Açılış 26 Ağustos pazartesi günü saat 13.00’da
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Zafer Müzesi ile ilgili şunları ifade etti: “Zafer Müzesi Afyonkarahisar Şehir merkezinde “Zafer Meydanı” nda yer almakta olup şehrin önemli sembollerinden biridir. Zafer Müzesi, 27 Ağustos 1922 tarihinde saat 17.30’da Afyonkarahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunu müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü ve Garp Cephesi Harekât Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu’nun bu tarihi binada kalmaları, burayı karargâh binası olarak kullanmaları ve Başkomutan Meydan Muharebesi Planını burada yapmalarından dolayı önem arz etmektedir. Zafer Müzesi II. Grup Korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilmiş olup 15.03.1991 tarihinde, Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü’nce ”Zafer Müzesi” olarak kullanılması, 12.05.1998 tarihinde ise Orman Bakanlığı adına tahsisi uygun görülmüştür.
Zafer Müzesi, Cumhuriyet öncesi (1915-1920) o zamanın belediye reisi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılmıştır. Bina genel hatları ile neo-klasik özellik taşımaktadır. Plân itibariyle de tipik Anadolu evleri tarzında (ortada hayat denilen büyük bir sofa, yanlarında bu sofaya açılan odalar) olduğu görülür.
2018 yılında restorasyona başlanan Zafer Müzesi 2021 tarihinde 2. Aşama olan ”Askıya Alınması ve Betonarme Eklentilerinin Kaldırılması İşi” ihalesi yapılmıştır. Bu ihale ile binaya sonradan eklenen betonarme yapı kaldırılarak, galeri boşluğu açılmış ve orijinal haline dönmesi sağlanmıştır. Zafer Müzesinin güçlendirmesinin yapılabilmesi için, 3. Etabı olan Haziran 2023 tarihinde ”Statik Güçlendirme ve Restorasyon İşi” ihalesi yapılmış, kireç esaslı enjeksiyon malzemesi duvarlara uygulanarak binanın güçlendirilmesi yapılmıştır. Son olarak; 4.Etap olan Kasım 2023 tarihinde ”Restorasyon ve Tefrişat Yapım İşi” ihalesi yapılmış olup iç mekan düzenlemesi ile restorasyon tamamlanmıştır. Restorasyonu tamamlanan Zafer Müzesi 26.08.2024 tarihinde saat:13.00′ de törenle açılacaktır.”
Zafer Müzesi Tarihi
Müze binası 1913-1914 yıllarında Belediye Başkanı Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından Hükümet Konağı ile birlikte belediye hizmet binası olarak kullanılmak üzere iki katlı ve kârgir olarak Ermeni ustalara yaptırılmıştır. Binanın doğuda, batıda ve güneyde olmak üzere üç kapısı vardır. Alt ve üst pencere sayıları birbirine eşittir. Alt kat pencereleri basık, üst kat pencereleri sivri kemerli, pencere kenarları ile köşeleri çıkıntılı kesme taştan yapılmıştır. Zemin katta on oda, bir toplantı salonu ve sahnesi, üst katta ise sekiz oda, bir antre ve bir büyük salon vardır.
Belediye binası, 27 Ağustos 1922’de Afyon’un düşman işgalinden kurtulmasından sonra Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu tarafından Batı Cephesi karargâh binası olarak kullanılmış, Başkomutan Meydan Muharebesi burada planlanmıştır. Bina bu bakımdan büyük bir öneme sahiptir. 1935 yılında yeni belediye binası yapılınca boşaltılan bina 1985 yılına kadar farklı amaçlarla kullanılmış, 1985 yılında Başkomutan Tarihî Millî Park Müdürlüğü’ne Zafer Müzesi yapılmak üzere devredilmiştir.
Müzede Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgiler, fotoğraflar, topografik harita, pano, belge ile silahlar, savunma telleri, konserve kutuları gibi savaşta kullanılan malzemeler ile Zafer Anıtı’nın açılışı için özel olarak yaptırılmış gümüş makas olmak üzere 213 adet eser yer alır. Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Tevfik Bıyıkoğlu ve diğer komutanların kaldıkları odalar da yeniden düzenlenerek 1995 yılında hizmet vermeye başlamıştır.