Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Ahilik ortak bir değerimizdir”

Türkiye genelinde 13 –

Türkiye genelinde 13 – 18 eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik haftası nedeni ile ilgili olarak ilimizin önde gelen isimleri gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye genlinde 13 – 18 eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik haftası kutlamaları ilimizde de devam ediyor. Konu ile ilgili olarak Esnaf ve sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak, Afyonkarahisar Elektrikçiler odası başkanı Mehmet Karagöz, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnı büyük ve Afyonkarahisar Cumhuriyet Halk partisi il başkanı Yalçın Görgöz, Ahilik haftası nedeni ile gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

KONAK; “9 ASIRLIK BİR GELENEK”

Esnaf ve sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak Ahilik haftası uzun süredir Türkiye genelinde 13 – 18 eylül tarihleri arasında kutlandığını belirtti. Konak; “Ahilik tüm ülkemizde kutlanan esnaf ve sanatkârın 9 asırlık geleneği yaşatması maksadıyla kutlanıyor. 15-16 tarihlerinde de Kırşehir’de kutlanmaya devam edecek. Türkiye’deki esnaf temsilcileri, oda temsilcileri, kooperatif temsilcileri esnaf ve sanatkârlar yılın ahileri Kırşehir’de toplanacak. Cumhurbaşkanımız da Perşembe günü bizzat kendileri katılacak bu etkinliğe. Ahilik İslamiyet ve Türklük gelenek ve göreneklerin birleştiği güzel ahlaka dayanan bir gelenek haline geldi. Afyonkarahisar’daki tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını unutulmaması ve yaşatılmaya devam edilmesi dileğiyle kutluyorum. Emeği geçen başta pirimiz Ahi Evran’dan başlayarak bu güne kadar gelen tüm ahilere Allahtan rahmet diliyorum. Ayakta olanlara da sağlıklı bol kazançlar diliyorum.” dedi. Günümüzde üniversite okuyanların bile işsiz olduğunu vurgulayan Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak; “Bir esnaf olurlarsa, bir sanatkar olurlarsa, bugün Türkiye’de boşta kalmayan üreten bir kesim olurlar esnaf ve sanatkârlar. Gençlerimize esnaf ve sanatkârlığa yönelmelerini tavsiye ediyoruz. İleride iş arama problemi olmaksızın mesleğin kalfa ve çıraklığını yaparlarsa geleceklerinin daha aydınlık olacağına inanıyorum. Çıraklık liselerinde hem meslek öğreniliyor hem de devlet onlara her ay ücret veriyor. Okumak istiyorsa da onların üniversiteye açılan bir kapısı da oluyor. Yani çıraklıktan profesörlüğe diyebileceğimiz bir yolu açtı.” İfadelerine yer verdi.

BUGÜNKÜ TOPLUMA AŞILAMAK LAZIM

Afyonkarahisar Elektrikçiler Odası Başkanı Mehmet Karagöz  ise; “Ahilik Türk toplumunun birlik ve beraberliğini, usta – çırak ilişkilerini gösteren, yani çocukların büyüklerine itaatini gösteren geleneklerden bir tanesi. Ahilik sadece mesleki bir lonca olarak loncaların kurucusu olarak görünüyor ama askeri yönü hep unutuluyor. Ahiliğin ocakları şehrin üst kesimlerinde kurulur onları da normal zamanlarda esnaflığını yapan ahiler savaş zamanlarında  ya da bulunduğu şehirlerin tehlikeye girdiği dönemlerde de yüksek yerlerde hem şehrin beklemesini yaparlar ve o şehre saldırı olduğunda da o şehrin savunmasını yapan hem asker hem esnaf kişilerdir. Esnafın birbirini koruyup  kollaması, vatandaşın sağlam malzeme kullanması, dolandırılmaması adına büyük işler yapan insanların  geleneği ve göreneğini de bugünkü topluma aşılamak lazım. Çocukların atalarını saymaları ustalarını saymaları ve büyük-küçük ilişkilerinin iyi olması mesleklerini ustalarından sağlam öğrenmeleri için aslında çok önemli bir kuruluş ve görüş. Bunu mutlaka bugün ki esnaf teşkilatlarının da yaşatması lazım. Gençlere tavsiyemiz büyüklerini sevsinler mesleklerini sevsinler herkes üniversite okuyup da doktor olamaz bu yüzden herkes mesleğin sahibi olması lazım. Her meslekte de önde gidenleri takip etmeleri onların iyi yönlerini örnek almaları tavsiyemizdir. Yani birçok iyiyi bir araya getirip kendileri iyi olmaları. Vatanına milletine hizmet etmeleri lazım. Şimdi hepimiz milliyetçi olmamız lazım. Milletimizi sevmek zorundayız. Milletini sevmek kuru kuru olmuyor. Ne iş yapıyorsan en iyisini yapman lazım. Çöpçülük de bir meslek, bekçilik de bir meslek, elektrikçilik bir meslek. Kim ne iş yapıyorsa  en iyisini yapmalı.  Benim burayı çok iyi temizlemem lazım, milletime böyle hizmet ediyorum demesi lazım. Yada arızalı bir malzeme geldiğinde benim bu malzemeyi çok iyi tamir etmem lazım, milletin bu malzemeden bir daha sıkıntı yaşamaması lazım diyerek hizmet etmesi gerekiyor. Yani gençlere tavsiyem ustalarının iyi yönlerini alsınlar ve en iyilerini alıp en iyi olmaları.” dedi.

ASIRLADIR SÜRE GELEN BİR GELENEK

Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer; “Herkese hayırlı uğurlu olsun bunu sadece bu haftada kalmayıp her kesimde görmeyi arz ediyorum.  Ahilik biliyorsunuz asırlardır süregelen bir gelenek düzen. Bunun bugün ayaklarının kooperatifçilik ve sivil toplumlaşma olarak günümüze dönüşünü görüyoruz. Buralardaki adımların eskiden geldiği şimdi tüm dünyanın yapmak isteyip de yapamadığı şeylerin asırlar önce gündemde olup bugün de uygulamaya çalışıldığı bir durumdayız. İnşallah daha iyi günlerde daha iyi şartlarda olacağına inanıyorum, herkese hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

ESNAFA DESTEK LAZIM

Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük; “Güzel bir komite oldu. Kutlama komitesinde olan herkese teşekkür ederim. Burcu Hanım’ın, vekilimizin söylediği gibi pandemi dönemini çok ağır şartlar altında esnaf ve sanatkarımız geçirdi. Devletimizin verdiği desteklere teşekkür ederiz. Ama esnaf ve sanatkarlığın tekrar ayağa kalkabilmesi için tekrar varlığını koruyabilmesi  için bir krediye daha ihtiyacımız var. Bu krediyi sizlerin aracığıyla basına, kamu oyuna, milletvekillerimize  ve bizleri yönetenlere söylemek isterim. Yani acil olarak ufak esnaf ve sanatkarın can suyuna nefes kredisine ihtiyacı var.” İfadelerine yer verdi.

ESNAF ARTIK ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Afyonkarahisar Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz; “Öncelikle bütün esnaflarımıza, işçilerimize ahilik haftası kutlu olsun. 13 yüzyıldan beri süren bir geleneğin çocuklarıyız biz de. Ahilik Selçuklu’da başlayan, Osmanlı Devleti’nde devam eden ve Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli payı olan bir gelenektir. Hem tasavvufi anlamda hem de iktisadi anlamda ülkenin kalkınmasında ve insanların örgütlenmesinde çok bir katkıları bir örgütlenmedir. Bugün esnaf odaları, madeni sanatkârlar birliği gibi örgütlenmelerde Ahilik başrolü oynamaktadır. Ahilik’te ilk önce liyakat önemlidir. Ahilikte çıraklıktan yetişmiş daha sonra usta olan kişilere yardım edebiliyorlar. İlk önce ilk usta olan kişiye bir sandık kuruyorlar. O devirde şimdiki esnaf sandığı gibi. İşte bu sandıkta biriken para ile çıraklıktan ustalığa geçen kişiyi kalkındırıyorlar. Gerek Avrupa’da gerekse Dünya’nın hiçbir yerinde olmayan bir şey bu.  O yüzden çok önemli bir haftayı kutluyoruz. Yılda bir haftada kutladığımız ahilik haftasında yok olmaya yüz tutmuş mesleklere Ahilik bir öncü olmuştur onlara eleman bularak.  Bizim için çok kıymetlidir sahiplenmeliyiz. Benim de sanayide yetişen ve çıraklıktan gelen biri olarak bu Ahilik haftasını daha önemsiyorum. Bu yüzden bu gelenek geliştirilerek devam edilmeli sahiplenilmeli. Tabi siyasi olarak baktığımızda pandemi dolayısı ile yaklaşık olarak 100 bin üzerinde esnaf dükkan kapattı. 2021 yılının ilk altı ayında ise 65 bin esnafımızın dükkan kapattığını biliyoruz. Ama bu kapatmaların çoğu sadece içeride işlem yapmadığı, gerek esnaf odası gerek maliyedeki kayıtlarının devam ettirdiğini, ilerdeki duruma göre yeniden işlerine döneceği şeklinde  değil. Tamamen ilişkisini kesen esnaftan söz ediyoruz. Tabi en önemli etken olarak kötü yönetilen bir ekonominin olduğunu söyleyebiliriz. Tabi pandemi girmeden önce de bu ülkede bir ekonomik bir kriz vardı. Ancak pandemi bunu daha da ortaya çıkardı. Ama ekonomik kriz hala var. Gündem ise  geçim sıkıntısıdır diyebiliriz. Kaynamayan tencere, işsizlik ve piyasaların bir dar boğazda olmasıdır. Yüksek enflasyon, dövizin yükselişe geçmesi, altının yükselmesi ve acayip bir şekilde artan elektrik, doğalgaz fiyatlarını söyleyebiliriz. Esnafı kurtarmalıyız. Hazine Bakanlığı’nın 500 milyar gibi sahaya süremediği para var. Esnaf borca borç katarak işlerini yürütmeye çalışıyor. Esnaf faiz ödemekten borçlarını bir türlü bitiremiyor. 1923 tarihinden itibaren önce uçak fabrikası daha sonra merkez bankası sırasıyla şeker fabrikaları kurmuş bir ülkeydik.  Sanayisi kalkınan bir ülke olarak o günkü meclis Osmanlının borcunu ödedi. O zaman ki meclis dünyaya açıklıyor biz kimseye muhtaç değiliz bizim kasamızda 176 ton altın vardır diye. Bunları unutmayacağız gençlerimiz buradan sesleniyorum bu ruh sizde var. Biz ülke olarak Amerikan ve İngiltere’nin boyunduruğundan kurtulmalıyız.” dedi.

ESNAFLIĞIN FELSEFESİ OLARAK BENİMSENMİŞTİR

Ahilik Haftası’nın ülke genelinde 13 – 18 eylül tarihleri arasında kutlandığını belirten Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, tüm esnafların Ahilik Haftası’nı kutladığını belirtti. Yörük; “Ahilik dürüstlüğe dayanan bir ahlak anlayışıdır. İslamiyet ve Türk Toplumu’nda esnaflığın felsefesi olarak benimsenip kabul edilmiştir. Toplumumuzda yıllardan beri süregelen usta-çırak ilişkilerinin de zincir şeklinde bir yapıya sahip olduğu bu anlayışın bugün hala yaşatılıyor, benimseniyor ve sahip çıkılıyor olması ne mutlu. Bugün de verimli bir organizasyon gerçekleştirildi. Ahilik kutlama programımıza katılım gösteren Valimiz, Milletvekillerimiz, Birlik ve Oda Başkanlarımız, kurum müdürlerimiz ve esnaf kardeşlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Alaattin YEŞİLÇAY ÖZEL HABER