Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Grip kronik hastalığı olanlar ve yaşlıları daha çok etkiliyor

Mevsim geçişlerinde sık görülen hastalıkların başında gelen gripten şu günlerde pek çok kişiyi etkiliyor.

Mevsim geçişlerinde sık görülen

Mevsimsel bir hastalık olarak bilinen grip, genellikle kış aylarında toplumun birçok kesiminin hastalandığı ve salgına dönüştüğü zamanlarda daha sık görülüyor ve influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan yüksek ateş, öksürük, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar gösteren, burun, boğaz ve bazen akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Grip, bebekler, bağışıklığı düşük bireyler, kronik hastalığı olanlar ve yaşlıları daha olumsuz etkileyen bir hastalık olan grip, semptomları açısından bu kişileri çok daha fazla etkiliyor.

İNFLUENZA VİRÜSÜ ELLERİN YIKANMAMASI SONUCU YAYILMAKTADIR

Hastanın durumuna bağlı olarak uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin yanı sıra gripten korunmanın etkili yollarından biri de düzenli olarak yaptırılması gereken grip aşısı olduğuna dikkat çeken uzmanlar gribin tanımını şöyle yapıyor: “Grip; temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Öksürük, hapşırma, yakın temas, öpüşme, tokalaşma ile çok çabuk bulaşabilen influenza virüsü ellerin gün içinde sık sık yıkanmaması sonucu yayılmaktadır. Gribin bulaşması kapalı ortamlarda çok daha kolaydır. Hasta öksürdüğünde ve hapşırdığında milyonlarca virüs havaya yayılır. Sağlıklı insanlar solunum yoluyla virüsü alır. İnfluenza virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişiler 1-4 gün içinde gribe yakalanır.”

GRİP ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE SEYREDEBİLİR

Uzmanlar, “Grip, ani gelişen yüksek ateş, öksürük, titreme, kas ağrıları ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösteren grip, özellikle bebekler, bağışıklık sistemi düşük kişiler ve yaşlılarda daha şiddetli bir şekilde seyredebilir. Bu sebeple belirtilerin yoğunlaştığı ve komplikasyonların arttığı durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir” uyarısında bulunuyor.

GRİBE NE İYİ GELİR?

Uzmanlar, dinlenmek, ılık duş almak, bol sıvı tüketmek, et suyu, tavuk veya paça çorbası içmek, sarımsak yemek, portakal, limon ve mandalina gibi C vitamini içeren besinler almak, ekinezya, nane-limon veya ballı zencefil çayı tüketmek grip hastalığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini kaydederek, diğer doğal yöntemler hakkında da şunları söylüyor: “Bolca dinlenerek ter atmak. Su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek. Ballı ve limonlu zencefil çayı ya da zerdeçal çayı içmek. Et suyu, tavuk suyu veya paça çorbası tüketmek. C vitamini yönünden zengin portakal, limon ve mandalina gibi meyve ve sebze tüketmek. Sıcak duş almak veya sıcak su buharı solumak. Ekinezya, kekik, ıhlamur ve nane-limon gibi bitki çayları içmek. Tuzlu su gargarası yapmak. Boğaz pastili emmek. Sarımsak yemek.”