Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ehliyet almadan önce iyi eğitim şart


  

 


 


Ayva, öncelikle ehliyet alınırken gerekli şartların neler olduğunu şu sözler ile açıkladı. “Öncelikle yaşını doldurması gerekiyor, A1 sınıfı ehliyetimiz var 16 yaşını bitirip 17 yaşından gün alan herkes bu ehliyeti alabilir bunun tek şartı uzman hakimden veya aile hekiminden sağlık raporunu alabilmesidir sağlık raporunu alan herkes kurslara kayıt olur mümkün olan gerekli eğitimlerin tamamını alır. Eğitimlerden sonrası başarılı olduğu anda bizden sertifika düzenleyerek milli eğitim onaylar sertifikayı daha sonrasında ise nüfus müdürlüğünden ehliyetini alabilir. Bundan sonrası yapmak istiyorsa kişi talep eder ise B sınıfı veya A2 sınıfı ehliyetleri var. B sınıfı dört tekerlekli araçları kullanılabilen bir yetki belgesidir A2 sınıfı da motorun A1 sınıfının bir üstü motosiklet olarak geçer, 18 yaşını dolduran herkes sağlık raporunu aldığı anda kurslardan gerekli eğitimlerden sonra bu ehliyeti de alabilir. B ehliyeti olan herkes büyük ehliyetler alır; kamyon, otobüs, tırdır bunlarda yaş sınırlaması vardır. Kamyon ehliyeti ufak minibüs ehliyeti C sınıfı kamyon ehliyeti küçük minibüsler D 1 sınıfı ehliyeti olarak geçer. Bu ehliyetleri de 21 yaşını bitirip 22 yaşından gün alan herkes şartları taşıdığı anda alabilir. Bunları almak için özellikle B sınıfı ehliyeti olması şartı vardır ve şartların hepsinden geçtiği takdirde istediği sürücü kursundan D1 veya C sınıfı ehliyetini alabilir. Bunun da bir üst sınıfı var D1’in üst sınıfı D sınıfı bunu da 25 yaşından gün aldığından alabiliyor. C sınıfının kamyon ehliyetinin bir üst sınıfı var bu da C E sınıfı tır ehliyeti olarak geçer, C sınıfına sahip olan herkes sağlık şartlarını taşıdığı anda kurstan bu ehliyeti alabilir ve bunun da yaşı 22 dir.” ifadelerini kullandı.  


“ENGELLİLER İÇİN AYRI BİR KURS EHLİYETİMİZ VAR”


Ayva, engelliler için ayrı bir kurs olduğunu ve ehliyetlerinin farklı olduğunu belirterek;  “Teorik derslerde hiç bir fark yok aynı dersleri görmek zorundalar. Doktordan alacağı heyet raporu olarak aldığı engelli olduğuna dair sürücü belgeseli alması gerektiği şartları taşıyan sağlık raporunu aldığı takdirde sürücü kursundan bu ehliyet için müracaat edebilir. Engelli sınıfı da H olarak geçer bu sınıfı veren kurslarımız var biz de bulunmuyor ama bu dersin eğitimini veren kurslarımız var. Bunun içinde aynı teorik derslerden geçecek ve özel tertibatlı araçlar ile direksiyon eğitimi alacak sınavına girecek. Bu şartlardan geçtikten sonra H ehliyetini alabilir” sözlerine değindi.


“31 ARALIK 2022 YILINA KADAR EHLİYETLER DEĞİŞTİRİLEBİLİR”


Ayva, ehliyeti yenilerken gereken şartları açıkladı. “Ehliyet olan her vatandaş 31 Aralık 2022 yılına kadar ehliyetini değiştirmek için nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Bunun şartları sadece ehliyetlerine ve kart bedeli ücreti vardır. Herhangi bir bankaya ücretini ödedikten sonra biyometrik fotoğraf ve sağlık raporunu da alacak nüfus müdürlüğüne müracaat edecek daha sonrasında nüfus müdürlüğümüz yeni tip ehliyetine dönüştürecektir. Motor ve diğer taşıtların arasındaki farkları açıkladı. “Motor ehliyetinde direksiyon sınav şekli farklıdır. İki tekerlekli olduğu için bunların eğitimlerinde slolom yapılıyor, sekiz çizgisindeki şirketinden çıkmaması halinde eğitimini alıyor ve hızlanma şeridimiz var şeridin üzerinden gitmek şartı ile 20 metrelik mesafede şeritten çıkmamak şartı ile başlangıçtan sonuna gitmesi zorunlu, hızlanmasında 30 kilometre hıza çıkıyor ve belirli noktada ani duruş yapıyor, engelden kaçış var daha sonra da 20 – 25 dakikalık periyotta şehir içi ve şehir dışı yolda araç kullandırılıyor. Taksilerimizin otomobillerimizin eğitimleri başlangıç noktasından çıkar 300 – 500 metre ileride L parkımız vardır, L parkta 25 metre geri gelir daha sonra 90° bir açı ile yan sokağa giriş yapılır. Buradaki çizgilerde hem sağda hem solda olmak üzere çizgilerin dışına çıkmamak şartı ile tekerleklerin dahi çizgiye değmeyecek değdiği anda hatalı görülüyor aday sınavı başarısız sayılıyor bunun eğitimleri veriliyor az ilerde rampa yokuşumuz var, rampaya çıktıktan sonra da rampada belirli bir yerde durduruluyor 30 saniye en az beklendikten sonra aracımızı geri kaçırmadan ve kurallara uygun bir şekilde sinyali vererek aynayı kontrol ederek kalkış yapacak bir şekilde istop yapmayacak bu işlemi yaptırdıktan sonra tekrar yola çıkılıyor ve yolda bir 10 dakikalık mesafe gidiliyor bir kısmı şehir içi bir kısmı da şehirlerarası yol şehirlerarasındaki yolun bir kısmında da kişiye 30 sürate kadar düşürülüyor dörtlü sinyal yaktırılıp ani fren yaptırılıyor ani fren uygulamasında başardığında kişi daha sonrasında geri park manevrası yaptırılıyor iki araç arasına girme diye adlandırıyoruz bu da çizgiler ile belirlenmiş bir şekilde bu arkadaş adayımız bu noktaya geldiğinde durması geri gelmesi gereken yeri bir sağ yapıp geri gelecek bir noktada duracak o noktadan sonra tekrar sol yapıp mevcut olan alana girmesi sağlanacak bu alanda da başarılı olduktan sonra aday daha sonra çıkış yapar başlangıç noktasına geri gelir her aday sınavda başarılı sayılır. Ayva, motor ehliyetlerinin faaliyetlerinin ve yakıtlarının az olduğunu ve eğitim süresinin az olduğunu diğer taşıtlara göre düşük seviyeli olduğunu da belirtti. Kişinin aldığı eğitim ücretlerinin de belirlediğini söyledi. Ayva, 12 saat motor eğitiminin olduğunu ve 16 saat otomobil eğitiminin olduğunu da belirtti. Ehliyeti olmayanların ehliyet sürücü kurslarını araştırıp öyle eğitim almalarını söyleyerek sözlerini burada sona erdirdi. HİSAR