Diş Hekimi Maide Sultan Gürlek: “Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalıdır. Ancak çoğu yetişkin bu sürenin yakınına bile gelmemektedir.”
Kliniğinde hizmet vermeye başlayan Diş Hekimi Maide Sultan Gürlek Gün FM’in konuğu oldu. Programda ağız ve diş sağlığıyla ilgili konuşan Gürlek, “Sağlıklı bir hayat sürebilmek için ağız ve diş sağlığına gerekli önemi vermeli ve bu konuda dikkatli olmalıyız. Unutmayalım ki sağlık ağızda başlar” diye konuştu.
Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalama süresinin önemine vurgu yapan Gürlek, şunları kaydetti: “Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalıdır. Ancak çoğu yetişkin bu sürenin yakınına bile gelmemektedir. Mutlaka günde üç kez dişlerimizi olması gerektiği şekilde fırçalayalım. Ağız ve diş sağlığı, bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilemektedir. Sağlıklı bir yaşam ağızda başlar.”
DÜZENLİ ARALIKLARA DİŞ MUAYENESİ YAPTIRIN
Diş Hekimi Maide Sultan Gürlek, sözlerini sonunda şu değerlendirmede bulundu: “Bu nedenle ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkiliyor. Diş çürükleri ile dişeti hastalıkları bazı hastalıkların risklerini arttırmaktadır. Ayrıca bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir.”
DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA TEKNİĞİ NASIL OLMALIDIR?
Öte yandan, megadentist.com’da yer alan bir bilgilendirme notunda, “Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalama işlemi ortalama 2 dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş diş eti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır” vurgusu yapılıyor. Diş fırçalamanın ilk adımının doğru fırça seçimi oluğu belirtilen bilgilendirme metninde, “En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalarıdır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırçanın kafasının fazla büyük olmaması tercih edilir. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır” denildi. megadentist.com’un ilgili yazısından öne çıkanlar şöyle:
DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA TEKNİĞİ
- Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.
- Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.
- Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.
Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz
Eğer diş fırçalama esnasında diş etleriniz kanıyorsa, kanayan yerler iyi temizlenemiyor demektir. Diş etiniz kanıyor diye kesinlikle fırçalamayı bırakmayınız. Bilakis kanayan yer daha dikkatli ve özenli bir şekilde fırçalanmalıdır.
Eğer 3-4 gün düzgün fırçaladığınız halde kanama devam ediyorsa o bölgede ya diş taşı oluşmuş olabilir, ya fırçalama tekniğiniz yetersiz olabilir veya da kötü yapılmış bir dolgu veya kuron kaplama bulunabilir. Bu durumda bir diş hekimine muayene olmanız faydalı olacaktır.
Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere diş ipi kullanılabilir, ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir.
DİŞ FIRÇALARKEN EN SIK YAPILAN HATALAR
- Sadece dişleri fırçalamak, diş etine temas etmeden fırçalamak
- Sadece ön yüzeyleri fırçalamak, dil-damak tarafını midesi bulandığı için fırçalamamak,
- Üstünkörü fırçalamak, kişi kendini rahatlatmak için fırçayı ağzına 20-30 sn sürer ve bırakır. Çoğu kez işe gideceği için acelesi vardır.
- Macunu diş fırçasının kıllarını kaplayacak şekilde sürmek. Macun leblebinin yarısı kadar konsa yeterlidir. 6 yaşından küçük çocuklarda macun kullanılması önerilmez. 12 yaşından küçüklerde ise eğer çocuk fırçalama sonrası ağzını güzelce 3-4 kez çalkalayabiliyorsa kullanılabilir.
- Diş macunu ve ağız gargalarından aşırı fayda beklemek yanlıştır. Asıl olan mekanik temizliktir. Mekanik temizlik sadece diş fırçası ve diş ipi ile mümkündür.
- Üst ve alt yirmilik dişlerin olduğu kısımları fırçalamamak
- Çarpık dişleri temizlerken fırçanın yönü ve şekli dişin pozisyonuna göre değiştirmemek.
- Aşırı kuvvet uygulayarak fırçalamak uzun dönemde diş eti çekilmesine ve dişte özellikle köşe dişlerde kama şekilde aşınmalara sebep olur.
- Çok uzun süre diş fırçalamak da zararlıdır.
- Daha iyi temizlediği düşüncesi ile diş tozu kullanmak
- Dişeti kanadığı için fırçalamayı bırakmak.AFYONŞEHİR