“Kovid-19 salgını sonrasında çok sayıda ülkede halkın sağlığını korumak amacıyla çeşitli önlemler alındı ve devlet bütçelerinin önemli bir bölümü salgın nedeniyle iş ve gelir kaybı yaşayanlar için ayrıldı” diyen Gazeteci İsmail Akar, “Kovid-19 salgını nedeniyle dünya ekonomilerinin en az birkaç yıl ciddi bir ekonomik daralmayla karşı karşıya kalacağı ve dünya çapında 200 milyon, ülkemizde ise en az 7 milyon işsiz olacağı konuşuluyor. Ülkemizde işini ve gelirini kaybeden milyonlarca insana doğrudan gelir desteği yapmak yerine kredi vererek onları borçlandırma politikası izlendi” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Giderler artarken gelir seviyesi düşüyor”
Salgın nedeniyle insanların eve kapanmasıyla daha fazla elektrik ve gıda tükettiğine dikkat çeken Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Giderler artarken gelir seviyesi düşüyor. Ramazan dolayısıyla eskiden iftar çadırları olurdu. Bu yıl sosyal izolasyon nedeniyle çadırlar yok. Bazı oluşumlar bağış toplayarak salgın nedeniyle işini kaybeden ve ekonomisi bozulan kişilere yardımda bulunuyor. Günübirlik çalışan işçiler işlerinden oldular. Bazı esnaflar yine işyerlerini açamıyor ve iş yapamıyorlar. Çalışan esnafların da gelirleri düştü. Örneğin taşımacılık yapan esnaf şu an okullar kapalı olduğu için çalışamıyor. Kısacası her sektörde sıkıntılar var” diye konuştu.
“Korona virüs salgınının ardından ciddi fırsatlar çıkacaktır”
İkinci Dünya Savaşı’nın dünyaya çok büyük bir yıkım getirdiğini anımsatan Gazeteci Polat Yılmaz, “Ancak arkasından çeşitli fırsatlar ortaya çıktı. Savaşta ağır yenilgi alan Almanya on beş yıl geçtikten sonra ülkemizden işçi talep etti. Japonya güçlendi ve Avrupa yeniden ekonomik anlamda güç haline geldi. Yani savaş sonrası ekonomik toparlanmalar yaşandı. Korona bana göre gelirlerini halkla paylaşmayan totaliter rejimleri, kapitalizmi ve neoliberalizmi sorgulattı. Korona öncesi de bunların yapıları tartışılır durumdaydı. Bana göre korona virüs salgınının ardından ciddi fırsatlar çıkacaktır. En büyük fırsatı yakalayacak olan ülkelerin başında ülkemiz yer alıyor” şeklinde konuştu.
“Bazı sektörlerde salgın dolayısıyla üretim tamamen durdu”
Korona virüsün ekonomik anlamda da tüm dünyayı etkilediğini belirten gazeteci Ahmet Tunca, “Bizim ülkemiz de dahil olmak üzere tüm ülkeler güçlerine göre çeşitli tedbir paketleri açıkladılar. Bazı sektörlerde salgın dolayısıyla üretim tamamen durdu. Küçük işletmeler çalışamıyor. İnsanlar evde oturuyorlar ama ödemeler durmuyor. Giderler devam ediyor. Korona virüs sonrası toparlanmak sanırım kolay olmayacak. Korona virüs insanlığın hayatını adeta altüst etti. Ekonomiyi de derinden etkiledi. Ekonomide geçmişte yapılan yanlışlardan biri de özelleştirmelerdir. Özellikle sağlık alanında bunun doğru olmadığını bu salgın günlerinde daha iyi fark ettik” diye görüşlerini açıkladı.