Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eber Gölü’nün kurtarılması için bir toplantı daha yapıldı

Son günlerde yangınlarla gündeme gelen Eber Gölü’nde ortaya çıkan başta kirlilik ve yangın olmak üzere diğer ekolojik sorunların çözülmesi için Vali Yardımcısı Vekili Ali Arıkan başkanlığında akademisyenlerin katılımıyla toplantı düzenlendi

Son günlerde yangınlarla gündeme

Türkiye’nin önemli tatlı su göllerinden Eber’de son günlerde ortaya çıkan başta kirlilik ve yangın olmak üzere diğer ekolojik sorunların çözülmesi ve ekolojik dengenin sürdürülebilirliği amacıyla toplantı düzenlendi. İHA’nın haberine göre, Eber Gölü’nün korunması amacıyla Vali Yardımcısı Vekili Ali Arıkan başkanlığında yapılan toplantıya Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir ve Moleküler Biyoloji Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş katıldı.

YAZ DÖNEMİNDE YANGINLARLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçeleri arasında yer alan ve doğal güzelliği ile çeşitli kuş ve balık türlerine de ev sahipliği yapan Eber Gölü’nde yetişen kamış ve hasır otu ve çeşitli su bitkileriyle ekonomik olarak da vatandaşlara katkı sağlıyor. Eber Gölü, son günlerde yaşanan yangınlar ile de sık sık gündemde yer alıyor. Toplantıda, Eber Gölü’nde yaşanan sorunların bilimsel açıdan ele alınması ve gölün geleceği açısından yapılması gereken çalışmalar tüm yönleriyle ele alındı.

ENDEMİK TÜRLERE VE KUŞLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Biyolojik çeşitliliğiyle dikkati çeken, Eber Sarısı başta olmak üzere endemik türleri de barındıran Eber Gölü, 146 kuş türüne ev sahipliği yaparken, göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması dolayısıyla yumurtlama ve üreme alanı olarak katkı sunuyor. Son yıllarda yaşanana kuraklık, Eber Gölü’nün en büyük akarsu kaynağı Akarçay’da su debisinin azalmasına neden olurken, göl havzasındaki sayıları 10 bini geçen su kuyularının göldeki su çekilmesinin en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Her yaz dönemindeki kamış yangınları ve uzun süredir yaşanan kuraklığın etkilediği Eber Gölü’nün kurtarılması için şimdiye kadar yapılan toplantılar ve hazırlanan raporlar, göle olumlu bir katkı sağlamış değil.