Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar’ın kendine özgü haşhaş poleni var

  
 
  

 


 


Kolonilerini güçlendirmek isteyen ve Çam balı sezonuna güçlü olarak girmek isteyen arıcılar Nisan ayının ikinci haftasından itibaren Afyonkarahisar ilinin farklı ilçe ve bölgelerine arılarını getirmekte.


Senelik ortalama 350 kişilik üretici olmasına rağmen başka illerden Afyonkarahisar’a yaklaşık 700 gezginci arıcı gelip, il genelinde arılarını çoğaltmaktadır. İl dışından gelen arıcıların ise ortalama 150 bin arılı kovanı olup senelik ortalama 200 bin arılı kovan Çam balı için popülasyonu il genelinde artırmakta ve Çam balına hazırlık yapmakta. Arıcılık Teknikeri ve Tarım danışmanı Hasan Hüseyin Yakşı arıcılık üretiminde Afyon ili ve çevresinin bitki örtüsü bakımından zengin ve müsait olmasına rağmen üretimin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekti.Afyon’un diğer illerde olmayan haşhaş poleni olduğunu, arıcılık sektörünün ilerleyebilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini de vurguladı.


“AFYON’DA BİRAZ DAHA ÇALIŞMALAR YAPILMASI GEREKLİ”


Yakşı “ Birliğimize kayıtlı 350 kişi üreticimiz var bunlar gezginci arıcılık faaliyetiyle uğraşıyorlar. Yani Nisan ayında Afyon bölgesine geliyorlar. Ağustos, Eylül aylarında Muğla, Aydın gibi illerden Çambalı olan bölgelere gidiyorlar, Afyon balı genelde rekolte düşük oluyor. Bir nevi burada arıyı çama hazırlanmış oluyor diğer bir deyişle popülasyonu artırılıyor. Muğla’dan gelen arıyla 10-15 çerçeve yapılarak güçlü bir şekilde Çam balına hazırlanıyor. Yeterli olarak istenilen hedefte değil çünkü Afyonun başka illerde olmayan kendine özgü haşhaş poleni var. Bunun için biz şuan Afyon’da bölge işareti almak için uğraşıyoruz. Diğer polenlere oranla haşhaş poleninin değerleri biraz daha yüksek onun için hem Afyon’un isminden yola çıkarak haşhaş polenini duyurabilmek için Afyon’da biraz daha çalışmalar yapılması gerekli” ifadelerini kullandı.  


“YENİ NESİL ARICILIĞA İLGİ GÖSTERMİYOR”


Afyon’da üretilen balın prolin değerinin meşhur Anzer balından daha yüksek bir değere sahip olduğunu kaydeden Yakşı; “Bizim bölgemizin bal prolin değeri çok yüksek bu gün ülkemizce ünlü Anzer balının prolin değeri 1200 -1300 iken bizim bölgemizin 2000’ler de prolin değeri vardır. Tanıtımı yapılsa Anzer balından daha ünlü oluruz. Arıcılık mesleğinin ilerleyen zamanlarda yok olabileceğine dikkat çekmek istiyorum. Arıcılık mesleğinin tercih edilmemesini belirtmemde fayda var. Yeni nesil arıcılığa ilgi göstermiyor ancak hobi amaçlı kişiler ilgileniyor. Bunun dışında yaş ortalamamız 45-50, yirmi sene sonra bu mesleği devam ettirecek kişi sayısı çok az” ifadelerini kullandı.


“DÜNYA ÇAM BALI ÜRETİMİNİN YÜZDE 95’İ TÜRKİYE’DE”


Dünyada çam balının yıllık üretiminin yüzde 95’inin ülkemizde yapıldığını kaydeden Yakşı: “Dünyamızda toplam bal üretiminde 2016 yılı itibarıyla 503 bin ton ile Çin ilk sırada, 106 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, İran ise 81 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır. Bal üretiminde yurdumuzda en yoğun üretim kalemi çam balıdır. Dünya çam balı piyasasındaki ürünlerin yüzde 95’i yurdumuzda üretilmektedir. Ülkemiz zengin flora yapısına sahip olmasına rağmen ne yazık ki kovan başına üretimimiz de çok azdır. Yani kovan başı ülkemizde üretim 15-20 kilogram civarıdır. Bunun nedeni ise ülkemizde halen geleneksel üretimin sürmesi, yeniliklere kapalı bir anlayışla üretimin yapılmasıdır. Son dönemde ülkemizde sektörün teknolojik ilerlemesine ayak uydurmaya yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Tabi dünyada da yeni yeni aracılık teknikleri de gelişmektedir. Afyonkarahisar İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak sektördeki gelişmeleri yakından takip edip üretimiz ile buluşturmak hedefiyle 2003 yılından bu yana hizmet vermekteyiz”


 


 


“50 BİNE YAKIN ARILI KOVANI VAR”


Yakşı; “ Tarım danışmanı olarak amacım arıcının, doğru tercihler yapabilmeleri konusunda yardımcı olmak, üreticiyi ilgilendiren kanun yasa ve tebliğler hakkında bilgilendirmeler yapmak. İşletme ziyareti, çiftçi toplantısı, konferans düzenleyerek üreticilerimizin her geçen gün gelişen ve değişen teknolojiye ayak uydurmalarını sağlamak. Arı bakımlarını daha iyi koşullarda yapma, sağlıklı arı yetiştirme, daha verimli, kaliteli bal ve diğer arı ürünleri üretimi yapmalarını sağlamaktır. Birliğimiz Afyonkarahisar Dumlupınar Mahallesi Oruçoğlu İşhanı 3. katta hizmet vermekte olup şuan birliğimizin aktif 350 arıcısı vardır. Üyelerimizin 275 tanesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arılı kovan desteklemelerinden faydalanmaktadır. İl genelinde üreticilerimizin toplamda 50 bine yakın arılı kovanı vardır” dedi. SELÇUK ÖZEL