10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Uluslararası Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Melike Akkent: ” Davetimize icabet edip bizleri onurlandırdığınız için hepinize çok teşekkür ederiz. Basın açıklamamıza geçmeden önce, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü en içten saygı ve sevgilerimizle kutlamak isteriz. Özgür, tarafsız, ilkeli yayınlar ortaya çıkarmak için türlü zorluklarla mücadele eden; zaman, mekan fark etmeksizin doğrunun peşinden koşan siz güzide emekçilerin günü kutlu olsun. Umarız ki bu kutsal mesleği en iyi şartlarda, keyifle, uzun seneler boyunca devam ettirirsiniz.”
Akkent sözlerine geliştirdikleri projenin doğuş aşamalını anlatarak devam etti: ” Uluslararası Girişimci İş Kadınları Derneği olarak İş Yerlerinde Şiddete Karşı Sıfır Tolerans Politikaları oluşturulması kapsamında yaklaşık bir yıldır bir proje yürütüyoruz. Bu projenin fikri, dernek olarak davetli olduğumuz bir kadına yönelik şiddetle mücadele komisyon toplantısında ortaya çıktı. “Şiddetle mücadele kapsamında, bir iş kadını derneği olarak biz ne yapabiliriz?” sorusuna cevap aradık. Şiddetin toplumda her kademede, her sektörde, her eğitim düzeyinde, cinsiyet fark etmeksizin var olduğunu biliyoruz. Bize göre sadece fiziksel şiddetle değil, psikolojik, ekonomik, cinsel, dijital şiddet türleriyle, ısrarlı takip ve mobbingle de en güçlü yöntemlerle mücadele edilmesi şarttır. Bu nedenle iş dünyasında şiddetle mücadele kapsamında, şirketlerin politikalar oluşturmaları yönünde adım atmalarını sağlamayı, bu projedeki motivasyonumuz olarak belirledik. Çalışan bireylerin günlerinin üçte birini iş yerlerinde geçirdiği gerçeğinden yola çıkarak, şirketlerin toplumun her kesiminde şiddetin kabul edilemez olduğu bilincini ve farkındalığını üst yönetimlerden başlayıp tüm çalışanlarda oluşturması gerektiğini düşünüyoruz. Bize göre şirketlerin bu konuda sorumluluk alması gerektiği açıktır.”
Vicdani sorumlluktur
Uluslararası Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Melike Akkent, proje ile ilgili hedeflerini anlattı: ” Birçok konuda işbaşı eğitimleri alan çalışanların yıl içerisinde periyodik olarak şiddete karşı sıfır tolerans konusunda eğitilmeleri, toplumda top yekûn bir iyileşme sağlaması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca, şiddet gören personelin yaşadığı travma ile ilgili iletişim kanallarının açık ve işliyor olması, çalışanlarda bir güven ortamının tesis edilmesi için önemlidir. İşverenler, şiddete karşı sıfır toleransla ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaları şirketin mecburen yürüttüğü bir süreç gibi görmekten ziyade, vicdanen bir sorumluluk olarak değerlendirmelidir. Bunun yanında, kanun yapıcılar da iş yerlerinin bu politikaları oluşturmaları ve sürecin gerekliliklerinin takibini yasal zorunluluklarla belirlemelidir. Sağlıklı, huzurlu, mutlu, güvenli, şiddet kavramından arınmış bir toplum için, gerek ilgili kurum ve kuruluşların gerekse iş dünyasının üzerine düşen sorumluluğu büyük bir gayret ve bilinç ile yerine getirmesini diliyoruz. Bu amaçlarla sürdürdüğümüz çalışmalarda başından itibaren bize destek olan, başta yönetim kurulu başkanı Sayın Kadir Sayın olmak üzere tüm Kanal3 ailesine müteşekkiriz.”