Madde üzerinde söz alan AK Partili Meclis Üyesi Mahmut Emin Birliktir, derneğin geçmiş dönemlerde tartışmalara konu olduğunu belirterek:
“Uluslararası Mevlevî Kültürünü Yaşatma Derneği kim? Geçmişte yaşanan sıkıntılar var, buna alet olunsun istemem.” ifadelerini kullandı.
Birliktir ayrıca etkinliğin hangi ülkelerde gerçekleştirileceğini de öğrenmek istedi.
BAŞKAN KÖKSAL: “BİZİM CUMHURİYETİ YIKMAK İSTEYENLERLE İŞİMİZ OLMAZ”
Birliktir’in sorularına yanıt veren Belediye Başkanı Burcu Köksal, Afyonkarahisar’ın Mevlevîlik açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Anma törenleri yeterli değil, Afyonkarahisar adına daha güçlü çalışmalar yapmak istiyoruz. Bizim Cumhuriyeti yıkmak isteyenlerle işimiz olmaz. Bizden vatan haini çıkmaz, bize yakışmaz.”
“AFYON MEVLEVÎLİĞİNİ YETERİNCE TANIMIYOR”
Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, protokolün kapsamını anlatarak, uluslararası bir faaliyet algısının doğru olmadığını vurguladı: “Derneğin adında ‘uluslararası’ geçmesi sizi yanıltmasın. Yapılacak program Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek. Dernek başkanı Hacer Aran’dır. Ayrıca Konya’daki Şeb-i Arûs etkinliklerine Afyonkarahisar halkının katılımını sağlamak istiyoruz.”
Yıldız, Afyonkarahisar’ın Mevlevî kültürünü yeterince tanımadığını, bu iş birliğinin bu nedenle önemli olduğunu söyledi.
“MEVZUYU BAŞKA YERE ÇEKMEYİN”
Açıklamaların ardından tekrar söz alan Birliktir:
“Mevzuyu başka yere çekmeyin, sadece uyarıyorum.” diyerek protokolle ilgili hassasiyetini yineledi.
“DEVLET ARACILIĞIYLA DAHA GÜZEL KUTLANABİLİR”
CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Kemal Demirkırkan da söz alarak Şeb-i Arûs programlarının yalnızca yerel düzeyde değil, devlet kurumlarının desteğiyle daha kapsamlı şekilde yapılabileceğini belirtti. Demirkırkan: “Bu konuyu Milli Eğitim Bakanlığına da iletin, devlet aracılığıyla çok daha güzel kutlanabilir.” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Ak da “Milli Eğitim Bakanlığı harici kimse açılışlarını yapamaz.” Dedi.
Bu konuda Afyonşehir gazetesi olarak tüm yayım organlarımızda yer vermeye hazırız.

