Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘İnsan hayatına dokunan akademisyenlik çok kutsal’

AKÜ’de düzenlenen ‘ALES ve Kariyer Planlama’ seminerinde konuşan Bolvadin MYO Öğretim Görevlisi Hasan Gürkaş: “Akademisyen olarak insan hayatına dokunuyorsunuz, her meslek grubundan insan yetiştiriyorsunuz, bilim üretiyorsunuz. Akademisyenlik bu anlamda çok kutsal, bu yüzden akademisyenlik düz bir meslek değil”

AKÜ’de düzenlenen ‘ALES ve Kariyer Planlama’ seminerinde konuşan Bolvadin MYO

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÜSEM) tarafından ‘ALES ve Kariyer Planlama’ seminerinde konuşanBolvadin Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Görevlisi Hasan Gürkaş, öğrencilere akademisyenliği anlattı, “Akademisyen olarak insan hayatına dokunuyorsunuz, her meslek grubundan insan yetiştiriyorsunuz, bilim üretiyorsunuz” dedi. Sabri Bektöre Konferans Salonunda düzenlenen seminere; Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gürpınar ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

AKADEMİSYENLİK DÜZ BİR MESLEK DEĞİL

Seminerde konuşan Öğretim Görevlisi Gürkaş, akademisyenliğin kutsal bir meslek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “İnsanlar; maaşlarının eksikliğinden, özel sektörde rahat iş bulabilmelerinden veya akademisyenliği bilmediklerinden dolayı tercih etmiyorlar. Akademisyen olarak insan hayatına dokunuyorsunuz, her meslek grubundan insan yetiştiriyorsunuz, bilim üretiyorsunuz. Akademisyenlik bu anlamda çok kutsal, bu yüzden akademisyenlik düz bir meslek değil.” Gürkaş, akademisyenlerin, farklı birimlerde ders vermek, araştırmalar yapmak, konferans vermek gibi topluma katkı sağlayacak her türlü faaliyeti gerçekleştiren kişiler olduğunu da ifade etti.

AKADEMİSYEN ELEŞTİREL BAKIŞ AÇISINA SAHİP OLMALI

Akademisyenlik yapabilmek için gerekli olan şartlar hakkında bilgi veren Gürkaş, akademisyenlerin en büyük sorumluluğunun nesiller yetiştirmek olduğunu vurgulayarak sahip olmaları gereken özellikler hakkında da bilgiler aktardı. Gürkaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans için ALES sınavına giriyorsunuz. Yüksek lisans için 55, doktora için 70 almak gerekiyor. Araştırma görevlisi olmak için üniversiteden üniversiteye puanlar değişmektedir. ALES puanınız ne kadar yüksekse o kadar rakiplerinizi geçmek konusunda avantaj sahibi oluyorsunuz. Akademisyen olarak kendimizi güncel tutmamız gerekiyor. Dünya sürekli değişiyor ve bir nesil yetiştiriyorsak bu nesile ayak uydurmamız gerekiyor. Yoğun çalışma temposuna sahip olmalısınız. Disiplinler arası çalışma yapabilmeniz gerekiyor. Eleştirel bakış açısına sahip olmak ve hitabet gücünün yüksek olması da bir akademisyende istediğimiz özelliklerdir.”

YÜKSEK BİR PUANA İHTİYACINIZ VARSA BOL BOL SORU ÇÖZÜN

Gürkaş, ALES puanının geçerli olduğu yerler hakkında ve ALES’e nasıl çalışılacağı konusunda bilgi vererek, şunları söyledi:“Akademik kadroda çalışmak istiyorsanız, yüksek lisans veya doktora yapacaksanız, mühendislik tamamlama eğitimlerine başvuracaksanız, yurt dışında yüksek lisans yapacaksanız, bazı kamu kuruluşlarında, belli kurumların bazı birimlerinde personel alımlarında ALES puanı isteniyor. Yüksek bir puana ihtiyacınız varsa bol bol soru çözmeniz lazım. Akademisyenlik gibi bir düşünceniz varsa yayınevinin hiçbir önemi yok, çıkmış sorular kitabı alın. Önce rakibinizi tanıyın. İhtiyacınız varsa konu anlatımı, ihtiyacınız yoksa soru bankası alın. Sonunda da mutlaka deneme çözün. Yüksek lisans hayaliniz varsa o engelleri zaten kolaylıkla aşarsınız.”