Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Dr. Aslan’ın geliştirdiği ameliyat tekniği literatüre girdi

    AFSÜ Beyin

 

 

AFSÜ Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalında öğretim üyesi Prof. Dr. Aslan’ın beyincik sarkması ameliyatı için geliştirdiği tekniği literatüre girdi. Aslan’ın ortaya koyduğu yöntemle ameliyat edilen hastalarda beyincik sarkmasına bağlı şikâyetleri düzelirken, ameliyat sonrası komplikasyonlar olmamakta, hastanede kalma süresi kısalmaktadır.

 

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör yardımcısı ve Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalında öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Aslan’ın geliştirdiği beyincik sarkması ameliyatını kolaylaştıran, ameliyat süresini ve hastanın hastanede kalış süresini azaltan tekniği literatüre girdi. Prof. Dr. Adem Aslan’ın  Chiari Malformasyonu (beyincik sarkması) için geliştirdiği tekniğe ilişkin meslektaşlarıyla hazırladığı makalesi, Neurological Research dergisinde yayımlandı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan ve geliştirdiği tekniğe ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Adem Aslan,  beyincik sarkması (Chiari Malformasyonu) ameliyatının ilk olarak 1932 yılında yapıldığını ve o zamandan bu yana farklı ameliyat teknikleri uygulandığını belirtti.

ESKİ YÖNTEMLE KOMPLİKASYON FAZLAYDI

Prof. Dr. Aslan şöyle konuştu: “Dünya genelinde mevcut durumda uygulanan ameliyat tekniğinde, kemik dekompresyon sonrası beyin zarı açılarak dura grefti ile tamir ya da kemik dekompresyon sonrası dura ile ilgili hiçbir işlem yapılmadan ameliyatın sonlandırılması şeklinde iki farklı işlem uygulanmaktadır. Kemik dekompresyon sonrası beyin zarı açılarak dura grefti ile tamir yöntemiyle ameliyat edilen hastalarda, ameliyat ve ameliyat sonrası hastanede kalış süresi uzun, hayati tehlikeye kadar giden komplikasyonların fazla olduğu literatürde tanımlanmıştır.

HASTANEDE KALMA SÜRESİ KISALMAKTADIR

Kemik dekompresyon sonrası dura ile ilgili hiçbir işlem yapılmadan sonlandırılan ameliyatlarda ise hastanın şikâyetlerinin ameliyat sonrası devam ettiği ve belirgin bir iyileşme olmadığı yine literatürde tanımlanmıştır. Bizim uyguladığımız yeni ameliyat tekniğinde kemik dekompresyon sonrası beyin zarı açılmadan duranın yüzeyel tabakası mikro cerrahi yöntemle vertikal bir insizyon (süperfisial durotomi) yapılarak omurilik üzerindeki bası kaldırılmaktadır. Süperfisial durotomi tekniğinin avantajları; dura açılmadığı için buna bağlı komplikasyonlar olmamakta, ameliyat ve ameliyat sonrası hastanın hastanede kalma süresi kısalmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrası hastanın beyincik sarkmasına bağlı şikâyetleri düzelmektedir.”

YILDA BİNİN ÜZERİNDE AMELİYAT YAPIYORUZ

AFSÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalının, 1997 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Aslan, AFSÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi D Blok’ta 11 akademik personel, 22 yataklı yetişkin ve pediatrik servis ve 8 yataklı Nöroşirürji yoğun bakım ile bu alanda sağlık hizmeti sunmaya devam ettiklerini söyledi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğindeki 2 ameliyathanede skopi, ultrasonografi, ileri cerrahi mikroskop, nöronavigasyon, stereotaksi, nöromonitorizasyon, ultrasonik cerrahi aspiratör gibi ileri teknolojik cihazlar kullanılarak yılda binin üzerinde ameliyat yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Aslan, haftanın 5 günü hizmet veren polikliniklerinin yılda yaklaşık 12 bin hasta kabul ettiğini kaydetti.AFYONŞEHİR