Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Satın alma işlemleri yapay zekaya teslim

TÜSAYDER Başkanı Meriç Atalay: “McKinsey’in son araştırmasına göre, 2028’e kadar global şirketlerin yüzde 47’sinde tedarik zinciri ve envanter yönetimi alanında çalışan sayısında yüzde 3 ile yüzde 20 arasında bir azalma bekleniyor. Yapay zekânın satın alma süreçlerindeki etkisi büyük. Global şirketlerin yüzde 71’i en az bir fonksiyonunda üretken yapay zekâyı kullanıyor” 

TÜSAYDER Başkanı Meriç Atalay: “McKinsey’in son araştırmasına göre, 2028'e kadar

Satın Alma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği (TÜSAYDER Başkanı Başkanı Meriç Atalay, önümüzdeki 5 yıl içinde satın alma süreçlerinin çoğunun dijital yakalı çalışanlar RPA (robotic process otomation) tarafından yürütüleceğinin öngörüldüğünü açıkladı. TÜSAYDER Başkanı Meriç Atalay, dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirterek, “McKinsey’in son araştırmasına göre, 2028’e kadar global şirketlerin yüzde 47’sinde tedarik zinciri ve envanter yönetimi alanında çalışan sayısında yüzde 3 ile yüzde 20 arasında bir azalma bekleniyor. Yapay zekânın satın alma süreçlerindeki etkisi büyük. Global şirketlerin yüzde 71’i en az bir fonksiyonunda üretken yapay zekâyı kullanıyor. Satın alma ve tedarik zinciri yönetimi, bu dönüşümü en yavaş benimseyen alanlardan biri olsa da bu durum hızla değişecek” dedi.

YAPAY ZEKA ŞİRKETLERİN REKABET GÜCÜNÜ DE YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYOR

Düşünme şeklini değiştirmeyen şirketlerin 5 yıl içinde rekabet dışı kalacağını söyleyen Atalay “Küresel piyasalardaki belirsizlik, artan emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki dalgalanmalar, şirketleri daha çevik ve dijital odaklı stratejiler belirlemeye zorluyor. Satın alma ve tedarik zinciri yönetimi alanında önü açılan yeni trendler, sadece maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda şirketlerin rekabet gücünü de yeniden şekillendiriyor. Artık geleneksel yöntemlerle maliyet avantajı sağlamak giderek zorlaşıyor. Belirsizlik arttıkça, firmalar teklif marjlarını yükseltiyor ve bu durum enflasyon üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Maliyetleri optimize etmek isteyen şirketlerin, yapay zekâ ve dijital dönüşümü tedarik zincirinin merkezine koymaları gerekiyor” diye konuştu.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜKÇE, TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DA DEĞİŞİYOR

Gümrük tarifelerindeki dalgalanmaların ve emtia fiyatlarındaki ani yükselişlerin, tedarik zincirlerini zorlamaya devam ettiğini vurgulayan Atalay şöyle devam etti: “Tüketici alım gücü düştükçe, tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Daha önce büyük ambalajlarla yapılan toplu alımlar, yerini daha düşük gramajlı ama sık sık yapılan alımlara bırakıyor.”  Tüketici tarafında rekabetçi fiyatlara olan yönelimin zaruri hale geldiğine dikkat çeken Atalay, “Bu değişim alım gücü geri kazanıldığında eski tercihlere dönecektir. Ancak o noktaya kadar pazar daralmaya devam edecek. Verimsiz yönetilen şirketler için bu süreç oldukça yıkıcı olacak.”

TEDARİK ZİNCİRİNDE MALİYET BASKISI ARTIYOR

McKinsey’in 2024’ün ikinci yarısında yaptığı araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 61’inin yapay zekâ entegrasyonlarıyla tedarik zinciri ve envanter yönetimi maliyetlerini son 12 ayda yüzde 10 ile yüzde 20 oranında azalttığını vurgulayan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tedarik zincirinde maliyet baskısı artarken, şirketler müzakereleri daha sert bir zeminde yürütüyor ve yeni tedarikçiler bulmaya yöneliyor. Firmalar ürün tasarımlarında değişiklikler yaparak gereksiz maliyetleri ortadan kaldırma stratejilerine odaklanıyor. Bunu başaran şirketler ya kâr marjlarını arttırarak sermayelerini güçlendiriyor ya da rekabetçi fiyatlarla pazarda pay kapıyor.”

SATIN ALMA VE TEDARİK YÖNETİMİ ZİRVESİ 12 NİSAN’DA

Atalay, 12 Nisan 2025 tarihinde İstanbul WOW Hotel’de düzenleyecekleri 12. Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi’nde bu belirsizlik dalgasına karşı şirketlerin en doğru hazırlığı yapmalarını sağlayacak yol haritalarını konuşacaklarını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Şirketlerin yapmaları gereken değişimin ana yollarını onlara gösterecek, değişen dünya rekabetinde en güncel verileri kendileri ile paylaşacak, karanlık ve belirsiz olan bu yolda kendilerine alanındaki en iyi isimler ve konunun uzmanları ile ışık tutacağız.”