Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emirdağ Koyun Yoğurdu tescillendi

  Emirdağ Belediye Başkanlığı’nca

 

Emirdağ Belediye Başkanlığı’nca namı sınırlarımızı aşan ‘Emirdağ Koyun Yoğurdu’ ürünü coğrafi işaret kategorisinde tescillendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu; “Emirdağ Koyun Yoğurdumuzu sadece bölgemizde değil hem ulusal hem de uluslararası piyasalara tanıtmak, duyurmak ve tattırmak gayesiyle 2020 yılında coğrafi işaret kapsamında tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaatı yapılmıştı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafınca süreç boyunca değerlendirilen Emirdağ Belediye Başkanlığımıza ait müracaatımız 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında onaylanarak tescil edilmesine karar verildi.”

“PEK ÇOK PARAMETRE DEĞERLERİ İLE KANITLAMIŞ OLDUK”

Başkan Koyuncu, Emirdağ Koyun Yoğurdunun özelliklerini şöyle açıkladı; “11. yüzyıldan bu yana yöremizde mevcut klimatik koşullarda geleneksel usullerle üretilen ve lezzetini sadece yöreye özgü geleneksel yoğurt yapım teknikleriyle sağlayabilen Emirdağ Koyun Yoğurdumuz koruma altına alınmıştır. Bölgemiz halkının malumu olduğu üzere yayla/mera tipi küçükbaş hayvancılık ile elde edilen koyun sütümüz çok değerli. Coğrafi işaret tescil süreci esnasında koyun yoğurdumuzun hammaddesi olan bu sütü farklı dönemlerde farklı bölgelerimizden temin ettik. Bu sütlerden üretilen yoğurt numunelerinin analizlerini yaptırdık. Pek çok parametre değerleri dahil özellikle yağ, kalsiyum ve mineral madde bakımından yoğurdumuzun zenginliğini de kanıtlamış olduk. Bundan böyle Emirdağ Belediye Başkanlığı ve onaylanmış denetim komisyonu heyetince ilgili yöresel ürünümüzün meri mevzuatlar çerçevesinde gerçekleşecek piyasa gözetim ve denetimlerinin başlatılması için ise çalışmalar planlanacak ve periyodik olarak sürdürülecektir.  Bölgemiz ile özdeşleşen yöresel ürünlerimizin; sınai mülkiyet kategorisine girmesi ve yerel üreticilerin kalkınması, ilimiz sınırlarını aşarak tüm dünyada ticari değer haline gelmesi için işbirlikçi paydaşlığımızı devam ettirmekteyiz, ettireceğiz.” Dedi.