Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Sağlık Turizmi İhtisas Başkanlığının düzenlediği Afyonkarahisar Termal Sağlık Turizmi Toplantısında ilin termal sağlık alanındaki durumu masaya yatırıldı. Toplantıya Vali Kübra GüranYiğitbaşı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, TÜRSAB Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel, Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer ve diğer ilgililer katıldı. Çok sayıda termal tesis ve şifalı kaplıcaya sahip Afyon’un termal sağlık alanındaki potansiyelini ön plana çıkarmak ve devlet teşvikleri, yetki belgesi alma süreçleri ve sektörün karşılaştığı zorlukları ele almayı amaçlayan toplantı dün ATSO’da gerçekleştirildi.
‘AFYON’UN MARKA ŞEHİR OLARAK İLERLEMEYE DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM’
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Dumlupınar Bölge Temsil Kurulu Başkanı Bilal Şenel, Afyonkarahisar’ın ilerlemekte olan turizminin marka bir şehir olarak daha da ileriye gideceğine inandığını belirterek, “Sağlık turizmi katma değeri yüksek bir turizm kanadı ve Afyonkarahisar kadim şehrimiz; münevver ve ruhani bir şehir. Aynı zamanda yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle birlikte bu potansiyeli, katma değeri yüksek olan sağlık turizminde ön plana taşıyabilmek, Türkiye Yüzyılı’nda yüzyılın marka şehirlerinden Afyonkarahisar’ı yerine getirebilmek için hepimiz bu sinerjiyi gösterecek aktörleriyiz. İnşallah buradan oluşacak bir kararla birlikte zaten ilerlemekte olan turizmimizle Afyon, Türkiye Yüzyılı’nda gerçekten bir marka şehir olarak ilerlemeye devam edeceğine inanıyorum. Bu toplantının şehrimiz başta olmak üzere hepimize, ülkemize ve insanlığa faydalı olmasını diliyorum. Dünyanın karmaşa ve depresyona sürüklendiği şu zamanda sakin şehir olarak anılmamız her şeye değer, sağlığa sağlık katacak bir şehir. Belki de çok doğru yaşlanılacak, yaşanacak ve hedefe ulaşılacak bir şehir. Şehrimizin kıymetini bilelim ve inşallah şehrimizi dünyaya tanıtıp, dünyaya hizmet etmek için hep birlikte gayret edelim. Bu toplantının hazırlanmasında emeğime geçen Sayın Valime çok teşekkür ediyorum” dedi.
‘ÜLKEMİZ CARİ AÇIĞINA KATKI VERECEĞİNE YÜREKTEN İNANIYORUM’
TÜRSAB Genel Sekreteri Dr. Fatih Özer ise “Hizmet ihracatı geleceğimiz diyoruz. Hem gastronomisiyle hem termal turizmiyle hem ihraç ettiği ürünler açısından böylesine zengin bir şehrimizin hizmet ihracatı açısından da çok ciddi potansiyeli var. Bu toplantının sonrasında da hizmet ihracatındaki termal ve sağlık turizmindeki potansiyeli gerçekleştirerek ülkemiz cari açığına da katkı vereceğine de yürekten inanıyorum. Ülkemiz dizi yapımcıları çok ciddi başarılara imza atıyorlar. 160 ülkede 800 milyondan fazla kişi Türk dizilerini seyrediyor. Bugün biz bir yurtdışına gittiğimiz zaman bizim bilmediğimiz dizi bize anlatıyorlar, insanlar o diziler sayesinde Türkçe öğrenmeye çalışıyorlar. Bu civarlarda çekilecek bir dizi çok ciddi Afyon’un destinasyon olarak tanıtımına, pazarlamasına fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
‘VERİLEN DESTEKLERİ AFYON OLARAK DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ’
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, verilen desteklerin Afyonkarahisar özelinde değerlendirilmesi gerektiğini aktararak, “Sayın Valimiz bu işe çok önem veriyor. Biz de onun yanında sağlık turizmini, turizmi geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz, yapmaya da devam ediyoruz. Bu toplantı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamızda yapılan ve en değer verdiğim toplantılardan bir tanesi. Hepsinin ayrı ayrı özellikleri var ama biz Afyonkarahisar’ı hangi konuda çok daha fazla geliştirebiliriz diye baktığımızda turizm, bilhassa sağlık turizmi bence ilk sırayı alıyor. Dolayısıyla tüm kurumlarımızla birlikte burada özellikle İl Kültür ve Turizm Müdürümüzden çok şey bekliyoruz. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitemizin Rektörü bu konuda çok deneyimli, hevesli ve her şeye hazır. Ondan da ekibiyle birlikte çok kıymetli çalışmalar bekliyoruz. Sayın Valim zaten hepimizin başında bunun en iyi şekilde olması için en güzel organizasyonlarla bizimle birlikte olduğundan dolayı çok teşekkür ediyorum. Birçok yerde sağlık turizmi fuarına katıldım. Ne yazık ki otelcilerimize, hastanelerimize Hollanda’daki fuarı söylediğimizde 1-2 tane katılan oldu. Başka katılan olmadı. Bizim ilgimiz ne yazık ki şu ana kadar az. Bu toplantıdan sonra ilginin çok daha fazla olacağını, artacağını düşünüyorum. Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi Desteği (HİSER), Ticaret Bakanlığımızın önemli desteklerinden. Bakanlığımızın birçok desteği var. Genel Müdürlük 2021 yılında kuruldu, yine Hizmet İhracatçıları Biriliğimiz 2021 yılında kuruldu. Çok yeni ama çok gerekliydi. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımıza, Ticaret Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Verilen destekler hiçbir ülkede yok. Çok önemli destekler veriliyor. Bunu en iyi şekilde Türkiye olarak ve biz bilhassa Afyonkarahisar olarak değerlendirmek zorundayız. Bizim hizmet sektöründe en önemli termalle birlikte diğer otellerdeki birleştireceğimiz en önemli konulardan bir tanesinin sağlık turizmi olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
‘TERMAL SAĞLIK İÇİN YATIRIM TEŞVİKİ GEREKİYOR’
Termal sağlık için yatırım teşvikinin gerektiğini dile getiren Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Nurullah Okumuş, “Termal sağlık için yatırım teşviki gerekiyor. Benim şuan tanıtabileceğim bir tesisim yok. Sadece Almanya bizim cari açığımızın neredeyse iki üç katını sadece termal sağlık turizmine harcıyor. Biz bu imkanları kullanabilsek, cari açığı kapatabileceğimiz bir alandır termal sağlık. Bizim mutlaka, mutlaka ve mutlaka termal sağlık turizmi, yönetmelik çerçevesinde yetkilendirilmiş, yetki belgesi olan bir kuruluş, bir sağlık tesisi içinde, bünyesinde veya işbirliğinde ya mevcut otellerle işbirliği yapacağız yada yeni bir tesis kurmamız gerekiyor. Bu konuda da gelecekte bir yol var. Sağlık Endüstrisi Bölgesi. Çünkü bunların büyük bir kısmı endüstri bölgesi veya organize bölgesi tarzında yapılmış yerler. Sayın Valimden çok büyük ricada bulunuyorum. İnşallah 2024 yılı bitmeden bu Sağlık Endüstri Bölgesinin iznini alalım. Yatırım yapmak için, ne zaman açılacak diye haber bekleyenler var. Sağlık Endüstri Bölgesi için onay çıkar ise şuanda onay aşamasında, biz hızlı bir şekilde o zaman Ticaret Bakanlığı’na tanıtım ve diğer teşvikler için gideceğiz. O zaman bu iş rayına oturmuş olacak. Veya bir tane cengaverin ortaya çıkması gerekiyor. ‘Ben feda ediyorum, bu anlamda bir tesisi Afyon’a kuruyorum’ demesi gerekiyor” diye konuştu.
‘AFYONKARAHİSAR BU İŞTE ÇOK GÜZEL NOKTALARA GELEBİLECEK’
Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da Afyonkarahisar’ın potansiyelinin nasıl ileriye taşınacağı derdinde olduklarını belirterek, “Sağlık turizmi toplantıları pek çok şehirde gerçekleştiriliyor ancak termal sağlık boyutu bizden önce sadece Yalova’da gerçekleştirilmiş. Afyon’da ikincisine ev sahipliği yapıyor. Bu bizim aslında canımızı yakan bir konu. Şimdiye kadar bir şeyler için gayret etmişiz, hep adımlar atmışız ama bir noktada tıkanmış, istediğimiz hıza ulaşamamış. ‘Termal Turizmin Beşiği’ olarak kendimizi tanımlıyoruz. Afyonkarahisar bu işte çok güzel noktalara gelebilecek. Hem coğrafi konumumuz, hem tarihi ve kültürel değerlerimizim hem UNESCO tarafından tescillenmiş 3 gastronomi şehrinden biriyiz. Biz bu potansiyelleri, güzel bir hikaye yazarak, odaklayarak nasıl ileriye taşırızın derdindeyiz. Bizim bu şifalı sularımıza rağmen ülkemiz ve şehrimizin için şimdiye kadar dönüştürememişiz. Şimdiden sonra ne yaparız ki daha somut adımlar atarızın derdindeyiz. Biz buradan özgüvenle şehrimizin potansiyellerinin farkında olarak, biraz daha ileri adımlara hızlıca çünkü bir gecikme yaşandığını düşünüyoruz. Bir araya geldikçe adımlarımızı daha güçlü daha özgüvenli nasıl atarızın formülünü hep birlikte yakalayacağımızı düşünüyorum. Umarım bütün paydaşlarımızın için faydalı olacaktır” ifadelerine yer verdi.
‘SAĞLIK ENDÜSTRİ BÖLGESİ İÇİN SON RÖTUŞLARI YAPILIYOR’
Vali Yiğitbaşı ayrıca Afyonkarahisar için öneme sahip Sağlık Endüstri Bölgesi için son rötuşların yapıldığını kaydederek şunları söyledi: “Afyon’un şu şekilde öncü ve lider bir konumu olacak. İlk defa Sayın Cumhurbaşkanımız tensipleriyle önceki yıllarda bir çalışma başlatıldı. Bunun netleşmesi için çaba gösteriyoruz. Sağlık Endüstri Bölgesi oluşturulması üzerine bir çalışma başlatıldı. Şuan bunun son rötuşları yapılıyor. Biz bu noktada Türkiye’de ki ilk örnek olacağız.”