Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz: “Verilere göre günlük oturarak ya da uzanarak harcanan zaman 15 yaş üzeri erkek için 384,5 dakika kadınlar için 374,1 dakikadır. Herkesi harekete geçmeye çağırıyoruz.”
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Dünya Yürüyüş Günü kapsamında yaptığı açıklamada, hareketsiz yaşantının insan sağlığına ciddi zararları olduğunu belirterek, “Siz de harekete geçin” çağrısında bulundu. Açıklamasında “Çalışmalar ‘oturmanın yeni sigara içmek olduğunu’ hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor” ifadesine yer veren Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, “Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İş yerinde, işe giderken veya evde bilgisayar karşısında olsun, bu hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor” uyarısında bulundu.
HAREKETSİZLİK KRONİK HASTALIK NEDENİ
Gündelik hayatımızın içine fiziksel aktiviteyi entegre etmeyi teşvik etmek amacıyla 3-4 Ekim tarihlerinde Dünya Yürüyüş Günü kutlandığını hatırlatan Dr. Korkmaz, hareketsiz kalmanın birçok hastalığı tetiklediğine vurgu yaptı. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz’ın her bireyi harekete geçmeye çağıran açıklamasından öne çıkan bazı başlıklar şöyle: Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam koşullarının kolaylaşması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır. Bir araştırmanın sonuçlarına göre ülkemizde 15 ve üzeri yaş her 10 kişiden 4’ü yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yapmaktadır. Verilere göre günlük oturarak ya da uzanarak harcanan zaman 15 yaş üzeri erkek için 384,5 dak. (6.4 saat); kadın için 374,1 dakika (6.2 saat) ve toplam 379.3 dakikadır (6.3 saat). Öğrencilerin dersleri dışındaki zamanlarda televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri süre (internet cafe, oyun salonları, bilgisayar, akıllı telefon, elektronik eşyalar); Hafta içi: yüzde 21 hiç geçirmiyor, yüzde 42,5 bir saat, yüzde 23,5 iki saat, yüzde 12,7 üç saat ve üzeri hafta sonu yüzde 12,2 hiç geçirmiyor. Yüzde 17,9 bir saat, yüzde 28,3 iki saat, yüzde 41,6 üç saat ve üzeri geçiriyor.
PANDEMİDE GÜÇLÜ BAĞIŞIK OLDUKÇA ÖNEMLİDİR
Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam eden pandemi sürecinde güçlü bir bağışık sistemine sahip olmak oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri de fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir. Yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. İçinde bulunduğumuz süreçte sosyal mesafeyi koruyarak bireysel olarak yapacağımız yürüyüş aktivitesi fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı destekleyeceği gibi pandemi sürecinde kendimizin ve toplumun sağlığını riske atmadan yapabileceğimiz ideal bir aktivitedir. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.