Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mütevazi, Gerçek Bir Kişilik

Akü Güzel Sanatlar Fakültesi

Akü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Sanatçısı Hakan Ergün…

Sevgili okurlarım bu hafta ki konuğum Afyon Kocatepe Üniversitesi M.Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi koordinatörü aynı zamanda Seramik sanatçısı değerli bir araştırma görevlisi Hakan Ergün ile keyifli bir sohbetimiz olacak sizlerle birlikte. Sizlerin de bu sohbet içerisinde bizlerle birlikte olacağınıza canı gönülden inanıyorum. Çünkü göstermiş olduğunuz ilgi bizleri Afyonşehir gazetesi olarak çok mutlu ediyor.

İsterseniz konuğumuza dönerek hoş geldiniz diyerek kendisini bilmeyenler için tanıtmasını rica edelim.

  • Değerli hocam kısaca kendinizden bahseder misiniz Hakan Ergün kimdir?

Hakan Ergün Afyonkarahisar ilinin en yakın komşusu olan Kütahya’da 1980 yılında doğdum. Lise öğrenim hayatımı Kütahya Endüstri Meslek Lisesi(EML) Çini ve Seramik bölümünden mezun oldum. 1999 yılından lise öğrenimi mi tamamladıktan sonra AKÜ girdim. 2005 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden, 2009 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Ana Sanat Dalından mezun oldum.

Ulusal ve Uluslararası birçok sempozyum, kongre, çalıştay ve sergilere katıldı ve sanatsal etkinliklerin düzenleme, yürütme kurullarında yer aldım. Kamu kurumlarında ve özel işletmelerde eserlerim ve tasarımlarım yer aldı. Yurtiçi ve yurt dışında jürili ve yarışmalı da olmak üzere yüzün üzerinde karma sergiye katıldım ve 7 ödül aldım, halen Afyon Kocatepe Üniversitesi M.Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.

  • Hakan hocam bu kadar yoğun bir tempo da çalışmak gerçekten enerji ister sizi gerçekten kutlarım. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Merhaba Mustafa Hocam. Öncelikle size, Afyon Şehir Gazetesi çalışanlarına, yönetimine, sanata ve sanatçıya verdikleri destek için çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Evet, haklısınız ama inanın yaptığım her çalışmadan keyif alıyorum. Kalıcı bir eser bırakmak beni mutlu ediyor. Eserlerimim benim çocuklarım gibidir. Çocuklarıma nasıl ilgi ve itina ile bakıyorsam eserlerime de aynı şekilde bakıyorum.

  • Bize seramik ile tanışmanızdan ve eğitiminizden bahseder misiniz?

Klasik bir cevap gibi gelecek ama sizde biliyorsunuz eskiden hemen hemen bütün çocuklar çamurla oynardı. Günümüzde sanırım bu azaldı hatta yok denecek seviyede diyelim. Çoğu seramik sanatçısı gibi benimde seramik geçmişim çocukluğuma dayanıyor. Kütahya’da yaşayan ve çini fırçasına eli değmeyen neredeyse hiç yoktur. Ortaokul döneminde bende bir çini atölyesinde sipariş üzerine çini tahrir ve boya yaparak küçük harçlıklar kazanıyordum. Sonrasında ise Türk Seramik Sanatında önemli bir yeri olan Rahmetli Muammer Çakı’nın (ışıklar içinde uyusun, mekânı cennet olsun) ve Doktor Öğretim Üyesi Birol Akalın;’ın atölyesinde seramik çamuru ile tanışma ve alçı tozunu yutma şansım oldu. Bu Hocalarımdan, atölye çalışanlarından ve atölyeyi ziyaret eden sanatçılardan seramik hakkında en temel bilgileri öğrendim, yıllar sonrasında farkına varacağım temel bu yıllarda oluşmuştu. Bu atölye benim Lise kararımı vermemde de rol oynadı. Kütahya EML Çinicilik ve Seramik bölümünde birçoğu Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu atölye öğretmenlerim sayesinde geleneksel ve modern çini tasarımları ve uygulamaları yaparak iyi bir dönemi geçirdiğime inanıyorum. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çini İşlemeciliği Programını yarım bırakarak kazanımlarımda çok önemli yeri olan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümüne giriş yaptım ve fakülte birincisi olarak mezun oldum. Mezun olduğum yıl öğretim elemanı olarak bölümümde göreve başladım.  Yine Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Ana Sanat Dalında yüksek lisansımı ’Afyonkarahisar Bölgesi Andezitlerinin Seramik Çamur ve Sır Bünyelerinde Değerlendirilmesi’’ konulu tezi ve sergisi tamamladım.

  • Hocam sizi dinledikçe inan çok keyif alıyorum hemen araya girmek istiyorum, Seramik nedir bilgi verebilir misiniz?

Aslında kısaca pişmiş toprak diyebiliriz. Biraz daha uzatırsak toprak minerallerinin farklı teknik ve yöntemler ile şekillendirilmesi, sırlı ya da sırsız pişirilmesidir. Tabi seramiğin tarihi, sınıflandırılması, tekniği, teknolojisi, çeşitli yöntemler ile pişirilmesi, sanatsal ve endüstriyel boyutu hakkında daha geniş bir açıklama yapmak gerekir. Kısa olarak Sanatçılar için bir sanatsal ifade aracıdır dersem yanlış olmaz sanırım.

  • Eserleriniz, çıkış noktanız, tekniğiniz, tarzınız hakkında neler söylersiniz?

Yaşamımdan, çevremden, toplumdan, doğduğum topraklardan, yaşadığım topraklardan, kavgalarımdan, suskunluğumdan, eşimden, kızlarımdan kısaca içselleştirdiğim bütün duygu ve olaylardan besleniyorum diyebilirim. Bu etkilendiğim durumlar, olaylar ve konular sonucunda öncelikle bir tasarı ortaya çıkıyor. Tasarıyı eskize döktükten sonra çalışmalarımda çevresel ve kültürel etkenler ile beraber farklı malzeme ve teknikleri kullanma isteğim ile beraber yaşamımda önemli bir yeri olan Afyonkarahisar’dan çıkan kayaçları ve bu kayaçların katkısıyla elde edilen çamur ve sırları eserlerimde sanatsal ifade aracı olarak kullanıyorum. Çalışmalarımda çatlama dokusunu kadim medeniyetlerden izler ile birlikte mekân, sınır, var olma, bağımlılık ve baskılanma gibi kavramlarla yüzey üzerinde arayışlar ile farklı bakış açılarıyla yorumlayarak izleyiciye aktarmaya çalışıyorum.

  • Yer aldığınız sergiler, sanatsal etkinlikler ve projelerden örnekler verir misiniz?

Benim için çalışmalarımın çeşitli yerleşimlerde bulunan galeri ve müzelerde izleyici ile buluşması çok önemli. Bu bağlamda Ulusal olarak İzmir’den -Erzurum’a, İstanbul’ dan-Ankara’ya, Kastamonu’dan-Muğla’ya ve doğduğum yer olan Kütahya’dan yaşadığım yer olan Afyonkarahisar’a kadar 50‘nin üzerinde yerde eserlerimi sergileme fırsatım oldu.

Dominik’ de Elit -Tile Seramik Trianel’inde, Moldova Ulusal Tarih ve Arkeoloji Müzesinde, Almanya Gustav Lübcke Müzesinde çalışmalarım sergilendi. Hırvatistan’da Plemenitas Uluslararası Raku Çalıştay’ında davetli sanatçı çalışmalar yaptım ve açık hava sergisine katıldım. Yine Almanya da benimde içinde bulunduğum Akü Güzel Sanatlar Fakültesinden 4 öğretim elemanı ve 4 öğrencimizin yer aldığı Afyonkarahisar temalı duvar resim projesinde bulundum. Avrupa Birliği Gençlik Projesi kapsamında 12 öğrencimiz ile beraber yine Almanya’ da gençlik merkezleri ve okullarda seramik alanında workshoplar, seminerler gerçekleştirdik. Erasmus personel hareketliliği kapsamında Romanya’da müzeleri, sanat galerilerini inceleme imkânım oldu. Çalışmalarım yurt içi ve yurtdışında müze ve galeri koleksiyonlarına girdi. Sanatsal çalışmalarım dışında üniversite- sanayi işbirliği çerçevesinde seramik işletmelere sanat danışmanlığı yaptım. 25 yılı aşkın seramik yolculuğumda katıldığım etkinliklerin her birinden, hocalarımdan, öğrencilerimden, önemli katkılar aldım, önemli bilgiler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.

  • Bir kültür sanatsever birisi olarak sizinle gurur duymamak elde değil. Başta eşinizi ve sizi kutluyorum iyi ki sizin gibi geleceğe ışık olacak arkadaşlarım olmasından dolayı. Peki, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek olan sanatsal etkinlikleriniz var mı?

Kasım ayında Afyonkarahisar’da kişisel sergimin netleştiğini söyleyebilirim. Bu sergiye hazırlanıyorum.Net olmamakla beraber önümüzdeki aylarda bir projede yer almak ve İstanbul ve Ankara’da kişisel sergi planlarım arasında yer almakta.

  • Bizimle birlikte olduğunuz için size çok teşekkür ediyoruz. Okurlarımıza son olarak söylemek istediğiniz şeyler var mıdır?

Bu keyifli sanat söyleşimiz sonunda bende bizimle birlikte tüm sanatsever dostlarımıza teşekkür ederim.  Afyon Kocatepe Üniversitesi M.Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezinde (Afyon Lisesi karşısında olduğunu sanıyorum herkes biliyordur.)  Tüm sanatsever insanları, sürekli güncellenen sergilerimizi izlemeye davet ediyorum.  Sanatla birlikte güzel günler dilerim.

Sevgili okurlarım pozitif işini bilen değerli bir insanı konuk etmekten hepimiz adına çok mutluyum. Sizlerin de ilimizde yapılan her türlü kültür sanat olaylarını takip etmenizi canı gönülden diliyorum. Atılacak küçücük adımların yarınlarınızın büyük adımları olabilir bu amaçla sadece sizleri değil ailece buralarda bulunmanız sizlere çok şey katacaktır. Her şey gönlünüzce olsun isterim hoşça kalın ama dostça kalın.