Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sandıklı’da coşkulu şed kuşatma töreni

Türkiye’de bu yıl 37’ncisi, Sandıklı’da ise 2’ncisi düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi

 Türkiye’de bu yıl

Sandıklı ilçesinde Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde ‘şed’ kuşatma töreni düzenlendi. Türkiye’de bu yıl 37’ncisi düzenlenen Ahlik Haftası Sandıklı’da ikinci kez gerçekleştirildi.
Kaymakamlık, Belediye, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mesleki Eğitim Merkezi, Müftülük ve Gardaş Yarenler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen program Şeh Nurettin Türbesi önünde başladı. Programda protokol üyeleri ve Gardaş Yarenler ekibi ilçede kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanında hazırlanan programda kılıç kalkan gösterisi, halk oyunları ve ahilik ile ilgili günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ile devam etti.

TÖRENE KATILIM YOĞUN OLDU

Etkinliğe AK Parti Milletvekili Dr. Hasan Arslan, Kaymakam Önder Çengel, Belediye Başkanı Adnan Öztaş, İl Ticaret Müdürü Mahmut Yayla, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Cengiz Üstün, Sandıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Öztop, protokol üyeleri, esnaflar ve vatandalar katıldı. Etkinlikte kalfalıktan ustalığa adım atan bir vatandaşa şed kuşatma töreninin yapılması ve İlçe Müftüsü Ömer Ünal’ın yaptığı Ahilik Duası ile sona erdi.

ŞED KUŞANMA NEDİR?

Tamamen bir Türk geleneği olan ve esnafların yer aldığı Ahilik geleneğinde esnaflığın üç mesleki derecesi vardır. Yamak ve çırak, kalfa, usta. Yamak ve çırak olmak için, on yaşından küçük olmamak gerekir. İki yıl çalışan yamak, yeterli bilgi ve beceriyi kazandığında çırak olur, mesleki bilgileri en temel düzeyde öğrenmiş sayılırdı. Kalfa olmak için ise bir meslekte üç yıl çıraklık yapmak gerekir. Bu seviyedeki kişiler artık meslekleri ile ilgili her işi rahatlıkla yapabilirlerdi. Ustanın olmadığı yerde, ustanın yetkisine sahiplerdi. Yani gerektiğinde iş yerlerini ustalarının yerine yönetebilirlerdi. Kalfalıkta da üç yıl çalıştıktan sonra kişiler, ustalık almaya hak kazanırdı ve Ahilikte önemli bir yeri olan şed kuşanma töreni ile ustalığa yükseltilirdi. Usta, kalfasının gerekli mesleki becerileri ustalık düzeyine getirdiğine inanırsa ona ustalığını teklif ederdi ve törenle ustalık verilirdi.