Halkımızla devlet kurumları arasında köprü görevi gören Muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci İsmail Akar, “Türkiye genelinde 32 bin 238 mahalle ve 18 bin 278 köy olmak üzere toplamda 50 bin 516 muhtar görev yapıyor. Bu muhtarların 1123’ü kadın. Afyonkarahisar merkezde 58 mahallemizde muhtarlarımız görev yapıyor. İl genelinde ise 421 köy ve beldelerde, 430 mahalle ve ilçeler dahil toplam 851 muhtar bulunuyor. En fazla muhtar sayısı bulunan ilçemiz Dinar. Bu ilçemizde 27’si mahalle olmak üzere 101 muhtar görev yapıyor.Emirdağ da 14’ü mahalle olmak üzere 93 muhtar var. Sandıklı’da 16’sı mahalle, 72 muhtar bulunuyor. Şuhut’ta ise 17’si mahalle olmak üzere 53 muhtar hizmet veriyor. Muhtarların maaşlarının asgari ücrete çıkması ve primlerinin devlet tarafından ödenmesi muhtarlık müessesine ilginin artmasına neden oldu. İlimizde muhtar derneği sayısı üçe çıktı. Bunun nedenleri de kamuoyunun malumu. Görevini layıkıyla yapan, siyasete bulaşmayan çok sayıda muhtarımız varken bazıları da siyasetten uzak kalamıyor” dedi.
MUHTAR SİYASETTEN UZAK OLMALI
Muhtarların hizmet yarışında olmaları gerekirken kimi muhtarların siyasetle uğraştıklarına değinen Gazeteci Hakan Dilek, “Bu kadar muhtar derneğine ihtiyaç var mı? Muhtarlar kimsenin adamı olmamalı. Siyaset içine girince bölünme oluyor ve ilimizde olduğu gibi üç farklı dernek ortaya çıkıyor. Bu konuda bazıları da bu derneklerin ayrılması ve ayrışması için kaşıyor.Bunu yakından biliyorum.Eskiye göre yükseltilen muhtar maaşları, silah taşıma ruhsatı gibi hakları olması muhtarlığa merakı arttırdı. Muhtarlarımız zaman zaman Cumhurbaşkanımıza bile giderek görüşebiliyorlar. Bana göre muhtarların siyasetten uzak durmaları ve siyasi ayrım yapmadan hizmet etmeleri lazım” dedi.
MUHTAR KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR
Muhtarlığın ülkemizdeki en eski kurumlardan biri olduğunu kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “Cumhuriyetle birlikte Atatürk kadınlarımıza da muhtar olma hakkını vermiştir. Satı Kadın ilk kadın muhtarımızdır. Muhtarlık maaşı artınca muhtar adaylarının sayısı gitgide yükseldi. Geçmişte bu kadar ilgi olmazdı. Eskiden ikametgah gibi birçok resmi belgeyi muhtarlar veriyordu. Şimdi bu tarz belgeleri e-devletten almak mümkün. Özellikle büyük şehirlerde muhtarlar yine önemli. Muhtarlarımız vatandaşla devlet arasında önemli bir görev üstleniyor. Siyasete bulaşmadan görev yaparlarsa saygınlıklarını korurlar. Muhtar mahallenin bir anlamda sözcüsü, savunucusudur. Geçtiğimiz aylarda bizim kapının önündeki kocaman ağaç o dönemki belediye yetkilileri ilgisiz kalmasına rağmen mahalle muhtarımızın talebiyle şu anki Belediye Başkanımız Burcu Başkanı tarafından budandı. Yani muhtar devlete halkın taleplerini iletip sonuç alıyor” diye konuştu.
KÖYLERDEN GÖÇ MUHTARLIĞA OLUMSUZ ETKİ YAPTI
Dünyanın sürekli bir değişim içinde olduğunu söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Bu değişim her şeyi etkilediği gibi muhtarlığı da etkiledi. Köylerde bugün nüfus oldukça azaldı. Bir dönem nüfusun yüzde 80’i köy ve beldelerde yaşarken günümüzde bu kentler lehine dönüştü. Dolayısıyla köy muhtarlarının da görevleri azaldı. Muhtarların günümüzde çok işlevleri kalmadı. Muhtarlar özellikle belde ve ilçelerde ne iş yapıyorlar? Zaten ilgili belediye o mahallelerin sorunlarını gidermiyor mu? Beldelerden başlayarak muhtarlık dönüştürülmeli. Muhtarlar istemeseler bile siyaset dışı kalamıyorlar. Çünkü seçim zamanı da siyasetçiden açık veya üstü kapalı destek alıyor. Oy kullanacak kişiler de parti tercihi olan insanlar olunca muhtarın siyasetçi ile temasta olması doğal. Çünkü siyaseten seçime dahil olmuyorlar ama siyasetle bir şekilde işleri oluyor” dedi.
Programda ayrıca ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunuldu.