Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sosyal medyayı her kuşak farklı amaç için kullanıyor

AKÜ’de düzenlenen 2023-2024 Akademik Yılının Son Çarşamba Sabah Endonezya’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarını aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir: “Raporda; X kuşağının yani 1960-1980 doğumlu olanların, sosyal medyayı mevcut ilişkileri sürdürmek için kullandığını tespit etmişler. Yeni ilişki kurmak için değil de yüz yüze ilişkilerini devam ettirmek için kullanmışlar. Y kuşağı, iş ve öz imaj oluşturmak için kullandığını tespit etmişler. Z kuşağı da kişisel imaj oluşturmak, yeni bağlantılar kurmak, sürdürmek ve düşüncelerini, duygularını ifade etmek için kullanıyor diye tespit edilmiş”

AKÜ’de düzenlenen 2023-2024 Akademik

2023-2024 akademik yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından üniversite ile şehir buluşmaları kapsamında düzenlenen Çarşamba Sabah Toplantılarının sonuncusu AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir’in moderatörlüğünde, AKÜ öğrencilerinin katılımıyla ‘Sosyal Medya: X ve Z Kuşağı Kullanımları’ temasıyla gerçekleştirildi. Özdemir, sunuş konuşmasında, kuşakların sosyal medya kullanım amaçları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. AKÜ Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıda; Baby Boomer X, Y ve Z kuşaklarının sosyal medya kullanım süreleri, sosyal medya kullanım amaçları ve kullanılan sosyal medya platformlarının anlatıldığı toplantıda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, AKÜ Genel Sekreteri İhsan Ceran, AKÜ Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Araştırmacısı Öğr. Grv. Feyzullah Ekrem Çonkar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ciğerci, Mimar Mustafa Ceylan, AKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Ahmet Ulupınar, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2.sınıf öğrencisi Ömer Umut Güngör, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Salih Aydın Aldal, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Ceren Ekerbiçer, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Ferhat Aslan, Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi İrem Kocalar, Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Burak Ali Yayım, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Sevde Nur Koç görüşlerini dile getirdi.

X,Y VE Z KUŞAKLARININ SOSYAL MEDYA KULLANIM AMAÇLARI FARKLI

Çarşamba Sabah Toplantısının moderatörlüğünü yapan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, ‘Sosyal Medya: X ve Z Kuşağı Kullanımları’ konulu bir sunum yaptı. Baby Boomer, X,Y ve Z kuşaklarının yanında bir de ALFA kuşağının var olduğunu ifade eden Özdemir, “Özellikle bizler X ve Y kuşağı olarak Z kuşağının kullanımı ile ilgili konuştuk. Z kuşağı, olayı nasıl görüyor merak ediyoruz” diye konuştu. Endonezya’da yapılan bir araştırmada sosyal medya kullanımı açısından kuşaklar arasında yapılan araştırma sonuçlarını aktaran Özdemir, “Raporda; X kuşağının yani 1960-1980 doğumlu olanların, sosyal medyayı mevcut ilişkileri sürdürmek için kullandığını tespit etmişler. Yeni ilişki kurmak için değil de yüz yüze ilişkilerini devam ettirmek için kullanmışlar. Y kuşağı, iş ve öz imaj oluşturmak için kullandığını tespit etmişler. Z kuşağı da kişisel imaj oluşturmak, yeni bağlantılar kurmak, sürdürmek ve düşüncelerini, duygularını ifade etmek için kullanıyor diye tespit edilmiş” dedi.

PROFİL GÖRÜNTÜLENMESİNE HER KUŞAK FARKLI TEPKİ VERİYOR

Güney Afrika’da 3 araştırmacının bin 176 kişi üzerinde yaptığı araştırmayı paylaşan Özdemir, şunları söyledi: “Araştırmada; kuşaklar arasında sosyal medya kullanım farklılıklarını sormuşlar. ‘Herkesin profilimi görüntülemesi’ sorusuna ne derece katılıyor sorusu sorulmuş. Herkesin profilimi görüntülemesine izin veriyorum sorusuna Baby Boomer dediğimiz 1960 öncesi doğanlar ise yüzde 8, X kuşağı yüzde 18, Y kuşağı yüzde 23, Z kuşağı ise 23 görüntülemeye müsaade ediyor. Artan bir eğilim var. Fotoğraflarıma ekliyorum sorusunda da büyük yükselişler var. Fotoğraflarını uygun görenler; X, Y ve Z kuşağında artıyor. Telefon numarası koyanlar ise yüzde 5, 10, 14 ve 18 olarak artıyor. Profilinde ev adresini paylaşırım sorusunu uygun görmeyenlerin oranı; 85, 77, 64 ve 65 olarak değişiyor. Profilimde ilgi alanlarımla ilgili bilgi ekliyorum diyenler ise artıyor. Profilimde kişiliğimle ilgili bilgi ekliyorum kısmını uygun görenler yüzde 5, 18, 16 oranında artıyor. Uygun görmeyenlerde de azalış oluyor. Başkalarının sayfalarında yazıyorum ise yüzde 5, 22, 26 ve 26 oranında değişiyor. Profil sayfamı kişileştirmek için zaman harcıyorum diyenlerde de uygun görmeyenler azalıyor, uygun görenler artıyor.”

HANGİ KUŞAK HANGİ SOSYAL MEDYAYI KULLANIYOR?

Amerika’da sadece Z kuşağını ele alan araştırmalar olduğunu dile getiren Özdemir, “Araştırmaya göre; Z kuşağının yüzde 88’inin en çok kullandığı sosyal medya platformunun YouTube olduğu görülüyor. İkinci sırada Instagram, üçüncü sırada Tiktok, dördüncü sırada Snapchat diye devam ediyor. Araştırmanın ilginç bulgularından birisi Z kuşağı yüzde 88 YouTube kullanıyor ama yüzde 49’luk bir oranda Facebook kullanıyor.  Z kuşağının yüzde 66’sı markalarla sosyal medya aracılığıyla iletişime geçtiğini, yüzde 78’inin de yeni markaları sosyal medya üzerinden keşfettiğini söylüyor. Z kuşağının yüzde 22’si sosyal medyada takip ettiği bir markayı 1 ay sonra takipten çıkabiliyor. Z kuşağı aslında takıntılı değil” ifadelerini kullandı.

KUŞAKLAR SOSYAL MEDYADA FARKLI SÜRELERLE ZAMAN GEÇİRİYOR

X kuşağı ile Z kuşağı arasında karşılaştırmalı yapılan araştırma sonucunu açıklayan Özdemir, “X kuşağı, sabit internet ve bilgisayarla büyüdü. Ama Z kuşağı, akıllı telefon ve mobil internet ile büyüdü. X kuşağı, metin tabanlı içerikleri ve haberleri takip ederken Z kuşağı görsel videoyu tercih ediyor. X kuşağı, daha az etkileşim ve paylaşım yaparlar. X kuşağı genellikle daha dikkatlidir. Z kuşağı ise daha aktif bir şekilde içerik üretip etkileşim ve paylaşım yapıyor. Genellikle spontane ve açık paylaşım yapıyor. Sosyal medya kullanım sürelerine baktığımızda ise X kuşağı 2 saat 55 dakika, Z kuşağı ise 3 saat 38 dakika sosyal medya kullanıyor. YouTube ile ilgili araştırmada X kuşağı bir günde 1 saat 20 dakikalık video izlerken Z kuşağı 1 saat 45 dakika YouTube kullanıyor” diye konuştu.

‘TİKTOK’UN İÇİNDE HER ŞEY VAR’

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler ise internetin mahremiyetsiz alanlarının olduğunu ifade etti. Güler, “Belli alt bariyeri olmayan her kesim Tiktok’ta paylaşım yapıyor. Instagram ve YouTube Short’un belli bir alt çizgisi var. Ama Tiktok’un hiçbir çizgisi yok. İçinde her şey var. Çin’in ticaret mantığı. Tiktok görünür olmaya oynuyor. Sosyal medya uygulamalarında en çok vakit geçirilen uygula YouTube. Çünkü YouTube içerik üreticileri için faydalı işleri paylaşma alanı var. Hem eğlendirici hem de uygulamalı yapıyorlar. Sosyal medyada gönderi beğenilerinin hem ahlaki hem de bilimsel sorumluluğu oluyor” dedi. AKÜ Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Araştırmacısı Öğr. Grv. Feyzullah Ekrem Çonkar konuşmasında sosyal medya platformlarının kullanımında belli bir ayrışma olduğunu söyledi. Daha sonraki konuşmalarda sosyal medya kullanımın amaçları ve biçimleri anlatıldı. Haber Merkezi