Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yapay zeka nedir? Ne değildir? Yapay zeka alanındaki gelişmelere vatandaş ne diyor?

Hiç kuşkusuz önümüzdeki yıllarda en büyük teknolojik atılımlarının yaşanacağı alan Yapay Zeka’da olacak. En kaba tanımıyla biyolojik organizmaların yaptığına benzer bir şekilde silikon çipler üzerinde düşünce, algı, bilinç oluşturabilmek yolunda atılan her adımı kapsayan yapay zeka farkında olsak da olmasak da hayatımıza daha fazla girmeye başlarken, Afyonşehir’in mikrofon uzattığı vatandaşlar oldukça görüşleri dillendiriyor.

Bazıları yapay zekadan çok yararlandığını söylerken, bazıları yapay zeka diye bir şeyin olmadığını, bazıları ise insanların yapay zekayı kötüye kullanacaklarını belirterek güvenli endişesi duyduklarını belirtiyor. Dünya ölçeğindeki araştırmalar da birçok kişinin gizlilik, şeffaflık gibi ilkelere bağlı olarak özel yaşamlarını güven altında tutabileceklerine dair endişe duyduklarını, insanların yüzde 34’ü yapay zekadan korktuklarını söylüyor.

Son dönemde gündemden düşmeyen yapay zekanın (YZ) kullanım alanlarının yaygınlaşması, insanlığın ilerlemesinin de anahtarına dönüştüğü ve geleceği yeniden tanımladığına yönelik iddialar giderek güçlenirken, Afyonşehir gazetesi olarak, Afyon sokaklarında halka, yapay zekayı ve yapay zekadan ne anladıklarını sorduk.Mikrofon tuttuğumuz insanlardan bazıları yapay zekadan çok yararlandıklarını, bazıları yapay zeka diye bir şeyin olmadığını bazıları ise yapay zekanın kötüye kullanımından korktuklarını ifade ederken, ‘insan zekası’ bile bilim adamları tarafından tamamen aydınlatılmamış ve yapabildikleri konusunda net sonuçlara varılmamışken yapay zeka konusunda herkesin hemfikir olacağı tariflerde bulunmak zor.

YAPAY ZEKA, MAKİNELERİN SERGİLEDİĞİ ZEKA MI?

Peki nedir yapay zeka? Genellikle insan zekâsını gerektiren görevleri yerine getirebilen makinelerin geliştirilmesi ve kullanılmasıyla karakterize edilen bir çalışma alanı ve teknoloji türü olan yapay zekâ (artificial intelligence-AI), kabaca biyolojik organizmaların yaptığına benzer bir şekilde silikon çipler üzerinde düşünce, algı, bilinç oluşturabilmek yolunda atılan adımları kapsıyor.Yapay Zeka’nın babaları olarak kabul edilen Marvin Minsky ile John McCarthy yapay zekayı “Bir makine ya da program tarafından gerçekleştirilen her hangi bir görev” olarak son derece basit bir şekilde tarif ederken, Wikipedia ise “Makinelerin sergilediği zeka” tanımıyla konuyu daha da sadeleştiriyor.

İNSANLARIN YÜZDE 34’Ü YAPAY ZEKADAN KORKUYOR

Çeşitli platformlarca yapılan değerlendirmelere göre, öngörülemez derecede erişebilir ve kullanılabilir seviyeye ulaşan yapay zekanın yakın gelecekte dünyanın algoritmalarını yeniden şekillendireceğine kesin gözüyle bakılıyor.Devletler açısından milli güvenlik başlıkları arasında daha üst sıralara yerleşmesi beklenyapay zekanın, daha şimdiden güvenlik temelli endişelere zemin hazırladığı bilinirken, kişiler de kendileri açısından güvenlik endişesi taşıyor. Yapay zekâ ve potansiyel kullanımları hakkında birçok yanlış kanı ve endişenin olduğunu yapılan araştırmalardan öğreniyoruz. Yapay zekanın hızla gelişmesi ve kullanımının yaygınlaşması, siber saldırıları ve suçları artırırken, birçok kişi, gizlilik, şeffaflık gibi ilkelere bağlı olarak özel yaşamlarını güven altında tutabileceklerine dair endişe duyuyor. İnsanların yüzde 34’ü yapay zekadan korktuklarını söylüyor.

HER 4 KİŞİDEN BİRİ SAHTE SES ÖRNEKLERİNİ AYIRT ETMEKTE ZORLANIYOR

Yarısından fazlası da (yüzde 51), yapay zekanın suçlular tarafından kötüye kullanmasına dair tereddütlerinin yer aldığını bildiriyor. ictmedia.com.tr’de yer alan değerlendirmeye göre, Bunların başında ses, yüz gibi insana ait özelliklerin taklit edilerek fazlasıyla gerçekçi videolar veya ses kliplerinin oluşturulduğu deepfake (sahte kurgu) uygulamalar geliyor. Maruz kalan insanların yüzde 90’ı deepfake olaylarından tedirgin olurken dört kişiden biri sahte ses örneklerini ayırt etmekte zorlanıyor.

YAPAY ZEKA MAHREMİYETİ İHLAL ETME POTANSİYELİ BARINDIRIYOR

Akıllı ev cihazları gibi günlük yaşamımızın bir parçasını oluşturan pek çok eşyada kullanılan yapay zeka algoritmalarından kaynaklı olarak güvenlik ve gizlilik arasındaki çizgi de bulanıklaşıyor. Yapay zekanın mahremiyeti ihlal etme potansiyeli barındırması ve hatta iş dünyasında kurumları tehdit edebilecek siber saldırganlara fırsat tanıması, ulusal düzeyde yasalara dayalı önlemler alınmasına neden olabileceği düşünülüyor.

Afyonşehir gazetesi ekipleri, Afyon kent merkezinde vatandaşlara yapay zekayla ilgili sorular yöneltti. İşte Afyonşehir mikrofonlarına konuşanların yapay zeka hakkındaki görüşleri…

BİR ÖĞRENCİ: YAPAY ZEKA SINAVLARA ÇALIŞIRKEN YARDIMCI OLUYOR

Öğrenci olduğunu belirten bir genç: “Öğrenciyim,öğrenci olduğum için çok etkiliyor. Mesela sınavlara çalışıyorum. Çok yardımcı oluyor. Bu konuda ve bunun sayesinde sınavlardan yüksek not aldım diyebilirim.Hayatımızı çok fazla kolaylaştırdı. Yani her şey telefonumuzda cebimizde artık bir çok şeyi kolaylıkla ödeyebiliyoruz.

VATANDAŞ: BEN OLUMLU OLACAĞINI ÇOK DÜŞÜNMÜYORUM

Bir vatandaş: “Olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Yani birde tam alışamadık herhâlde daha yeni yeni gençlerin uğraştığı bir şey dolayısıyla ben olumlu olacağını çok düşünmüyorum. Gelecekte gençleri etkileyeceğini düşünüyorum. Yanlış yollarda kullanılacağını düşünüyorum.”

BİR VATANDAŞ: YAPAY ZEKAYI HALKIMIZIN KÖTÜ KULLANACAĞINA EMİNİM

Bir vatandaş: “Yapay zeka sınavlarda internet gibi iyi kullanılırsa iyi olacak kötü kullanılırsa kötü olacağını düşünüyorum. Ama bizim halkımızınherhâlde kötü kullanacağına eminim.Bence biraz güzel etkileride var. Olumsuz etkileride var. Olumlu yönleri insanların hayatlarını kolaylaştırıyor. Ama olumsuz yönleride çok fazla onlarda insanların kişisel haklarına girebiliyorlar dolandırabiliyorlar bu şekilde kötü yollarıda var.”

BİR VATANDAŞ: UZAY DA YOK YAPAY ZEKA DA YOK

Bir vatandaş: “İnsanları oyalayıp kandırıyorlar öyle bir şey yok zaten. Öyle bir şey olmayacak uzaya çıkılmayacak ve çıkılmadıda. Uzayın bir katına kadar çıkıyorlar ondan sonra çıkamıyorlar yapay zekada bunun gibi. Öyle bir şey yok. Sadece insanları kandırıp oyalama taktiği.”

BİR VATANDAŞ: YAPAY ZEKA DÜŞÜNMEYİ AZALTACAK

Bir vatandaş: “Olması gereken bir şey teknoloji. Her zaman iyidir, faydası olduğu kadar zararıda var. Bunun ama faydaları daha çok tabii ki gelişmek her zaman iyidir. İleriye dönük çalışmak her zaman iyidir. Zararları şöyle her şeyi yapay zeka. Yaparsa insanların düşünme şeyleri biraz azalır. Çünkü her şeyi ondan beklediği için her şey ondan geldiği için gelişim biraz yavaşlar.”

BİR VATANDAŞ: İYİ YANLARI DA VAR, KÖTÜ YANLARI DA VAR

Yapay zeka her şeyden önce insanları daha iyi bir şekilde etkiliyor. Daha böyle herhangi bir şey aramadan oturduğun yerden arayıp bulmakdaha rahat. Bunun iyi yanlarıda var. Kötü yanlarıda var. Bunun faydalı taraflarını alıp faydasız taraflarını kullanmamak bizi sosyal etkinliklerden daha çok geride bırakıyor.”

BİR VATANDAŞ: YAPAY ZEKA İNSAN KANDIRMA GİBİ BİR ŞEY

Yapay zeka insan kandırma gibi bir şey. Her şeyi kopyalayabilir. Bütün resimleri kopyalar. Yerine geçebilir, iyi bulmuyorum. Çocuklar sanal ortamda kaybolup gittiler şu anda. Çocuklar değil z kuşağınıda geçtik artık daha ilerleyecek gibi iyi yerlere gitmiyor. Aslında iyi şekilde kullanılsa çok iyi ama günümüzde iyi şekilde kullanılmaz. Bu çok çok kötü şeylere dolandırıcılıklara kadar gider bu.”

DİĞER VİDEOLAR