci de kendi şirketi Hakan Gıda’nın alacağını tahsil etmek için yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Oruçoğlu Yağ Fabrikası’nı icraya veriyor. Dubai’deki şirketin üzerinde ihtiyati tedbir kararı bulunmasına rağmen nasıl oluyorsa Tarsus İcra Müdürlüğü tarafından fabrika satışa çıkarılıyor.
17 Nisan’da yapılan ihaleye iki firma giriyor. Birisi Tarım Kredi Yağ Sanayii, diğer firma ise bilinmiyor. Sahada konuşulanlara göre o firmanın da Hakan Gıda olduğu söyleniyor fakat bu bilgiyi şimdilik teyit ettiremedim. Eğer bu bilgi de doğruysa o zaten başlı başına bir haber konusu olur.
Devam edelim… Satış halesi 427 milyon liradan başlıyor, 604 milyon lira ile Tarım Kredi Yağ Sanayiinde kalıyor. Parası da hemen Tarsus İcra Müdürlüğüne yatırılıyor.
Bu arada, şirket ortakları fabrikanın Tarım Kredi tarafından satın alınmaya çalışıldığını öğrenince Tarım Kredi Holding’e bir ihtarname çekerek, bu satış işleminin muvazaalı olduğu ve satın alınması durumunda oluşacak zarardan hukuki ve cezai yaptırımlara kendilerinin de sorumlu tutulacağı konusunda uyarıyor.
RUS BANKALARI İŞE KARIŞABİLİR Mİ?
Yani ileride Rus bankaları ile karşı karşıya gelindiğinde Tarım Kredi’nin; ‘biz olayın bu boyutunu bilmiyorduk, fabrika icradan satışa çıkmış biz de aldık’ diyebilecekleri bir nokta kalmıyor. Ancak buna rağmen fabrika alelacele satın alınıyor. İşte olayın asıl mide bulandıran tarafı da burası.
‘MAHKEME KAYYUM ATANMASINI UYGUN BULDU’
Ama bütün plan, Afyonkarahisar 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 22 Nisan’da verdiği kayyum kararı ile bozuluyor. Dubai’deki Transatlantik DMCC şirketinin 2 ortağı, 4 yıldır yönetim kurulu bile toplanmayan şirkete ait fabrikanın icra yoluyla satış işleminin hukuksuz olduğu ve haklarının gasp edilmeye çalışıldığını gerekçe göstererek, fabrikaya kayyum atanması talebiyle mahkemeye başvuruyor ve mahkemede kendilerini haklı buluyor. Fabrikaya kayyum atanınca, satış işlemi durduruyor, Tarım Kredi Yağ Sanayiinin ödediği 604 milyon liraya da Tarsus İcra Müdürlüğünde bloke konuluyor.”
Ancak, Rekabet Kurumu’nun verdiği onayın ardından Oruçoğlu Yağ’ın Tarım Kredi Yağ Sanayinin bünyesine ne zaman geçeceği bilinmiyor. Haber Merkezi