Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon, ekmek kadayıfının şehridir

    Pişirilmesi en

 

 

Pişirilmesi en fazla incelik isteyen kadayıf türü olarak bilinen Ekmek Kadayıfı, şüphesiz Afyon’a özgü tatlardan birisidir. Tarihte, ekmek anlamında ‘fodula’ ve ‘francala kadayıfı’ da denilen ekmek kadayıfına bazılarının ‘kuru ekmek kadayıfı’ dediklerini de belirtmek gerekiyor. İlk olarak elde kalan ekmeklerin bayatlamaması, ziyan olmaması amacıyla yapıldığı sanılıyor.

Türkiye’nin her şehrinde yapılsa da kaymağın anavatanı Afyonkarahisar’da yapılan ekmek kadayıfı, lezzet açısından bir başkadır. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında sayılsa da yazları da tüketilebilir. Mandalardan elde edilen sütle üretilen kaymakla buluştuğunda ise damaklarda hafızalardan silinmeyecek bir tatlar bırakır ve Afyonkarahisar’da yenilen kadayıf tadına doyum olmaz.

Kendine özgü karamel aroması ve Afyon’a özel kaymağı ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan ekmek tatlısı, geleneksel Türk tatlıları arasında özel bir yere sahiptir. Gastronomi şehri Afyonkarahisar’a ait ekmek kadayıfının ekmeğinden başlayarak yapılışını Afyonşehir gazetesi olarak sizler için araştırdık.

Afyonkarahisar özgü bir lezzet olan ekmek kadayıfı tatlı severlerin adeta vazgeçilmezi haline geldi. Şerbetli olmasına rağmen hafifliği ile hemen herkesin beğenisini kazanan tatlı, aynı zamanda kolay ve pratik yapımı ile de dikkat çekicidir. Ekmek kadayıfının ekmeğini yapmak özel bir yetenek gerektiriyor.  Hazır da tercih edilebiliyor tabi o zaman tarif vermeye gerek kalmıyor. Ama sizler için ekmek kadayıfının ekmeğinin nasıl yapıldığını araştırdık.  Kendinizde dilerseniz ekmek kadayıfını ilk aşamadan yapabilirsiniz.

EKMEK İÇİN MALZEMELER;

1,5 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 3 su bardağı un.

EKMEĞİ ISLATMAK İÇİN;

1 su bardağı su, yarım çay bardağı pekmez.

ŞERBETİ İÇİN;

5 su bardağı şeker, 5,5 su bardağı sıcak su, 1 yemek kaşığı limon suyu.

HAZIRLANIŞI;

Ekmek kadayıfının yapımında ekmek için öncelikle mayalı hamur tarifiyle küçük bir ekmek hazırlanıp pişiriliyor.  Yani maya, un, şeker, su ve çok az miktar tuz ile dilerseniz katmayabilirsiniz bile. Bu şekilde ekmek hamuru hazırlandıktan sonra pişiriliyor. Ardından ekmeğin kabuğu soyuluyor ve ekmek kurutulmak ve kızartılmak üzere tekrar fırınlanıyor. Bu aşamadan sonra hazır olan ekmeği oda sıcaklığında aylarca saklayabilir ve istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Yıllarca saklamak isterseniz de dondurucuya koyabilirsiniz. Şerbetleme kısmında ekmek önce suyla ıslatılıyor, bu işlem şerbeti daha iyi çekmesini sağlıyor. Ama ekmeğin şerbetle birlikte pişerken dağılmaması için de bu ıslatma işleminin abartılmaması gerekiyor. Bu aşamada dilerseniz su yerine vişne suyu kullanarak kadayıfınızın vişne renginde görünmesini sağlayabilirsiniz. Islanan ekmek şerbetle kısık ateşte uzun uzun pişiriliyor. Bu şerbetleme aşamasında altını fazla açarsanız şerbetin suyunun kısa sürede buharlaşmasına neden olursunuz. Bu da ekmeğin şerbeti iyi çekememesine ve içinin yer yer kuru kalmasına neden olur. Tatlı şerbetini çektikten sonra ister üçgen ister kare dilimleyebilirsiniz. Soğur soğumaz da hemen servis edebilirsiniz. Dilerseniz arasına krema yapabilir veya üzerine Afyon kaymağı ile süsleyip ceviz dökerek sunuma hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yurdanur Mergen (ÖZEL)