Eser, Afyon Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
HASTANE KAZISINDA GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Apameia Antik Kenti’ne ait olan lahit, Dinar ilçe merkezinde yapılan devlet hastanesi temel kazıları sırasında ortaya çıkarıldı. Güney Nekropolis alanında bulunan eser, yapılan bilimsel çalışmaların ardından Afyon Arkeoloji Müzesi’ne taşınarak koruma altına alındı.
DOCİMEİUM’LU USTALARIN İMZASI
İscehisar’daki antik Docimeium mermer ocaklarıyla bağlantılı olduğu değerlendirilen lahdin, dönemin usta sanatçıları tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Lahdin köşelerinde zafer tanrıçası Nikefigürleri yer alırken, iki dar yüzünde ise kötülüklerden koruyucu unsur olarak bilinen Medusa başları bulunuyor.
AŞK VE SAVAŞ AYNI TAŞTA
Lahdin geniş yüzlerinden birinde, Eros figürleri arasında Akhileus ile Amazon Kraliçesi Penthesileia’nın savaşı betimleniyor. Aynı yüzde, lahitle ilişkili olduğu düşünülen kadın ve erkek büstleri de dikkat çekiyor. Diğer geniş yüzde ise Eroslar eşliğinde Perseus ile Andromeda’nın buluşması sahneleniyor. Zengin kabartmaları, mitolojik anlatımı ve estetik detaylarıyla Apameia Lahdi, Afyonkarahisar’ın antik dönem mirasını günümüze taşıyan önemli eserlerden biri olarak öne çıkıyor.
Apameia Lahdi mitolojiyi taşa işliyor
MS 2. yüzyılın ikinci çeyreğine tarihlenen Apameia Lahdi, üzerindeki mitolojik sahneler ve ince işçiliğiyle Afyonkarahisar’ın en dikkat çekici arkeolojik eserleri arasında yer alıyor.

