Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vatandaş yağmur yağsın diye, sanayi esnafları ise yağmasın diye dua ediyor

Afyon İkinci Küçük Sanayi Sitesi’ndeki dükkan sahipleri, her yıl yağmur suları ile cebelleşiyor. Yağan yağmurun tahliye olamamasından dolayı dükkan sahiplerinin dükkanları yağmur sularıyla doluyor. Yıllardır sorunlarına bir çözüm bekleyen küçük sanayi esnafı, mağduriyetlerini yetkili kişilere anlatmalarına rağmen bir çözüm bulunamadığını belirtiyor

Yıllardır yağmur sularından dolayı mağduriyet yaşayan İkinci Küçük Sanayi Esnafları, konuya ilişkin sorunu gündeme getirmek için Afyon Şehir Web TV muhabirlerine konuştu. Senelerdir çözülemeyen yağmur suları konusu, yetkili kişilerle görüşülmesine rağmen hala bir çözüme kavuşturulmuş değil. Esnaflar yetkililerden bir an önce bu sorunun çözülmesini ve özellikle sonbahar yağmurları gelmeden konunun halledilmesini talep ediyor.

‘100 KİLOGRAM YAĞMUR SUYUNUN 10 KİLOGRAMI TAHLİYE EDİLEBİLİYOR’

İkinci Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Halil Acar, muhabirlerin ‘sorunun kaynağı nedir?’ sorusuna vermiş olduğu cevapta özellikle sanayideki sorunun yıllardır var olduğuna ve çözülemediğine değindi. Gerekli kişilerle görüştüklerini ancak çözüme kavuşmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “ Bizim sorunumuz sanayi kurulduğundan beri var. 1977 yılında 1283 çok ortaklı bir kooperatif olarak kuruldu. Akçin ve Susuz mevkiinde, 732 bin metrekarelik bir alana sahip ve her ne kadar düz arazi olarak görünse de kot farkından dolayı eğimli bir arazi. Yağmur yağdığı zaman yukarıdan gelen yağmur suyu birinci girişte toplanıyor. Dolayısıyla da orada anormal bir su birikintisi oluşuyor. Su tahliye noktasında da 100 kilogram yağmur suyu düşüyorsa, 10 kilogramı tahliye edilebiliyor. Biz bu 100 kilogram düşen yağmurun 50 kilogramının tahliyesini yapabilirsek, dükkânlara su basma gibi bir derdimiz olmayacak. Baktığınız zaman bizim ana girişte açık bir kanal var, Akarçay’a giden kapalı sistemden yani sanayi içinde açık Akarçay’da kapanan bir sistemde tahliye suyumuz var. Bu tahliye suyu bahsettiğim 732 bin metrekarelik alanın düşen suyu tahliye yapamıyor. Dolayısıyla ortadan itibaren bir yağmur tahliye kanalı daha Özerbant’ın oradan açık kanala yani Akarçay’a bağlantı yapabilirsek bu sorunu çözeceğiz.”

‘1282 DÜKKÂN SAHİBİ MAĞDUR

Acar, dükkan sahiplerinin mağduriyetinden bahsederek, “Sorunla alakalı siyasi partiler, vekillerimiz, AFAD İl Müdürü Atila Altınbulak ve Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı gerekli çalışmaları yaptılar ama siyaset ve kurumlar arasındaki uyuşmazlıktan dolayı bu sorun çözülemedi. Sorunla ilgili Belediye Başkanı Burcu Köksal, gerekli ilgiyi gösteriyor fakat bu sorun çok kapsamlı bir sorun. Yani dün olan bir sorun değil. Yaklaşık 35-40 senelik bir sorun. Yıllardır çözülemeyen bu sorunu Burcu Köksal’ın bir ayda çözmesini bekleyemeyiz elbette. Buradaki 1282 dükkân sahibi her yağmur yağdığında mağdur oluyor. Bizim derdimiz bu mağduriyetin esnaf adına giderilmesi” dedi.

‘ YAĞMUR YAĞDIĞINDA KORKUYLA YAŞIYORUZ’

Sanayi esnaflarından İstek Mobilya sahibi Ali Pala, dükkân sahiplerinin bu sorunla yıllardır mücadele ettiğini söyledi. Mobilyacı oldukları için ürünlerinin çoğu kez zarara uğradığını belirterek,“Burada her yıl yağmur sularından dolayı sıkıntı çekiyoruz. Bunu üst mercilere iletmemize rağmen 10 yıldır herhangi bir çözüme ulaşmadı. Her yağmur yağdığında korkuyla yaşıyoruz acaba dükkânlara bir şey olur mu diye. Yağmur yağdığı günlerde gece saat 12 bile olsa malımızın başına çıkıp gelmek zorunda kalıyoruz. Çoğu kez maddi zarara uğradık, ürünlere su değdiğinde hemen kabarıyor. Yetkililerden bu konu hakkında bir çare bekliyoruz. Konuyu milletvekillerimize de ilettik karşılık olarak ‘sen çok biliyorsun, sen çok konuşuyorsun’ gibi ters cevaplar aldım. Burcu Köksal milletvekiliyken beni tanımamasına rağmen mağduriyetimizi duymuş ve bizleri ziyaret etmek istemiş. Geldiğinde kendisiyle de oturduk, konuştuk, derdimizi anlattık, ne yapabileceğimizi tartıştık hatta mecliste bu konuyla alakalı kendisinin bir konuşması var. Şimdi belediye başkanı oldu, sorun çözülür mü, neler olur bilmiyorum, başkanlıkta henüz çok yeni” şeklinde konuştu.

‘İKİNCİ KÜÇÜK SANAYİ’YE AYRILAN ÖDENEK, SELÇUKLU MAHALLESİ’NE AKTARILDI’

Pala, yetkililerle görüştüklerini fakat sanayi bölgesi için ayrılan ödeneğin başka bir bölgede kullanıldığını iddia ederek sözlerine şöyle devam etti: “Vali Hanım’la yüz yüze görüştüm, hatta o görüşmede AFAD’ı aradılar. AFAD ise eski belediyenin burası için bir ödenek çıkarttığını fakat ödeneğin Selçuklu Mahallesi’ne yağmur suyu hattına aktarıldığını atlattılar. Bunu bizzat kulaklarımla duydum. Nedir ne değildir bilmiyorum. Böyle karışık bir sistem var. Sorun 10 yılı aşkın bir süredir çözülebilmiş değil. 10 kilometre ileride Akarçay var, Akarçay’a üç tane büzü yatırıp da buranın yağmur suyunu alamıyorsa 2024 yılında hükümet, belediye artık neyse, diyecek bir şeyimiz yok. Esnaf olarak mağduruz. Örneğin biz mobilya üretiyoruz, suyla temas halinde malzemelerimiz hemen kabarır ve bu da maddi zarara uğratır. Burası sanayinin en çok su biriken bölgesi. Buranın bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz.”

‘MEHMET ZEYBEK GELDİĞİNDE SADECE FOTOĞRAF ÇEKİNİYORDUK’

Pala, “Mehmet Zeybek ile sürekli görüştük gece bile aradığım oldu. Ertesi gün geliyordu sadece fotoğraf çekiniyorduk. Tamam diyordu çözeceğiz diyordu sonra ekipler bir kanal temizliği yapıyordu. ‘Hemen başlayacağız, şu zaman başlayacağız, bu zaman başlayacağız, şöyle çözeceğiz, böyle çözeceğiz’ deyip gidiyorlardı. Hiç bir çözüm olmadı. Kanal temizliğini zaten buranın görevlileri de yapıyor. Bizim için kanalın temizliği değil sorunun giderilmesi önemli. Yağmur yağdığında burası göle dönüyor ben bunu istemiyorum, dükkânıma bile giremiyorum. Yoldan geçen arabaların dalgalarıyla da sular içeriye giriyor. Bu konudan çok mağduruz. Ben dükkânın önüne 65 santimetre beton döktüm yağmur suları girmesin diye ama hala giriyor. Benim imkânım vardı yükselttim imkânı olmayanlar yükseltemeyenlerde var onlar ne yapacak? Her yağmur yağdığında birbirimize yardıma gidiyoruz, dükkânlara giren suları boşaltıyoruz ellerimizle. Mobilya hammaddelerimiz var bir taraftan onları kaldırmaya çalışıyoruz su değmesin diye. Birbirimize destek vererek atlatmaya çalışıyoruz. Yaz yağmurları bile böyle bir mağduriyet yaşattıysa sonbaharda ne yapacağız? O zaman daha şiddetli yağacak ve buralar iyice suyla dolacak. Yetkililerden tek isteğimiz bu soruna artık bir çözüm bulunsun özellikle de sonbahar gelmeden bu sorun çözülsün” diyerek konuşmasını noktaladı.

‘YAĞMUR YAĞDIĞINDA SOKAKLAR, YÜZME HAVUZUNA DÖNÜYOR’

Mağduriyetini dile getirmek isteyen sanayi esnafından mobilyacı İlyas Kılınç, “Az bir yağış olduğu zaman bir kilometre ilerideki suların hepsi burada toplanıyor. Sanayinin en düşük yeri burası. Burayı planlarken zeminini 60 santimetre doldursalardı burası ip gibi terazili olacaktı ve hiçbir sıkıntımız olmayacaktı. Ben 45 senedir buradayım ve her sene yağmur suyu dükkânlara giriyor, iki sene önce dükkânın önüne beton attım biraz da olsa kurtardık ama dükkânın önü göle dönüyor. Yoldan kamyon veya tır geçtiğinde su dalgalanıyor ve dükkânlara giriyor. Komşularımızın da aynı şekilde oluyor, her yağmur yağdığında aynı sorunla mücadele ediyoruz. Burayı planlarken en başında düşünülecekti. Sonradan çözümü nasıl olur bilemiyorum. Kooperatif Başkanlarımız bununla çok mücadele etti, Akarçay’a bağlanması iyi olacak fakat aradaki parseller başkasına ait ileride de benzinlik var o da engel oluşturuyor. Arsa sahiplerinin de müsaade etmesi lazım sorunun çözülebilmesi için. Yağmur yağdığında sokaklar yüzme havuzuna dönüyor, 60 santimetre su birikiyor. Bu sorun giderek büyüyor. Binlerce insan mağdur oluyor. En sıkıntılı yer benim dükkânın olduğu yer. Her yağmur yağdığında 8-10 çuval odun çıkartıyorum malzemeleri de geçtim içerisi çok kötü kokuyor kanalizasyon suları içeriye giriyor, günlerce kurumasını ve kokunun çıkmasını bekliyoruz. Mağduriyetimiz artık giderilsin istiyoruz” diyerek yetkililerden sorunun çözüme kavuşturulmasını talep etti.

Esnafların yağmur yağdığında adeta göle dönüşen 2. Küçük Sanayi Sitesi sokaklarında çektiği görüntüler.

Kevser Arslan-Beytullah Dalgıç (Özel)

DİĞER VİDEOLAR