Afyonkarahisar’da 4 buçuk ay önce kurulan Afyon Zafer Lions Kulübü Başkanı Hülya Bilgin Özbek Afyonşehir gazetesinden Haber Müdürü Yurdanur Mergen’in sorularını yanıtlayarak samimi açıklamalarda bulundu.
Bundan önceki bölümlerde Lions kulübünün kimlerden oluştuğu, üyelik için aranan şartları, başvuru koşulları, örgütlenme biçimlerini anlatan Hülya Bilgin Özbek, birliktelikler ve yardımlaşma konuşlarında da önemli bilgiler aktardı. Yurdanur Mergen’in Özbek’le yaptığı röportajın 3. bölümü şöyle:
Lions dünya çapında bir örgütlenme biçimi siz diyelim ki Almanya’ya gittiniz oradaki bir lionsla iletişiminiz oluyor mu, oluyorsa size yardım ediyor mu? Yani aynı ocaktan aynı teşkilattan olmak bir artı sağlıyor mu?
Bunu kendimden örnek vererek anlatayım. Dedim ya 15 yıl öncede ben Lion’dum. Benim kardeşim Kıbrıs’ta okudu. Onu ziyarete gittiğimde tabi araştırıyoruz orada bir kulüp var mı? Hepimizin böyle bir web siteleri var. Bunlarla ilgili kaynaklar var. Nerede hangi ülkede kim var. İsmi, kulübün başkanı, üyelerin nerelerde toplandığı gibi bilgileri öğreniyoruz. Bu bütün kulüpler için tüm dünyada geçerlidir. Ben buradan mesela Ankara’ya gittim. Gittiğim tarihte hemen bakarım şeyden kitapçıklarımız var elimizde kaynaklarımız var. Herhangi bir kulübün toplantısına denk geldiğimde ararım başkanı. Başkanım bu hafta toplantımız var. Ben de katılmak isterim müsaade ederseniz diyerek toplantıya katılabilirim. Hatta onur konuğu olarak çok da güzel ağırlanırım. Kardeşim Kıbrıs’ta okurken araştırıp buldum. Bir bölge başkanıyla iletişime geçtim. Beni havaalanından aldı, bütün Kıbrıs’ı gezdirdi. Toplantı organize ederek yedi tane kulübü topladı. Onur konuğu olarak beni ağırladılar. Bunu bütün dünyada yaşabilirsiniz. Ve keza Afyon’a geldim. Afyon kar kış memleketi biliyorsunuz. “Hülya başkan biz yolda kaldık, otel bulamıyoruz” diye telefonlar alıyoruz. İşte hiçbir şey olmasa evimizde ağırlıyoruz. Dostluk kardeşlik bu şekilde gerçekten oluşuyor.
Peki Afyon komşularında var mı Lionslar? Ya da oradakilerde Afyon’un akıbetine mi uğradılar kapandılar mı?
Tabii kapananlarda oldu hiç kurulmayanda. Bir sürü şehir var.
Kapanmalarına ne neden oluyor? Bir faaliyet olmadığı için mi, ihtiyaç olmadığı için mi?
O enerji ve sinerjiyi tutturmak, o üyelerin hep birlikte bir şeyleri yapmaktan heyecan duyması, hep birlikte bireysel değil de ekip olarak hareket etmek çok önemli şeyler. O dostlukların oluşması, gerçekten üyelerin birbirine saygı duyması, sevmesi bunlar çok önemli şeyler.
Bunun için etkinlikler düzenliyor musunuz? Mesela aranızda kulüp üyelerine has etkinlikler, hafta sonu tatilleri gibi?
Hayır, öyle bir şey yapmadık. Biz ayda iki defa toplantı oluyor. Bunu da şöyle planlıyoruz. Bu sene bir yerde toplandık. İkinci toplantı bir aktivite içinde oluyor. Bir toplantı, bir aktivite şeklinde. İkinci toplantımızı gittiğimiz köyde yaptık. Genelde Frig Vadisi köylerini tercih ediyoruz. Oradaki yerel, küçük esnafa çok önem veriyoruz. Küçük esnafı desteklemek adına. Mesela Afyon’daki konaklarda toplantılarımızı yapıyoruz. Ya da Frig Vadisin’deki Ayazini’deki o küçük işletmelerde yapıyoruz. Orada hem bir sonraki toplantının veya aktivitenin planlanmasını yapıyoruz. Hem hep beraber yiyoruz içiyoruz kahvaltımızı yapıyoruz. Sonraki toplantının planlarını yapıyoruz. Organize oluyoruz. Kahvaltıdan sonra hep beraber köye gidiyoruz. Çocuklarımızla birlikte oluyoruz. Onlarla çok güzel vakit geçiriyoruz. İşimiz bittikten sonra tekrar dönüyoruz Ayazini’ye keyif kahvemizi içiyoruz hep birlikte başarmanın mutluluğu yaşıyoruz.
Peki, şu an Afyon’da kaç üyeniz var?
Şuanda biz 18 kişiyiz. Yönetimde 8 kişiyiz.
Başkanlık nasıl değişiyor oy ile mi?
Bizim yılbaşımız temmuzdur. 1 Temmuzdan 1 Temmuza bütün yönetim başkan dahil değişir. Bununda sebebi çok görüyoruz bunu hani dernekler kurulur 5 yıl aynı kişi başkandır mesela ya da 10 yıl. Çok yorulur artık o yükü taşımaktan. İnsanla uğraşmak zordur, üyelerle işte dışarıdan gelen şeylere her şeye göğüs geren kişi başkandır çünkü. Bunu bu uluslararasının almış olduğu bir karar bizim almış olduğumuz bir karar değil. Dünyada böyledir. Temmuz 1’de başkan değişir.
Neden 1 yıl?
İşte o enerjiyi devam ettirmek. Mesela ben çocuklara çok önem veriyorum. Benim için çocuklar önemli. Bu sene çocuklar üşümesin kampanyası oldu. Önümüzde ki dönemin başkanının mesela başka bir şeyi var. Kafasında oluşturduğu proje var. Farklı farklı alanlara kanalize olabiliyorsunuz. Kulübün bütün üyeleri o 8 kişilik yönetim değil de yönetimde değişiyor ya onlarda görev alıyorlar. Görev alındıkça sorumluluk duygusu artıyor. Dolayısıyla o 20 tane üyenin 20’si de aktif olarak çalışmış oluyor. Amaç çalışmak değil de yanlış anlaşılmasın diye altını çizdim sorumluluk duygusunun herkesin yaşamasını sağlamak diyebiliriz. Üç yıllık önümüzde ki başkan birinci ikinci ve üçüncü başkan yardımcısı bellidir. Dolayısıyla dört dönemin başkanı belli olmuş oluyor. Şimdiden bellidir. Yani bizde iki tane aday çıkıp da birbirleriyle yarışmaları falan böyle bir seçim atmosferi olmaz.
Özünde dernek statüsündesiniz değil mi?
Tabii evet.