Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya, Isparta ve Burdur Kadın Girişimciler Kurulları üyeleri Afyonkarahisar’da bir dizi temas ve incelemelerde bulundu. TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı, Batı Akdeniz Bölge Temsilcisi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Serap Kocaoğlu, TOBB Isparta Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dilek Özdemir, TOBB Burdur Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevim Zorlu ve icra komitesi üyeleri TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Funda Güleç Yaman’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte bir araya geldiler.
ATSO’DA ORTAK TOPLANTI DÜZENLENDİ
Afyonkarahisar programına ATSO önünden başlayan heyet, öncelikle önemli tarihi yerlerden birisi olan Frigya Bölgesini gezdi. Daha sonra ATSO’ya gelen heyet ATSO Meclis Başkanı Mustafa Ali
Çelikten, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayrettin Güzbey’in ev sahipliğinde toplantıya katıldı. Toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır ve Afyon Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Ali Rıza Gürakar’ın da hazır bulunduğu toplantıda TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Funda Güleç Yaman konuşma açılış konuşması yaptı. Yaman, konuşmasında kurul olarak yaptıkları faaliyetler ve kadın girişimciliğin geleceği ile ilgili konulara değindi. Yaman’ın konuşmasından sonra ATSO Başkanı Hüsnü Serteser konuşma gerçekleştirdi.
KADINLAR VAR OLDUĞU SÜRECE TOPLUMSAL BAŞARI ARTACAKTIR
Serteser, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır” sözünü hatırlatarak başladığı konuşmasında, şunları kaydetti: “Kadınlarımız hayatımızın her alanında var olduğu sürece toplumsal başarılarımız da her geçen artacaktır. Bu sebeple ATSO olarak biz de kadın girişimcilerimizin bütün faaliyetlerine en üst seviyede destek olmaya gayret ediyoruz.
Kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi ekonomide de önemli rollerde bulunuyor. Son dönemde küresel ekonomide üst düzey pozisyonda kadınlar yer alıyor. Ekonomide kadının rolü kritik seviyelere gelse de alınması gereken mesafe bulunuyor. Erkeklerin yoğunlukta olduğu ekonomi ve finans sektöründe kadınların liderliği artarken, uluslararası finans şirketlerinde kadın yöneticilerin çoğalması dikkati çekiyor.
KADINLARI İŞ HAYATINDAN UZAK TUTAN SEBEPLER NELERDİR?
Dünya Bankası’nın yayımladığı, ‘Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk Raporu’na göre, küresel ekonomiyi harekete geçirme gücüne sahip olmalarına rağmen yasalar, uygulama eksiklikleri ve sosyal normlar kadınları iş hayatından uzak tutuyor. Büyümenin yavaşladığı bir dönemde, kadınların küresel iş gücüne katılımının artırılmasının küresel ekonomik görünümü önemli ölçüde iyileştirebileceği değerlendirilirken, istihdam ve girişimcilikte cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesinin, küresel gayrisafi yurt içi hasılayı yüzde 20’den fazla artırabileceği hesaplanıyor. Gelecek 10 yılda cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının mevcut küresel büyüme oranını iki katına çıkaracağı tahmin ediliyor.”
ÜLKEMİZDE BAŞARILI KADIN ÇOK AMA SAYISI YETERLİ DEĞİL
Dünyada başarılı olmuş ve önemli kurumları yöneten kadınların isimlerinden örnekler veren Serteser,
“Nene Hatun’ların yetiştiği ülkemizde de şu anda karşımda olduğu gibi birçok başarılı iş kadını da bulunmakta. Tabi bu yeterli mi? Kesinlikle değil. Bu topyekûn, hep birlikte, üzerinde durmamız gereken bir konu” ifadesini kullandı.
Protokol konuşmalarında sonra ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol Oda faaliyetleri ve Afyonkarahisar ekonomisi ile ilgili sunum yaptı.
Programın devamında Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu bölge faal iyeleri hakkında sunum yaptı.
‘Dijital ve yeşil dönüşüm sürekli gelişmeye zorluyor’
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır: “Yeni dönemin en önemli gerçeği olan dijital ve yeşil dönüşüm gündemi, girişimcilerimizin beceri ve yetkinliklerini sürekli olarak yenilemeye zorlamaktadır. İllerdeki Kadın Girişimci Kurullarımız adeta proje fabrikası gibi çalışıyor”
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır da Afyon, Antalya, Isparta ve Burdur kadın girişimciler kurulu üyelerine yaptığı konuşmada, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek, girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere kurulduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun 7 bine yakın üyesi ile ülkemizin ve hatta bölgemizin en geniş girişimci kadın ağıdır. Kurul üyeleri, kendi sahalarında lider konumda olan iş kadınları, profesyonel yöneticiler ve akademisyenlerden oluşuyor. Kadın Girişimci Kurullarımızın asli görevi, illerde kadın girişimci sayısının artırılmasıdır” dedi.
DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM SÜREKLİ OLARAK YENİLENMEYE ZORLUYOR
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Çandır’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle: “Girişimcinin en temel ihtiyacı yeni insanlarla tanışabilmektir. Dolayısıyla Kurullar girişimciler için önemli bir network hizmeti sunmaktadır. Yeni dönemin en önemli gerçeği olan dijital ve yeşil dönüşüm gündemi, girişimcilerimizin beceri ve yetkinliklerini sürekli olarak yenilemeye zorlamaktadır. Ulusal ve uluslararası şirketlerle birlikte geliştirdiğimiz eğitim, danışmanlık ve rehberlik programlarıyla girişimcilerin dijital pazarlama, teknoloji olgunluğunu geliştirme, çevreye duyarlı ürün/hizmet geliştirme konularında yetkinlik kazanmalarını sağlıyoruz. Girişimcilik serüveninin en kritik aşaması rol modellerle bir araya gelmektir. Bu anlamda başarılı kadın girişimcilerimizi ilham buluşmaları adı altında kadın girişimcilerimizle bir araya getiriyoruz.
KADIN GİRİŞİMCİ KURULLARIMIZ ADETA PROJE FABRİKASI GİBİ ÇALIŞIYOR
Ayrıca 81 ilde bulunan üniversitelerimizle yapılan girişimcilik etkinlikleri ise potansiyel girişimcilerimizin rol modellerle buluşarak, fikirlerini tartıştıkları, girişimcilik konusunda detaylı bilgi aldıkları bir ortam oluşturmaktadır. Bunun yanında, İşimiz Temiz, Sanayide Kadın Eli gibi değerli projelerin Türkiye’nin 81 ilinde uygulanması için çalışıyoruz. Girişimci kurullarımızın asıl gücü, yerelden geliyor. İllerdeki Kadın Girişimci Kurullarımız adeta proje fabrikası gibi çalışıyor. Bölgemizde yer alan Afyonkarahisar, Antalya, Burdur ve Isparta olmak üzere 4 ilin sorumluluğunu taşıyoruz. Dolayısıyla birlikte hareket etmeli, birbirimizin aklından ve tecrübelerinden faydalanabilmeliyiz.
KADIN GÜÇLÜ OLURSA, TOPLUM VE ÜLKE DE GÜÇLENİR
Gerekirse bölge toplantılarını daha geniş katılımlı, daha sık düzenleyerek ortak sorunlara ortak çözümler arayabilmeliyiz. İllerimizde bulunan üniversitelerimizle temas ederek, ‘Kadın Girişimci Kulüpleri’ kurdurmalı, girişimciliğin deposu olan üniversite öğrencilerimizi girişimciliğe hazırlamalıyız. İl İcra Kurulu toplantılarımızı yılda en az 4 kez düzenlemeli, yerelde düzenlediğimiz faaliyetlerin sürekliliğini sağlamalıyız. Kadın girişimci kurul üyelerimizin tamamını temsil eden İl Kurullarımızı yılda en az 2 kez toplamalı, yeni fikirler ve yeni işbirliği olanakları geliştirilmesine zemin hazırlamalıyız. En önemlisi bu faaliyetleri, Birliğimiz Girişimcilik Bilgi sistemine yükleyerek, illerdeki faaliyetlerimizin görünürlüğünü 81 ilde artırmalıyız. Kadın güçlü olursa, toplum ve ülke de güçlenir. O nedenle kadınların, sosyal hayatta, iş hayatında daha fazla aktif rol almasını önemsiyoruz. Kadının olduğu yerde medeniyet, elinin değdiği ekonomide bereket olur. İnanıyorum ki hep birlikte ülkemizi, ekonomimizi en güzel yerlere taşıyacağız.” Haber Merkezi