Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Olgun: Kanun teklifinin hazırlığı ve çalışması milletvekilleri tarafından yapılmadığı açıktır

İYİ Parti Afyon Milletvekili Olgun, TBMM Anayasa Komisyonu’nda 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni eleştirerek açıklamalarda bulundu. Olgun, “Her ne kadar getirilen kanun teklifi metninin altında milletvekillerinin imzası olsa da hazırlığı ve çalışmasının onlar tarafından yapılmadığı açıktır” dedi.

İYİ Parti Afyon Milletvekili

Önceki gün Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmede 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Hakan Şeref Olgun, kanun teklifinin altında milletvekillerinin imzasının olduğunu ancak kanun teklifinin hazırlığının ve çalışmasının milletvekilleri tarafından yapılmadığını belirtti. Milletvekili Olgun, “Dokuzuncu yargı paketi olarak anılan, büyük bir hukuki değişiklik ve katkı gibi sunulan, ancak kanun yapma tekniğine, hukuki belirlilik, ön görülebilirlik, güvenlik ilkelerine aykırı olan, ancak yine de Sayın Başkan ve önerge sahipleri adına konuşan sayın vekilin refahtan, adaletten, uzlaşmadan, toplumsal uzlaşmadan bahsetmiş gibi sunulan teklifi görüşmek için toplandık. İtiraz ve değişiklik önergelerimizi dikkate alacağınızı umarak birkaç şeyi ifade etmek istiyorum. Bu yargı paketinin geleceği yasama organı Türkiye Büyük Millet Meclisi ve milletvekilleri tarafından değil, yürütme ve Bakan tarafından duyurulmuş, hatta bu yasama dönemine yetiştirileceği belirtilmişti. Her ne kadar getirilen kanun teklifi metninin altında milletvekillerinin imzası olsa da hazırlığı ve çalışmasının onlar tarafından yapılmadığı açıktır” diye konuştu.

‘ACİL OLMAYAN DÜZENLEMELER İÇEREN TEKLİFİN ACELESİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Milletvekili Olgun, 9. Yargı Paketi’nin belirgin bir isminin bile olmadığını, kamuoyu ve konuyla ilgili kişi ve kurumların görüşlerinin alınmadan hazırlandığını vurgulayarak, “Paket, torba torba hazırlanan, yenilik diye sunulan, belirgin bir ismi dahi olmayan kanunlar hukukunu dejenere etmektedir. ‘Bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun’ şeklinde ismi bile olmayan kanun ismi bir hukuk devleti anlayışının ürünü ve yansıması olabilir mi? ‘Hangi kanun?’ denildiğinde cevabı olmayan bir kanun çalışması sistemi karşımızda durmaktadır. Yasama dönemi tam biterken bu adı bile belli olmayan, kamuoyu ve konuyla ilgili kişi ve kurumların görüşü alınmayan, içerik olarak acil olmayan düzenlemeler içeren teklifin acelesini anlamak mümkün değil. Madde metinlerine bakıldığında aslında bizlerin daha önce ‘yanlıştır’ dediğimiz, buna rağmen adeta ısrar ve inatla çıkarılan kanun hükümlerinin düzeltilmesi ya da bu çerçevede Anayasa’ya aykırı bulunup iptal edilen hükümlerin ikamesi amacına yöneliktir. Ancak ne hikmetse Anayasa Mahkemesi iptal etmesine rağmen yine aynı maddeleri getirerek ya da evirip çevirerek aynı içerikteki maddeleri önümüze getirecek kadar hukuk tanımaz bir anlayışla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

‘BU KANUNLARIN HAZIRLANMA ŞEKLİNE TAMAMEN, KÖKTEN KARŞIYIZ’

Yargı paketindeki kanunların hazırlanma şekline tamamen ve kökten karşı olduklarını dile getiren Olgun, “Ne olduğunu bilmediğimiz ancak kulaktan kulağa bir bilim kurulunun bu taslakları hazırladığını duymaktayız. Ancak şu anda bu Komisyonda, Komisyon üyesi olan 27 hukukçu milletvekili olarak bu bilim kurulunun acaba hukuken veya fiiliyatta ne gibi bir üstünlüğü ve zekası olduğunu da anlayabilmiş değiliz. Bu nedenle, biz, bu kanunların hazırlanma şekline tamamen, kökten karşıyız. Bazı maddeleri uygun olmakla birlikte birçok maddeye ilişkin önergelerimizi sunacağız ve maddeler görüşülürken dile getireceğiz” ifadelerine yer verdi.

‘ANAYASA’DA ADALET BAKANI’NA YARGI PAKETİ HAZIRLAMAK GİBİ BİR GÖREV VERİLMEMİŞTİR’

Anayasa’da Adalet Bakanı’na yargı paketi hazırlamak gibi bir görev verilmediğini ifade eden Milletvekili Olgun, kanun teklifine itirazlarını sunduklarını belirterek, açıklamasının sonunda şunları kaydetti: “Teklifin katıldığımız, olumlu bulduğumuz maddeleri de vardır ancak alelacele geçirmeye çalışan teklifin vatandaşın beklediği, aciliyeti olan düzenlemelerden uzak olduğunu belirtmek isterim. Adalet Komisyonu genç yaşlardan beri özellikle çalışmak istediğim bir komisyondu. İnanır mısınız, bu mahkum yakınlarından gelen telefon ve maillerden dolayı bu Komisyonu istemez oldum. Bunun sebebi de nedir? Memleketin Adalet Bakanı üç ay önce çıkıyor ‘yargı paketi’ diyor. Anayasa’da Adalet Bakanı’na yargı paketi hazırlamak gibi bir görev verilmemiştir. Yeni çıkan bu sistemle beraber yapılan değişiklikte kanun tekliflerini kimin verdiği bellidir. Onun o sözü üzerine tüm Türkiye’de cezaevinde yatan mahkum aileleri, çoluk çocuk yola düşüyor ve ben bu insanların halini görünce üzülüyorum. İlla ki ‘Değişiklik yapın” demiyorum ama çıkın deyin ki: ‘Kardeşim, böyle bir niyetimiz yok.” Şimdi, bugün biz anlatıyoruz, ‘Teklifte böyle bir şey yok” diye, insanlar hala umut, umut, umut; telefona gelen mesajlar var. Açıklama yapın, Adalet Bakanı madem nasıl iyi şeyleri müjde gibi veriyor. ‘Bizim böyle bir niyetimiz yok kardeşim, nereden çıkardınız?’ deyin. Bu sebeplerden dolayı, biz bu kanun teklifine itirazlarımızı sunuyoruz. Maddeleri de yine ayrıca ayrıntılı olarak da sunacağız.”