Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Parmak ısırtan lezzet: Afyon Övmesi

  Afyonkarahisar’ın sahip olduğu

 

Afyonkarahisar’ın sahip olduğu kültür ve tarihi dokunun yanı sıra sahip olduğu mutfak kültürü de bir çok insanın bu şehre gelmesi için sebeplerden biri. Gastronomi şehri Afyonkarahisar’ın eşsiz lezzetleri saymakla bitmiyor. Afyonkarahisar’a özgü parmak ısırtan bu lezzetlerden biri de Afyon Övmesi’dir. Afyon Övmesi tarifini sizler için araştırdık.

Afyon Övmesi’ne Afyon Öğmesi de denilmektedir. Övme kahvaltılık ya da ikram amacıyla hazırlanan bir hamur işidir. Haşhaşlı yapıldığı gibi, haşhaş eklemeden de yapılabilir. Afyonkarahisar’da halk aylık olarak ekmek ihtiyaçları için Afyon Ekmeğini (ev ekmeği) mahalle fırınlarında pişirirler ve aynı fırında ekmek hamurundan artan hamurlarıyla haşhaşlı pide, övme ve ak pide gibi değişik ve lezzetli yiyecekler yaparlar.

MALZEMELER

1 adet ekmek hamuru (afyon ekmeği için hazırlanmış), 480 gr un, 100 gr haşhaş, 1 çay kaşığı karbonat, 150 gr tereyağı

HAZIRLANIŞI

Bir gece önceden maya diye adlandırılan ön hamur hazırlanır. Yaş maya şeker ve ılık su ile eritilir. Un, tuz ve eritilmiş yaş maya el dayanabilecek kadar sıcak su ilavesiyle hamur ele yapışmayacak bir hale gelene kader yoğrulur. Hamurun üzerine biraz un serpilip kalın bir bezle örtülür ve oda sıcaklığında ertesi güne kadar bekletilir. Ana hamuru hazırlamak için una haşlanmış ve rendelenmiş patates ve tuz eklenip el dayanabilecek kadar sıcak suyla karıştırılır. Bir gece önceden hazırlanmış olan maya (ön hamur) eklenip hamur özleşene kadar yoğrulur. Üzerine un serpilerek kalın bir bezle kapatılarak mayalanmaya bırakılır. Bu şekilde ekmek için hamur hazırlanır. Aynı hamurdan övme yapılışı ise: hazırlanan hamur, karbonatla karıştırılmış un ilavesiyle tekrar yoğurulur. Yaklaşık bir parmak şeklinde kalınlığı olacak şekilde yassıltılır. Üzerine yağla karıştırılmış haşhaş sürülür. Hamur enine boyuna 4-6 parçaya bölünüp, parçalar üst üste dizilir ve elle ovuşturularak toparlanır. Avuç içleriyle bastırılarak yassıltılıp üzerine yağ-haşhaş karışımı sürülür. Hafifçe unlanmış tepsiye alınıp, çatal ya da bıçak ucu ile hamurun üstü bastırılır. 220-224 derecelik önceden ısıtılmış fırında 40 dk. pişirilir. Gülşen Kumral