Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeşil dönüşüm bilgilendirme ve istişare toplantıları sürüyor

İklim Değişikliği Başkanlığı koordinasyonunda yapılan ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları’ Eskişehir, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Konya, İzmir, Kayseri, Mersin, Adana, İstanbul ve Tekirdağ illerinden sonra Uşak’ta gerçekleştirildi.

İklim Değişikliği Başkanlığı koordinasyonunda

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Türkiye’deki sanayicilerin Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) konuları temelinde farkındalığının ve kapasitesinin arttırılması amacıyla 25 Haziran 2024 tarihinde Uşak Ticaret ve Sanayi Odasında (UTSO) düzenlenen bilgilendirme toplantısına UTSO üye ve temsilcileri, Uşak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve akademisyenler olmak üzere 100’den fazla temsilci katılım sağladı. Toplantıya; Uşak Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bülent Güngör, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, Meclis Başkanı Osman Çalıkuş, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri ve üye firma yetkilileri katılımda bulundu.

TİCARET BAKANLIĞI KOORDİNASYONUNDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Toplantıda; Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (AB ETS) kapsamındaki karbon fiyatlandırmasının sera gazı emisyonu yüksek, enerji-yoğun sektörlerde maliyet artışlarına sebep olması sebebiyle firmaların üretimlerini iklim değişikliğiyle mücadele çabası AB seviyesinde olmayan ülkelere kaydırması riskine (karbon kaçağı riski) yol açacağı ve Avrupa Birliği tarafından uygulanmaya başlayacak olan SKDM’nin ETS içinde karbon kaçağı riskini önlemek üzere sağlanan ücretsiz tahsisatların yerini alacak bir mekanizma olacağı ve bunun da bazı mali yükümlülükleri beraberinde getireceği konularında bilgilendirmeler yapıldı. Bununla birlikte; Avrupa Birliği ile Türkiye arasında özel ticari anlaşmalardan doğan hakların AB nezdinde müzakere edildiği, ülkemizin SKDM’den en az etkilenmesinin sağlanması konusunda Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Ülkemizde yakın zamanda kurulması planlanan Emisyon Ticaret Sistemi’nin ayrıntıları ve uygulama takvimi hakkında da bilgi verilirken dünyadaki örnekler, ücretli ve ücretsiz tahsisatlar, karbon fiyatlandırması, piyasa mekanizmaları ve SKDM’nin ülkemiz ekonomisine etkisi konularında ayrıntılı bilgiler verildi.

 

AYRINTILI BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

Bununla birlikte; sera gazı emisyonlarının takibi için ülkemizde güvenilir, tesis bazlı çevrimiçi bir veri yönetim sisteminin kurulduğu ve 2015 yılından itibaren devam ettirilen bu sistem sayesinde güncel olarak yaklaşık 750 tesisin sera gazı emisyon verilerinin düzenli bir şekilde takip edilmekte olduğu belirtildi. Ayrıca “Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik” kapsamına giren tesislere ait doğrulanmış sera gazı emisyon raporlarının kalitesi, kurulacak olan “Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi” için büyük bir önem arz ettiği ve sistemdeki verilerin daha doğru ve güvenilir olması için İklim Değişikliği Başkanlığının yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Toplantıda uzmanlar tarafından ayrıca ETS, Karbon Ayak İzi ve SKDM arasındaki farklılıklar ve yükümlükler konula detaylı bilgiler verildi. Karbon ayak izi, ürün karbon ayak izi, yaşam döngüsü analizi konularında ilgili standartların uygulamalarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirmeler yapıldı.

Son olarak ulusal yeşil taksonomi konusunda gelinen son durum ve ülkemizin bu yönde uygulayacağı yol haritası hakkında bilgiler verilirken yeşil dönüşüm alanındaki potansiyel yeşil finansman ve cazip kredi imkanları konularında da uzmanlarımız tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

Panel esnasında ve sonrasında ise katılımcılardan gelen sorular panelistler tarafından cevaplandırılarak bilgilendirme ve istişare toplantısı sona erdi.