Frigya’nın kalbi Ayazini’de hizmete giren Şehr’i Frig restoran mimarisi ve kullandıkları görsel sunumlarla misafirlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Restoran girişinde sergilenen balkabağı motifleri gerçekten takdire şayan el emeği ve işçilik barındırıyor.
Balkabağı oyma ve kesme işlemlerinin yapıldığı ve insan figürlerinin verildiği kabaklar renkleriyle ve el işçiliği ile görenleri kendilerine hayran bıraktı. Bu görsel şöleni hazırlayan Şehr’i Frig restoran usta şeflerinden Nevzat Kalkan gazetemize bu sanatın detaylarını anlattı. Kalkan, “Dekor kabağını oyma kesme işlemlerini Celal Dönmez ustamızla beraber yaptık. Bu oyma ve süsleme işlemlerini küçük dekor bıçaklarımızla gerçekleştiriyoruz. Biz Şehr’i Frig restoranda açılışımızda bu eserlerimizi sergiledik. Kesme ve oyma modelleri olarak kullandık. Açılışımıza özel gelen misafirlerimizin gözlerine hitap etmesi için restoran girişinde sergilemeyi tercih ettik. Farklı bir görsel şov oldu, gelen misafirlerimizin ilgisini çekerek beğeni topladı” dedi.
“HER ŞEKLİ VEREBİLİYORUZ”
Balkabağı oyma ve kesme işinin bir sanat olduğunu belirterek işin ilk kısmının balkabağı seçimi olduğunu belirten Nevzat Kalkan, “İlk önce dekor kabakları tercih edilmelidir. Bunlar diğer kabaklara göre daha uzun olmakla birlikte her boyu bulunur. Bal kabağı farklıdır. Bal kabağının tatlısı güzel olur. Onlara da şekil verilir ama dekor kabağı kadar değildir. Ayrıca dekorluk kabaklar yumuşak olurlar. Balkabağı istiyoruz dekor olarak kullanılacak denildiği zaman tedarikçiler zaten anlar ve bilirler yumuşak istenildiğini ona göre gönderim sağlarlar. Bu kabaklarda istediğimiz her şekli verebiliyoruz. Çiçek modellerinden tutun da hayvan figürlerine ve hatta insan suretlerine kadar her bir şekli verebiliyoruz” dedi.
“İÇİNE DOĞRU GİDİLDİKÇE KABAĞIN O HAS RENGİ ORTAYA ÇIKIYOR”
Kabağın rengini ve yapılan işlemin aşamaları ve renk katmanları hakkında bilgi veren Nevzat kalkan, “Kabağı ilk etapta vereceğimiz modele göre küçük dekor bıçaklarımızla işliyoruz. En dış kabuğu zaten bilindiği üzere yeşildir. Yeşilden soyarak başlandığında hafif soyarsak beyazlıktan başlıyor. Biraz daha oyuldukça yeşil renk ortaya çıkar, biraz daha derinleşince turunculaşmaya başlar. İçine doğru gidildikçe kabağın o kendi rengi ortaya çıkar. Karpuz dekorlarında da işlem bu şekilde yapılır” dedi.
“4-5 GÜN SERGİLENEBİLİYOR”
Oyma ve kesme işlemleri bittikten sonra sergilenmeye hazır olduklarını belirten Kalkan, “Soğuk hava depolarında bozulmadan güzel muhafaza edilirse 4-5 gün sergilenebiliyor. Üzerlerine koruyucu kesinlikle kullanılmıyor. Kullanılırsa tekrar dönüşümü yapılamaz. Sonrasında tekrar tatlı veya çorba olarak dönüşümü sağlanabiliyor” ifadeleri ile sözlerini tamamladı. YURDANUR MERGEN / ÖZEL