Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurban İbadeti ve Vekâletle Kurban Organizasyonu nasıl yapılır?


  

 


 


Kurban kelimesinin sözlük ve dini manalarına değinen Kazancı, “Sözlükte, yaklaşmak ve yakınlaşmaya vesile olan şey manasına gelen kurban, dini bir terim olarak ise, Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla ve ibadet niyetiyle belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce (dini ve hijyenik kurallara riayet ederek) boğazlamak ve boğazlanan hayvan demektir. Müslüman, akıllı, buluğa ermiş, yolcu olmayan, belirli bir mali güce (nisap miktarı mala) sahip olanların kurban kesmeleri Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre müekked sünnettir” ifadelerini kullandı.


ALLAH’IN İSMİNİ ANSINLAR DİYE KURBAN İBADETİNİ (KESMEYİ) MEŞRU KILDIK


 İnsanlar arasında paylaşma ve yardımlaşma duygularını pekiştiren kurban ibadeti hicretin ikinci yılında meşru kılınmış, meşruiyeti kitap ve sünnet ile sabittir” diyerek konuşmasına devam eden Kazancı, “Kur’an-ı Kerim’de “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine Allah’ın ismini ansınlar diye kurban ibadetini (kesmeyi) meşru kıldık” (Hac, 22/34) buyurularak, ilahi dinlerin hepsinde kurban ibadetinin bulunduğu bildirilmektedir. Peygamber Efendimiz (as) de kurban ibadetinin önemini vurgulamak için “Kim kurban kesme imkanı bulur ve kesmezse namazgahımıza yaklaşmasın.” (İbn Mâce, Edâhı, 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned II, 321.) buyurmaktadır. Yine Kur’an-ı Kerim’de, kurban ibadetinin Hz. Adem (as) döneminden itibaren var olduğu, Hz. Adem (as)’ın iki oğlunun Allah’a kurban sundukları bildirilmektedir. (Maide, 5/27)” şeklinde konuştu. 


“KURBAN BAŞKA BİR GAYE, MENFAAT VE ET TEMİNİ İÇİN KESİLMEZ”


Günümüzdeki şekliyle kurbanı anlatan Kazancı, “Hz. İbrahim (as)’ın bir ameliyesi ve sünnetidir. Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de niyet ve ihlas gereklidir. Dolayısıyla kurban kesmekteki niyetimiz Allah’ın emrini yerine getirmek, rızasını elde etmek ve mânen ona daha da yaklaşmaktır. Kurban kesmek Cenab-ı Hakk’ın verdiği nimetlere fiili bir şükürdür. Gerektiğinde maldan, mülkten ve candan fedakârlıkta bulunacağımızın nişanesi ve göstergesidir. Kurban başka bir gaye, menfaat ve et temini için kesilmez. Kur’an-ı Kerim’de, Cenab-ı Hak “O kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır, Allah’a ulaşacak olan sizin takvanızdır. (kulluk sorumluluğunu samimiyetle yerine getirmenizdir.)” (Hac, 22/37) buyurmaktadır” dedi.


KURBAN İBADETİNİN İÇTİMAİ, İKTİSADİ VE PSİKOLOJİK BOYUTLARI


Kurban ibadetinin içtimai, iktisadi ve psikolojik boyutlarını aktaran Kazancı, “Kurban ibadeti; teslimiyet ve fedakarlık göstergesidir. Yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlü ve taze tutar. Kardeşlik duygularını pekiştirir. İhtiyaç sahiplerine yardım ve destekte bulunma aracıdır. Dua alıp, insanlar arasında gönül köprüleri kurmaya vesiledir. Yaratana yakınlaşmayı sağlarken, yaratılmışlar arasında ülfeti güçlendirir. Kurban ibadetini yerine getirirken üzerimize düşen vazifeler olmakla birlikte dikkat etmemiz gereken bir takım sorumluluklar vardır: Tüm tedbirleri aldıktan sonra; kurbanlık hayvanı kıbleye çevirip, eziyet etmeden tekbir getirmek ve besmele çekerek boğazlamak, Kurbanlık hayvanın kullanılmayacak olan atıklarını açık alanlara bırakıp çevre kirliliğine, mikrop ve bakteri üremesine ve etrafa kötü koku yayılmasına sebebiyet vermemek, Dini usullere riayet etmek ve hijyen konusunda hassas olmak. Yazımızın bu bölümünde vekalet yoluyla kurban ibadetine kısaca değinmek istiyorum. Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle, 1993 yılından bugüne kadar gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında “Vekâletle Kurban Organizasyonu” düzenlemektedir. Vakfımız, 40 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinciyle ve hizmet anlayışıyla bu alanda da örnek teşkil etmektedir. Vakfımız bu çalışmaları ile ülkemizin yanı sıra, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada, dünyanın birçok ülkesinde mağdur, mazlum ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olmuştur” cümlelerine yer verdi.


“KURBANINI PAYLAŞ KARDEŞİNLE YAKINLAŞ”


Vatandaşlarımızın vekâlet verdikleri kurbanlarının, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için yoğun çalışmalar yapıldığını söyleyen Kazancı, “Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personeli görevlendirilirken, organizasyonlarda gönüllüler de yer almakta ve kurbanını vekâletle kestirmek isteyen kardeşlerimizin kurbanlarını ihtiyaç sahipleriyle buluşturma noktasında köprü vazifesi oluşturulmaktadır. “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş”  sloganı ile yürütülen bu organizasyon vesilesiyle vekâlet vererek kurbanını kestirmek isteyen kardeşlerimizin kurbanları ile birlikte selamları, üzerinde ay yıldızlı bayraklarımızın olduğu paketlerle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmakta ve onların dua ve muhabbetlerine vesile olunmaktadır. Bu manada, ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin yüzlerindeki tebessüm bizim hakiki bayramımıza vesile olacaktır” dedi.