Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir Web TV olarak, İl Emniyet Müdürlüğünde halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, huzur ve asayişi temin etmek için her zaman devletin hizmetinde, vatandaşların yanında olan polisimizin görev yaptığı birimleri ziyaret ettik, yetkililerden bilgi aldık
Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik otoritesinin meşru gücünü temsil polisimiz, kurulduğu 10 Nisan 1845 tarihinden bugüne kadar ülkemizde huzur ve düzenin bozulmaması için tam 179 yıldır halkın ve devletinin yanında, suçun ve suçlunun karşısında gece gündüz fedakârca görev yapıyor. Gücünü büyük Türk milletinden ve yasalardan alan Türk polisi, Cumhuriyet’in ilânından günümüze kadar geçen 101 yıllık zaman içerisinde de demokratik, laik bir hukuk devleti olarak ilkeleri içinde davranmış, vatandaşların can ve mal emniyeti ile kamu huzurunu korumak amacıyla İcrası zor fakat zorluğu ölçüsünde de onurlu görevlerini büyük bir özveriyle ve insan sevgisiyle yerine getirmektedir.
GÜNÜMÜZDE GÜÇLÜ POLİS TEŞKİLATINA İHTİYAÇ VAR
Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Herkesin polisi kendi vicdanıdır” diyor. Ancak günümüzde altyapısı güçlü, sayısal olarak yeterli ve teknolojik olarak donanımlı polis teşkilatına olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Yakınlara kadar birkaç şubeyle mütevazı bir binada hizmet veren Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü artık büyük bir yerleşkede çok sayıda iyi yetişmiş ekibi ve günümüzdeki suçun işleniş biçimine göre yapılandırılmış şubeleriyle suçluya aman vermiyor, suçu önlüyor, suçluya nefes aldırmıyor.
ADALETİN TECELLİSİNİN EN BÜYÜK YARDIMCISI BİRİMLER HAKKINDA BİLGİ ALDIK
Afyonşehir gazetesi ve Afyonşehir Web TV olarak ziyaret ettiğimiz İl Emniyet Müdürlüğünde suçun ve suçluların korkulu rüyası, adaletin tecellisinin en büyük yardımcısı birimler hakkında bilgi aldık. Suçluların kısa sürede yakalanmalarını, suç işlemeye niyet edenlerin toplumdan ayrıştırılmalarını sağlayan birimleri yerinde gördük, yetkililerden, yürüttükleri faaliyetlerle suça ve suçluya nasıl aşılamaz set oluşturduklarını dinledik. Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğündeki bazı birimleri ve birimlerin çalışmalarının verdiği ayrıntıları bilgileri bugünden itibaren siz okuyucularımızla buluşturuyoruz.
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü kanunlar çerçevesinde yapılan toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde düzeni sağlaması, her türlü basın açıklaması, miting, açık ve kapalı yer toplantıları, duruşma, sportif faaliyetlerde katılımcıların korunması ve gerektiğinde toplumsal olaylara müdahale edilmesi amacıyla oluşturulmuş özel bir polis birimi. Emniyet Teşkilatı Kanunu ve Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliği’nde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünün görevleri şu şekilde sıralanmıştır:
‘Kanuna uygun toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin düzenini ve güvenliğini sağlamak, kamu düzenini bozabilecek nitelikteki toplumsal hareketlerin meydana gelmesi muhtemel yerlerde önleyici tedbirler almak, grev ve lokavt sırasında iş yerlerinin tahribe uğramasının veya işgalin önüne geçmek, bu yerlerde devriye hizmetleri yürütmek, kanuna aykırı sokak ve meydan hareketlerini önlemek, toplumsal olayda, grev ve lokavtlar ile kanuna aykırı sokak ve meydan hareketlerinde toplumun veya kişilerin maddi ve manevi varlıklarını tecavüzlerden korumak, diğer polis kuvvetlerinin yetersizliği halinde, her türlü tören veya gösterilerde gerekli güvenlik önlemlerini almak ve düzeni sağlamak, özel timlerin yer almasını gerektirecek diğer operasyonları yapmak ve bu saydığım tüm görevlerde a meydana gelen kanuna aykırı olayları gerekirse zor kullanarak etkisiz hale getirmek.’
Yönetmelikte ‘Polis çevik kuvvet birimi kurulduğu ilde milli bayramlarda emniyet teşkilatının özel kutlama günlerinde ve devlet büyüklerinin karşılanma ve uğurlanmalarında şeref ve ihtiram kıtası hizmetlerini yerine getirmekle görevlidir’ maddesi de bulunmaktadır.
Kurum yetkilisinden alınan bilgi: “Birimimizin ayrıca diğer birimlerden ayrı olarak bir özelliği daha bulunmaktadır, ‘eğitim’. İlgili mevzuatımızda şöyle bir madde yer almaktadır; ‘Polis çevik kuvvet birimi personelinin sıralı amirleri tarafından sürekli, uygulama ağırlıklı ve bedeni kabiliyetleri geliştirmeye yönelik eğitime tabi tutulması esastır. Bu personel çalışma saatleri içinde göreve çıkmadığı, izinli veya istirahatli bulunmadığı hallerde sürekli eğitime tabi tutulur. Polis çevik kuvvet personelinin eğitimindeki amaç; kendilerine verilen görevlerin gereği gibi yapılabilmesi için mesleki ve genel bilgilerin, görevleriyle ilgili teknik ve yöntemlerin öğretilmesi, becerilerinin ve atış yeteneklerinin geliştirilmesi suretiyle personelin hizmetin gerektirdiği bedeni, fikri ve fiziki kabiliyetlere sahip kılınmasıdır.’
Ayrıca ilimize özel olarak da 2023 ve 2024 yılında görevlerde aldığımız tedbirler ve görev türlerimizden bazılarını sıralayabiliriz. Bunlar; diğer illere takviye kuvvet sevki, diğer ilçelerimize takviye kuvvet sevki, profesyonel spor müsabakaları görev ve tedbirleri, amatör spor müsabakaları görevi, uygulama ve devriye görevlerimiz, konser, şenlik, etkinlik ve eğlencelerde tedbir görevlerimiz, bayram kutlamaları ve anma törenlerinde alınan görevlerimiz, konferans, panel ve kapalı yer toplantılarında aldığımız tedbir görevlerimiz, ayrıca hacı adayları, asker sevkiyatı, cenaze törenleri, ihale, duruşma tedbirlerinde görev aldık.”
Terörle Mücadele Müdürlüğü
Terörle Mücadele Birimi nedir sorusuna aslında tek bir kavram içerisinde cevap vermek çok güç. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun birinci maddesinde terör nedir sorusunun açık bir şekilde cevabı verilirken tanımı yapılmıştır. Bu bağlamda bakıldığında terörle mücadele, terörle mücadele şube müdürlükleri başta olmak üzere illerde çeşitli birimler tarafından paydaş şekilde yürütülmekte olup bunun çatı unsurunu terörle mücadele şube müdürlükleri oluşturmaktadır.
Kurum yetkilisinden alınan bilgi: “Terörle mücadele şube müdürlükleri (ilimiz özelinde söylüyorum bunu), müdürlüğümüz sahadaki aktif saha çalışmalarımız, dijital materyal incelemelerimiz bunun yanında şehrimizin giriş ve çıkışlarındaki yol kontrol uygulama noktalarımız büro amirliklerimizin faaliyetleri bilgilendirme ve önleme faaliyetleri kapsamındaki çalışmalarla terörle ve terörizmle mücadele konusunda aktif şekilde çalışmaktadır. İlimiz genelinde değerlendirdiğimiz zaman 1 Ocak 2024 tarihinden bu güne kadar 12’si planlı olmak üzere 33’ü ani gelişen olaylara devletimizin gösterdiği refleks olmak üzere, terör örgütlerinin tespit ve deşifresine yönelik olarak 45 operasyon aktif şekilde icra edilmiştir. Bu 45 operasyonda 87 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, adaletin tecellisi için adli birimlere teslim edilmiştir. Bunun yanında bizim sadece yaptığımız operasyonların haricinde ülke genelindeki terörle mücadele eden birimlerle müşterek yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında terör örgütüne üye olma suçundan adli birimler tarafından mahkûmiyet almış kişilerin yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalardan 12’si Afyonkarahisar’ımız da olmak üzere 9’u da diğer illerde, diğer illerle birlikte yürütülen paydaş çalışmalarla olmak üzere toplam 21 kişi yakalanmış ve adalete teslim edilmiştir.
Bunun yanında ülkemiz biliyorsunuz son dönemde farklı mecralardan da göç almakta. Bu göçle birlikte, göç eden kişilerin geldikleri ülkelerde daha önceden terör örgütlerine irtibatı olmuş kişilerle herhangi bir teması tespit edilmişse bu yönde de çalışmalarımız devam etmekte. Bununla alakalı olarak da 1 Ocak 2024 tarihinden bu güne kadar ülkemize başka ülkelerden göç etmiş olup geldikleri yerlerde terör örgütleriyle irtibatı bulunan şahıslarla irtibatı tespit edilen 89 kişi yakalanarak sınır dışı işlemi gerçekleştirilmiştir.”