Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Kadın kültür evleri üretimden çok eğitim için önemli’

      Türkiye’de

 

 

 

Türkiye’de bir ilk olarak Afyonkarahisar’da kendisinin öncülüğünde faaliyete geçirilen kadın kültür evleri ve kadın kooperatifleri ile ilgili Afyonşehir’den Yurdanur Mergen’e bilgiler veren Vali Çiçek, kadın kültür evlerinin üretim özelliğinden daha çok eğitim yönüne dikkat çekti.

Vali Çiçek: “Kadın Kültür Evleri ile ilgili yoğun çaba sarf ederken ilk başta çok eleştirilerle de karşılaştım. ‘Feminen bir yatırım, böyle bir şeye gerek var mı, tutmaz, siz gittikten sonra batacak, yürümeyecek’ diye serzenişler oluyor. 25 tane Kadın Kültür Evi var. 80 bin tane kadın eğitim almış.”

Afyonşehir gazetesi sahibi Hakan Dilek ve Afyonşehir’de görev yapan Yazı İşleri Müdürü Polat Yılmaz, Haber Müdürü Yurdanur Mergen, muhabir Ömer Koçak ve Kübra Ergün, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’i makamında ziyaret etti. Ziyarette Afyonşehir Haber Müdürü Yurdanur Mergen’e samimi açıklamalarda bulunan Vali Çiçek, kendisinin Afyonkarahisar’da başlattığı ve Türkiye’de birçok ile örnek olan ve uygulanan ‘kadın kültür evleri ve kadın kooperatifleri’ hakkında detaylı bilgilere eyr verdi.

‘TÜRKİYE’DE NEREDEYSE KADIN KOOPERATİFİ OLMAYAN VİLAYET KALMADI’

Kadın Kültür Evleri ile ilgili başka illerden kaymakamlar geldiğini ve Kadın Kültür Evlerini günlerce gezdiklerini belirten Vali Gökmen Çiçek, şunları söyledi: “Kadın Kültür Evleri ile ilgili özellikle diğer illerin sayın valileri ilçelerinden kaymakamlar gönderdiler. Konuyla ilgili aile müdürlerini gönderdiler. Günlerce bizimle beraber alanları gezdiler. Türkiye’de biz kadın kooperatiflerini yaptığımızda Kadın kooperatifleri noktasında çok yeniydi. Bizim bu noktada Afyonkarahisar’ın öncü oluşu sayesinde bugün Türkiye’de neredeyse kadın kooperatifi olmayan vilayet kalmadı. Bir anda kadın kooperatiflerinde artış oldu. Kadın Kültür Evleri de çok açıldı. Bir ilde Kadın Kültür Yuvaları, bir ilde Kadın Kültür Merkezleri olarak en az 20 ilde Kadın Kültür Evleri açıldı. Ben özellikle telefonda “kadın kültür evleri koyun isimlerini niye kadın kültür yuvası diye zorluyorsunuz” diye şakayla takıldım.”

‘2 TANE UYUŞTURUCU ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLMİŞ’

Vali Çiçek, “Kadın Kültür Evleri ile ilgili yoğun çaba sarf ederken ilk başta çok eleştirilerle de karşılaştım. ‘Feminen bir yatırım, böyle bir şeye gerek var mı, tutmaz, siz gittikten sonra batacak, yürümeyecek’ diye serzenişler oluyor. 25 tane Kadın Kültür Evi var. 80 bin tane kadın eğitim almış. Bir çocuğun uyuşturucu kullandığını nasıl anlarsınız diye annelere verilen bir eğitimden sonra 2 tane uyuşturucu şebekesi çökertilmiş. Annesine ‘çocukların ceplerine mutlaka bakın gördüğünüz şey uyuşturucu olabilir’ denildiğinde çoğu çocuklardaki değişimin uyuşturucudan sonraki değişimler olduğunu ve nasıl anlamaları konusunda eğitimler verildi” dedi.

‘68 TANE SİGORTALI ÇALIŞAN VAR’

Kadın Kültür Evleri’ne doğru zamanda başladıklarını ifade eden Vali Çiçek, “Kadın Kültür Evleri olmasaydı Kadın Kültür Kooperatifleri olmazdı” dedi.  Vali Çiçek,“Kadın Kültür Evleri’nde istihdamı önemsemiyorum. Kadın kooperatiflerinde 68 tane sigortalı çalışan var. Aslında küçük ölçekli bir fabrika. Kadın kültür evlerinde 7şer kadın yönetici var. Müdireleri saymıyorum onlar kooperatif üyesi olduğu için sigortalı sayılmıyor. Kadın kooperatiflerinden şuan ki bugün aldığım ciro 9 milyar 200 bin TL. 9,5 ayda hangi işletme bu kadar kazanç sağlayabilir. Doğru zamanda bu işe başladık. Yöresel ürünlere ilgi arttı, pandemiden dolayı insanlar evlerinde kaldığı ve özellikle internet satışlarının arttığı noktada doğru işler yaptık. Önce Kadın Kültür Evleri açtık ve sonrasında Kadın Kültür Kooperatifleri açtık. Kadın Kültür Evleri olmasaydı Kadın Kültür Kooperatifleri olmazdı. Kadın Kültür Evleri’nde önce sadece eğitim verdik. Kadın hastalıkları, kadın psikolojisi kadın Türk tarihindeki yeri o kadar çok eğitim verildi ki üniversite ve profesörler doçentler gitti” dedi.

KADIN KÜLTÜR EVLERİ KOOPERATİFLERLE DESTEKLENDİ

Kadın Kültür Evlerinin ilk önce ihtiyaç olarak ilçeler olduğunu ve ilçelerde başlattıklarını belirten vali Çiçek, “Kadın kültür Evlerinin parasal olarak bir şekilde desteklemezsek sürekli olmayabilir diyerek oradaki kadınlar içerisinden bunu yapabileceklerine inandığımızda Kadın kooperatifleri kurduk. Bunarla doğru ürünler ürettirmeye çalıştık. Bayatta mantar ürettik. İstiridye mantarı üretildiği gün bitiyordu. Bolvadin’de sabun üretiyoruz. Kaymakamlarımızın yaratıcı fikirlerine ihtiyacım oldu. Mantar, sabun, lavanta, çikolata… Hiçbirini ben önermedim. Gelen fikirler arasından seçtik.”

KADINLAR, KOOPERATİFLERİ KENDİLERİ DÖNDÜRÜYOR

Vali Çiçek, “30 kaymakamımıza neler üretebiliriz bakın” dedim. Evciler Kaymakamımız geldi bana dedi ki “şu kadar bütçeyle ben çikolata üretirim. Yaparım” dedi. “Kesin yapamazsın boşu boşuna hayal kuruyorsun” dedim. “Sayın valim yaparım verin göstereyim” dedi. Çokta hırslandı. “Veriyorum o parayı ama vicdan azabıyla veriyorum milletin parası çöpe gidecek” dedim.  Sağda solda kulağına gidecek şekilde “yapamayacak” dedim. Yaptı. En iyisini yaptı. Şimdi Vali yardımcımız Bayat kaymakamımız o dedi “ben mantar yapmak istiyorum. Komposto şeklinde hammaddesini de üreteceğim” dedi. İnandırdı beni ve yaptı. Bayatta şuan 7 tane köylüde mantar üretip satıyor. Bayatı çok yakında mantarı ile konuşacağız.  Çobanlar kadın kooperatifi her ay çiçek sepetine 520 bin tl fatura kesiyor. Trendyol’a 30 bin tl fatura keser. Bunlar dışında internet satışları her ay 25 bin tl’dir. Satışları kadınlarımız yapmakta kendileri görüşmekte tamamen kendileri döndürmektedir” diye konuştu.

‘AFYONUN EN BÜYÜK KAHRAMANLARI KADINLAR’

“8 tane kadın kültür cafelerimiz oldu. Benim için önemli olan kadın kooperatifleri değil Kadın Kültür Evleri. Ben bunu daha çok önemsiyorum.  Afyonkarahisar’da Kadınanalar var. Nene hatun, kara Fatma Halide edip Adıvar gibi simler ve daha başka sayamıyoruz. Ama Afyonun en büyük kahramanları kadınlar. Kadınanalar 3 kız kardeş Afyonkarahisar’a suyu getirmişler. Kadınların Türk tarihinde çok büyük önemi var. Kadın kahramanları önlerine koyuyoruz kadın kültür evlerinde bunlar da anlatılıyor. Günümüzdeki kimi koyarsak koyalım ideolojik olarak kutuplaşmış olacaklar. Tarihte kadınana hepimizin. Bunları kadınlarımıza ve çocuklarımıza anlatıyoruz. Üniversitede okuyan kadınlar geliyorlar kadın kültür evlerimize hem eğitimlere hem etkinliklere katılıyorlar. “İlkokul mezunu kadınlara tarih anlatılmaz” dediler. “Böyle bir şey olur mu?” dedim. O çocuğuna anlatacak. Cephede kadınların çalıştıklarını askerlere verdikleri destekleri anlatmamız lazım. Bunları bilmeleri ve evlatlarına anlatmaları lazım” dedi.

kadınların ürettikleri ürünler için showroom açılacak

Kadın Kültür Evlerinde üretilen ürünlerin satışının yapılacağı Park Afyon AVM’de açılacak olan işletmeden bahseden Vali Gökmen Çiçek, “Park afyon AVM’de ki yeri açacağız oranın 3. Katında olacak. Park afyona binlerce kişi geliyor. Hafta sonu sadece 20 bin kişi geliyor. Birde yol üzerine Antalya veya Konya yolu üzerine büyük bir showroom açma projemiz var. Kadınlar her şeyin en iyisini yapıyor” dedi.

KADINLAR PAZARI’NIN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLANACAK

Afyonşehir gazetesi haber müdürü Yurdanur Mergen, Vali Gökmen Çiçek’e Millet hamamının yanında bulunan Kadınlar Pazarından bahsetti. Kadınlar Pazarı, 1936 yılından 1982’ye kadar sadece perşembe günleri kadınların kurduğu ve satış yaptığı bir Pazar yeri. Şu an ise atıl vaziyette olan Kadınlar Pazarının tekrar canlanmasını istediğimizi belirtti. Vali Çiçek,  “Tekrar aynı seviyeye çevirsek, bütün kadınlar için orayı hazırlasak” dedi. Harika olacağını ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’le görüşeceğini söyledi. (Devamı yarın)