Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2025 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülürken bir konuşma yapan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk-Seçim ve Parlamento İlişkileri Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, bir türlü bitmek bilmeyen Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi ve sık sık trafik kazalarıyla gündeme gelen Çay-Dinar karayolu hakkında değerlendirmelerde bulundu, “Afyon halkının artık kuru vaatlere karnı tok” dedi.
BAKAN URALOĞLU PROJELER HAKKINDA SUNUM YAPTI
Pazartesi günü başlayan görüşmelerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığın gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği projeler hakkında sunum yaptı. Uraloğlu, “2024 yılında 28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine sunduk. 2025 yılı yatırım teklifimizi geçtiğimiz yıla oranla yüzde 26,9 artışla 482 milyar lira olarak teklif ettik. Ülke genelinde 131 bin Bakanlık personelimiz ile 2 bin 3 şantiyede çalışanlarımız dahil toplam 223 bin kişiye istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Karayolu yatırımları hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Bölünmüş yollar ülkemizin yol ağının yüzde 43’ünü oluşturmakta, yol ağımızda hareket eden trafiğin ise yüzde 83’üne hizmet vermektedir. Son 22 yılda hayata geçirdiğimiz 479 kilometre köprü ve viyadük ile toplam uzunluğu 790 kilometreye, 717 kilometre tünel yapımı ile de toplam uzunluğu 767 kilometreye çıkardık” bilgisini aktardı.
OLGUN: ÇAY-DİNAR KARAYOLU SADECE VAATLERLE GEÇİŞTİRİLİYOR
İYİ Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Plan ve Bütçe Komisyonunda, “Bugün burada, Afyonkarahisar halkının sesi olmak, onların haklı taleplerini duyurmak için söz almış bulunuyorum” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Birincisi; ne yazık ki yıllardır gündemden düşmeyen ve her seferinde sadece vaatlerle geçiştirilen Çay-Dinar karayolu ve Dinar Opet Kavşağı. Afyonkarahisar, Anadolu’nun kalbidir. Bu topraklar hem coğrafi konumuyla hem de tarihî birikimiyle Türkiye’nin kavşak noktasıdır. Ancak, Çay-Dinar karayolu ve Dinar kavşağı gibi hayati bir güzergahta yaşanan ihmaller, bu kentin önemine gölge düşürüyor. Artık halkımız, kazada ölen vatandaşlarımıza rahmet okuduğumuz, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizi ilettiğimiz haberleri görmekten bıktı! Her kazanın ardından yetkililer çıkıp aynı şeyleri söylüyor: ‘Yatırım planına alacağız, çalışmalara başlayacağız, önlemleri artıracağız.’ Peki soruyorum size, kaç kazadan sonra bu vaatler gerçeğe dönüşecek? Daha kaç can kaybı, daha kaç gözyaşı gerekiyor?
KAZALARIN NEDENİ YOLUN YETERSİZLİĞİ, BAKIMSIZLIĞI VE ALINMAYAN TEDBİRLER
Kazaların nedenini açıkça biliyoruz: Yolun yetersizliği, bakımsızlığı ve alınmayan tedbirler. Ama çözüm nerede? Çözüm, vaatlerden öteye geçmiyor! Bakanlık ne yapıyor? Sadece yatırım planına alacağız diyerek halkın öfkesini yatıştırmaya çalışıyor. Buradan açıkça söylüyorum: Afyon halkının artık kuru vaatlere karnı tok. Projeyi hızlandırmak, gereken yatırımı yapmak ve insanlarımızın hayatını kurtarmak için hangi bahaneleriniz var? Yoksa bu yol da diğer vaatler gibi seçim dönemine kadar bekletilecek bir propaganda malzemesi mi olacak?Sözkonusu yollar bir testtir, samimiyet testidir. Afyonkarahisar halkı, bu testi geçemeyenleri sandıkta mutlaka değerlendirecektir.Sayın Bakan’a buradan sesleniyorum: Bu bir uyarıdır! Eğer bu projeyi rafta bırakmaya devam ederseniz, bu ihmallerin her birinin hesabını sizden soracağız. Bugün bu kürsüden tarihî bir sorumluluğu hatırlatıyorum: Yolları yapmak, köprüleri inşa etmek devletin görevidir. Ama asıl mesele, bu yolların can almamasını sağlamaktır.”
HIZLI TRENDE SÖZLER BİRBİRİNİ TUTMUYOR
Daha sonra, temeli 2013 yılında atılan, 2018’de biteceği açıklanan ve geçen yılki değerlendirmelerde projenin ancak yüzde 60’ının tamamlandığı ortaya çıkan Ankara -İzmir Hızlı Tren Projesi hakkında konuşan İYİ Parti Milletvekili Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje, tam 10 yıldır tamamlanmayı bekliyor! 2013 yılında büyük bir tantanayla başlatıldı. ‘2020’de tamamlanacak’ dediler, olmadı. Sonra hedefi 2023 yaptılar, yine olmadı. 2025’i işaret edildi gene olmadı. Şimdi planlanan açılış 2028 diye tarih verildi. Her yetkili farklı bir tarih veriyor, sözler birbirini tutmuyor. AKP’nin bu konuda söylemi bol, ancak icraat sıfır.Soruyorum: Daha kaç yıl bekleyeceğiz? Bu proje, bitmeyen vaatlerinizin, seçim malzemesi yapmaktan öteye geçiremediğiniz yatırımların en somut örneği değil mi?
HIZLI TRENDE NEDEN BU KADAR AĞIR DAVRANIYORSUNUZ?
Sayın Bakan, size sesleniyorum: Bu kadar büyük bir projede 10 yıl boyunca sonuç alamamak, planlama ve uygulama kapasitenizin ne kadar yetersiz olduğunu göstermiyor mu? Afyonkarahisar gibi stratejik bir şehirden geçen bu hattın tamamlanmasıyla sadece bölge halkı değil, tüm Türkiye kazanacakken neden bu kadar ağır davranıyorsunuz? Bu projenin yılan hikayesine dönmesi, sadece Afyonkarahisar için değil, İzmir, Ankara ve hattın geçtiği tüm şehirler için büyük bir kayıptır. İlgili şehirlerin ekonomik, ticari ve turistik potansiyelini artıracak olan bu proje neden yıllardır sürüncemede?
HIZLI TRENDE 2028 HEDEFİ GERÇEKÇİ Mİ?
Bölge halkı, hem ulaşım kolaylığı sağlayacak bir projeden mahrum kalıyor; hem de bu bitmeyen çalışmalardan dolayı çevresel ve ekonomik zararlarla karşılaşıyor. Yolların yarım bırakılması, şantiyelerin atıl vaziyette kalması hem yerel ekonomiye hem de halkın günlük yaşamına zarar veriyor.Buradan açık ve net bir şekilde söylüyorum: 2028 hedefi gerçekçi mi? Yoksa yine bir seçim malzemesi olarak mı kullanılacak? Şimdi burada, Ulaştırma Bakanlığı’nın bu projenin 2028 yılında programa alınıp bitirilmesini net bir şekilde taahhüt etmesini talep ediyorum. Aksi takdirde bu gecikmenin ve ihmallerin hesabını her platformda sormaya devam edeceğim.”