Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Mor patates, normal patatese göre dört kat fazla antioksidan içeriyor’

Mor ve kırmızı renkli ürünlerin ciddi oranda antioksidan ürettiğini belirten AFSÜ Rektörü Okumuş, üniversite bünyesinde üretimi yapılan mor patatesin normal patates ve diğer gıdalara göre dört kat fazla antioksidan içerdiğini söyledi.

Mor ve kırmızı renkli

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Nurullah Okumuş, AGRO TV’de yayımlanan ‘Üreten Kadınlar’ programında önemli açıklamalarda bulundu. Üniversite bünyesinde üretimi yapılan mor patatesin normal patates ve diğer gıdalara göre dört kat fazla antioksidan ürettiğini söyleyen Rektör Okumuş, “Bir sağlıkçı olarak biz şunu açıkça söylüyoruz. Eğer sağlıklı olmak istiyorsanız sağlıklı ürünler yemeniz gerekiyor. Maalesef günümüzde özellikle çevrenin çok fazla kirletilmesine sadece biz değil bitkilerde maruz kalıyorlar. Bunun yanında kullanılan kimyasallar ve gübreler gibi birçok faktör genel olarak tarım ürünleri üzerinde zarara neden oluyor. Fakat  daha da önemlisi günümüze baktığımız zaman hava kirliliği, radyasyon, çevresel kirleticiler, günlük yaşamın stresi gibi birçok faktör bizim vücuttaki metabolizmanın arttığı dediğimiz radikallere neden oluyor. Bu oluşumların en büyük düşmanı antioksidan dediğimiz gıdalar, maddeler. Mor ve kırmızı renkli her türlü ürün ciddi oranda antioksidan içerir ancak patates niye? Bunun iki temel nedeni var. Antioksidan içeriğe sahip bir maddeye sahip ki bu normal patatese ve diğer gıdalara göre dört kat fazla içeriyor. Daha yüksek oranda antioksidan özelliği var.

‘ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİNİN YANINDA ÇOK CİDDİ ORANDA LİF İÇERİYOR’

İkincisi temel gıda maddelerimizden birisi. Tüm insanların günlük öğünlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Kahvaltı, öğle yemeği akşam yemeği her yerde var. Bu açıdan baktığımız zaman mor patates gerçekten muhteşem bir gıda. Bazı yerlerde süper gıda olarak da geçiyor. Antioksidan özelliğinin yanında çok ciddi oranda lif içeriyor. 3 gram lif içeriğine sahip. Vitaminler açısından bir patates olmasına yer altında yumru ile yetişen bir bitki olmasına rağmen çok yüksek oranda  C ve B vitamini türevleri içeriyor. Bunun yanında mineral açısından çok zengin, özellikle de potasyum açısından çok zengin. Bütün bunlar bizim süper gıda dediğimiz mor patatesin özelliklerini oluşturuyor” dedi.

‘İÇERDİĞİ ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ NEDENİYLE KANSER SAVAŞÇISI’

Bir diğer adı ‘Süper Gıda’ olan mor patatesin içerdiği antioksidan özelliği nedeniyle kanser savaşçısı olduğuna da değinen Okumuş, “İçerdiği antioksidan özelliği nedeniyle bir kanser savaşçısı. Ciddi oranda hem kanserden korunmada hemde yapılan çalışmalarda direk olarak kanser hücrelerini öldürdüğü gözlemlenmiş. Özellikle prostat ve kolon kanserinde ciddi çalışmalar var mor patates ile ilgili. Yaşlanmayı önleyici özelliği var. Serbest oluşan radikallerin temizlenmesi özelliği ile yaşlanmayı geciktirici etkisi var. Bunun yanında diyabet hastalarının şekerinin regüle edilmesinde bunun yanında gıdalarla alınan yüksek oranda şekerin de hızlı yükselmesini engelleyerek belli noktada kalmasını sağlayarak diyabette önemli katkısı var. Yüksek lif içeriğinin bir güzel tarafı daha az oranda tokluk hissi oluşturuyor. Bu da daha fazla gıdanın alınmasını engelliyor. Kilo alımını engelleme açısından da ciddi bir özelliği var. Yüksek kalsiyum açısından baktığımız zaman kemik üzerinde katkıları var. B vitamini türevleri açısından önemi çok çok  yüksek. Bu da alzheimer, günümüz hastalıklarından demansın engellenmesinde, azaltılmasında çok ciddi katkıları var. O yüzden diyoruz ki eğer patatesi seviyorsak ki seviyoruz, yiyeceksek öncelikle mor patatesi deneyelim. Ekonomik olarak normal patatese göre biraz daha pahalı, yüksek fiyata satılıyor ama yetiştiriciliği arttığında ürün yaygınlaştığında fiyatta düşecektir. Eğer biz insan olarak gıda almak zorundaysak bunu sadece lezzetine bağlamamamız lazım. O yüzden antioksidan içeriği yüksek olan mor meyve ve sebzeler tüketelim” şeklinde konuştu.

‘İLK KURDUĞUMUZ BÖLÜMLERDEN BİRİSİ TIBBI VE AROMATİK BİTKİLER BÖLÜMÜ OLDU’

Yeni bir üniversite olan AFSÜ’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünü kurduklarını dile getiren Okumuş, “Sağlıklı beslenme bizim en önemli konularımızdan birisi. Üniversitemiz yeni bir üniversite. Açılır açılmaz ilk kurduğumuz bölümlerden birisi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler bölümü oldu. Bu bölümün altında ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda eğitim, araştırma ve uygulama olmak üzere her türlü faaliyeti yapmaya da başladık. Açıldığımız andan itibaren de Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nı da üniversite olarak yapıyoruz. Tıbbi aromatik özelliği olan ama aynı zamanda ticari değeri olan ürünleri buradaki vatandaşlara, köylümüze, çiftçimize tanıtmak yeni portföy oluşturmak açısından örneğin iki sene önce kampüsümüzdeki uygulama bahçesinde safran ekimi yaptık. Çokta başarılı oldu, Afyon iklimine uygun geldi. Bunu geliştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN EN MODERN TIBBİ VE YEMEKLİK MANTAR TESİSİNİ KURDUK’

Hem ilaç sanayisi hemde gıda sanayisinde kullanılan tıbbi mantara yönelik Türkiye’nin en modern mantar tesisini de kurduklarını belirten Okumuş, yaptığı açıklamanın devamında ise şunları söyledi: “Tıbbi mantar bizim önemli konularımızdan birisi. Hem ilaç sanayide hemde gıda sanayide kullanılan ürünlerden birisi. Bununla ilgili bölge kalkınma ajansının desteğiyle Türkiye’nin en modern Tıbbi ve yemeklik mantar tesisini kurduk. Aynı zamanda projemizin adı da kadın istihdamı amacıylaydı. Zafer Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle yaptığımız için şartımız da buydu. Güzel olan da şuydu; üniversitemizin ilk mezunlarından hemen orada bayan arkadaşlarımızı istihdam ettik, göreve başlattık. Eğitimimizin önemli bir kısmı uygulama. Bu sadece öğrencilerimiz ile kısıtlı değil. Aynı zamanda tıbbi aromatik bitkiler bölümü dışında üniversitemizin farklı bölümlerinden hocalarımız kendi araştırmaları için hem bitki yetiştirme hemde bu bitkilerin içerikleri üzerinden çeşitli bilimsel araştırmalarda yapıyorlar. Bu konuda da gayet güzel çalışmalarımız var.”