Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“AFYONKARAHİSAR GASTRONOMİNİN MERKEZİ OLACAK”

  (Bunu mutlaka bir

 

(Bunu mutlaka bir yere not edin)

Afyonkarahisar’ın Gastronominin merkezi olacağını ifade eden Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Hamza Kalkan; “Burası lezzetlerin kesiştiği bir nokta olacak” dedi.

Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği’nin 2005 yılında kurulduğunu ifade eden Hamza Kalkan; “Kurulduğumuz günden itibaren Afyon Mutfağı ve Türk Mutfağı için çalışmalar yapmaktayız. 2012 yılında biz 7 bölge 7 lezzet adı altında ilk etkinliğimizi Afyonkarahisar’da düzenledik.” ifadelerini kullandı. Hamza Kalkan gazetemize verdiği röportajda, Afyonkarahisar’ın ilerleyen senelerde dünyaya adını gastronomi alanında daha fazla duyuracağını, ve bu alanda şehrimizin bir merkez olacağını belirtti. Ayrıca esprili ve kendiyle barışık bir yapıya sahip olan Kalkan, 2018 yılındaki komik bir anısından da bahsetti.

“DANAYI YAKAN BENDİM”

2018 yılında gerçekleştirilen bir etkinlik kapsamında uluslararası boyuta çıktıklarını ifade eden Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Hamza Kalkan; “2018 yılında 1. Uluslararası Gastronomi Festivali düzenledik. Hatta orada talihsiz bir olay yaşadık. Danayı yaktık ve bizi dünya duydu biliyorsunuz. Danayı yakan kişi de bendim.”

“TÜRKİYE’DE 3, DÜNYA’DA DA 36 ŞEHİRDEN BİRİYİZ”

2019 yılında 2. Gastronomi Festivalini düzenlediklerini ifade eden Hamza Kalkan; “İkincisini gerçekleştirdiğimiz zaman o dönemki Valimiz Mustafa Tutulmaz Bey bir toplantı düzenledi ve UNESCO çalışmalarının başlatılmasını istedi. Biz de başta Valilik olmak üzere, Belediye, Zafer Kalkınma Ajansı, Ticaret Odası, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir çalışma başlattık ve yaklaşık 6 ay sürdü. 600 sayfalık başvuru dosyamızı UNESCO Milli Komisyonu’na teslim ettik. 2019 yılı 31 Ekim’de Adana ve Urfa’yı da geride bırakan Afyonkarahisar, Gaziantep ve Hatay’dan sonra Türkiye’de 3, Dünya’da da 36 şehirden biri oldu. Tabi biz bunun haklı gururunu yaşadık ve yaşıyoruz” dedi.

“14-17 EKİMDE GASTRONOMİNİN KALBİ AFYONAKRAHİSAR’DA ATACAK”

Kalkan; “UNESCO’ya girmekle işimiz bitmedi tabi ki. Bizim UNESCO’ya vermiş olduğumuz 4 yıl içerisinde taahhütlerimiz vardı. Bunların çoğunu belediyemiz öncülüğünde gerçekleştirdik. Taahhüt olarak vermediğimiz şeyleri de yapmaya devam ediyoruz. Mesela Gastro Terapi Merkezi var, Gastronomi Sokağı var. Bu gibi çalışmalarımız da devam etmekte. Yine Gastronomi Konağı’nın cuma günü açılışı yapıldı. 14-17 Ekim’de de Türkiye Aşçılar Federasyonu’yla birlikte çok büyük bir festivale hazırlanıyoruz. Festivalimize 6-7 ülkenin Aşçılar Federasyonu Başkanı, ünlü şefler, 15-20’ye yakın büyükelçi, 35 gastronomi şehri temsilcileri katılım sağlayacaklar. Bunlar dışında ünlü yemek yazarları, gurmeler, bloggerlar, Türkiye Aşçılar Federasyonu’na bağlı 35 dernek, gastronomi bölüm başkanları ve kısacası gastronomiyle ilgili olan herkes 14-17 Ekim’de Afyonkarahisar’da olacak. Çok büyük bir festival olacak. Biz şöyle söylüyoruz: 14-17 Ekim’de gastronominin kalbi Afyonkarahisar’da atacak. Yaklaşık bir aylık bir süremiz var. Bu süre içerisinde çalışmalarımızı bitirip çok farklı gastronomi sürprizleriyle de Afyon Mutfağı’nı en güzel şekilde anlatmaya çalışacağız” dedi.

“AFYON MUTFAĞI LANSMANI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Hedeflerinin her zaman birinci olmak olduğunun altını çizen Kalkan; “Bizim hedefimiz her zaman zirve. Biz Gaziantep ve Hatay’dan daha zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Bu anlamda Afyonkarahisar’da 150-200 bin kişi dolaylı olarak gıda sektöründen ekmek yemekte. Bizim lokumumuzun, kaymağımızın, sucuğumuzun ünü ülke sınırlarını aşmış. Bugün Gaziantep’te günlük 10 ton civarında bir baklava üretimi var. Afyonkarahisar’da 17-18 ton günlük lokum üretimi var ve 10 ülkeye ihracatı yapılıyor. Yine kirazımız, vişnemiz kralların sofralarını süslemekte. Bezelye yetiştiriciliğinde Türkiye birincisiyiz. Patates ona keza, domates sera yetiştiriciliğinde 8. Sıradayız. İstanbul’un %35 etini Afyonkarahisar karşılamakta. Sucuk üretimimiz öyle, turşuculuk, seracılık gibi saymakla bitmeyen sektörler ve gıda ürünlerimiz var. Aslında Afyonkarahisar sucuk, lokum, haşhaşla öne çıkmış bir il. Bunlar önde olduğu için yemek kültürü çok fazla bilinmemekte. Biz bunları da artık festivallerle ve tanıtımlarla gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Yine biz bu festival kapsamında da İstanbul, Ankara ve Antalya’da da hem festival lansmanı, hem de UNESCO olmak üzere çok önemli yer ve kişilere Afyon Mutfağı lansmanı gerçekleştireceğiz” dedi.

“3-5 YIL İÇERİSİNDE ÇOK FARKLI BİR NOKTAYA GELECEĞİZ”

Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Hamza Kalkan; Afyonkarahisar yolların kesiştiği bir nokta. Burası lezzetlerin de kesiştiği bir nokta olacak. Buradan yılda dolaylı da olsa milyonlarca araç geçiyor. Bugün Antep’e Hatay’a gitmek için 1000 km yol gitmek gerekiyor ama yılda bir kez de olsa Afyonkarahisar’a insanların mutlaka işi düşüyor. İşte biz bu insanları nasıl merkeze çekebiliriz, tarihi bölgelere nasıl çekebiliriz bunun çalışmalarını yapmaktayız. Sayın valimiz ve belediye başkanımızla ciddi anlamda çalışmalarımız var. Afyonkarahisar termali, mermeri ve lezzeti ile saymakla bitmeyen birçok değere sahip. Hiç bir şeye geç kalınmış sayılmaz. Mesela Frigya ikinci bir Kapadokya. Ben ümit ediyorum ki biz bunu çok iyi anlatır çok iyi tanıtabilirsek, bunu gastronomiyle de birleştirdiğimizde Afyonkarahisar, 3-5 yıl içerisinde çok farklı bir noktaya gelecek. Ben Türkiye Aşçılar Federasyonu’nda başkan vekiliyim uzun yıllardır. Ben şöyle iddialı bir sözde bulunmak istiyorum. 5 yıl sonra Afyonkarahisar gastronominin merkezi olan bir il olacak. Bunu mutlaka bir yere not edin” diyerek sözlerini tamamladı. ÖMER KOÇAK ÖZEL HABER