Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

746 yıllık tarihi Kervansaray, Çay Belediyesi’ne devredildi

Selçuklular döneminde yaptırılan tarihi kervansaray, Belediye Başkanı Yaşar Kemal Kantartopu ve Kütahya Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın arasında imzalanan protokolle 25 yıllığına Çay Belediyesi’ne devredildi

Selçuklular döneminde yaptırılan tarihi

Çay Belediyesi ile Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen iş birliği sonucunda ilçeye ait olan Tarihi Taşhan (Çay Kervansarayı), 25 yıllığına Çay Belediyesi’nin bünyesine alındı. Anlaşmayı Çay Belediye Başkanı Yaşar Kemal Kantartopu ve Kütahya Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın karşılıklı olarak imzaladılar. İmzalanan bu önemli anlaşma, Çay’ın kültürel mirasını koruma ve geliştirme çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Taşhan, geçmişten günümüze önemli bir ticaret merkezi olmasının yanı sıra yerel halk için sosyal bir buluşma noktası da olarak dikkat çekiyor. Belediye Başkanı Kantartopu, şunları söyledi:

İLÇENİN TARİHİ DOKUSUNUN GÜÇLENDİRİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAK

“Taşhan’ın ilçemize kazandırılması hem kültürel değerlerimizi yaşatmak hem de turizmi canlandırmak adına büyük bir fırsat. Alınan bu mülk, gelecekte çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparak hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin ilgisini çekecek. Bölge Müdürümüz Ahmet Aydın’a göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. İlçemiz için hayırlı uğurlu olsun. Çay Belediyesi, tarihi yapıyı gelecek nesillere aktarmak ve ilçenin tarihi dokusunu güçlendirmek amacıyla kullanacak.” Çay Kervansarayı’nın 25 yıllığına Çay Belediyesi’nin bünyesine alınmasının, Çay’ın kültürel ve tarihi zenginliklerini daha görünür hale getirmesi bekleniyor.

ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ MİMARİSİNİN TEK ÖRNEĞİ

Ebul-Mücahhit Yusufhan tarafından Selçuklu Sultanı 3. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, 1278 yılında Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey’e yaptırılan Çay Kervansarayı, kare planı ile Anadolu Selçuklu Dönemi mimarisinin tek örneği olarak öne çıkıyor. Kare planlı, merkezde üzeri ışıklıklı dört fil ayağı, pars arması ve çevresinde 12 ayak üzerinde tonoz örtülü, dıştan destek çıkıntılı kale görünümlü, taç kapılı kargir bir yapı olan kervansaray, Çay kent merkezi Aşağı Mahalle İnönü Caddesi üzerinde bulunuyor ve ‘Sultan Alaaddin Kervansarayı’ ve ‘Çay Kervansarayı’ olarak da biliniyor. Yapıldıktan sonra uzun yıllar kervan yollarının uğrak mekanı olan Çay Kervansarayı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2016’da restore edildi. Kervansaray ‘Taşhan Aile Çay Bahçesi’ olarak hizmet veriyor.